Hlavním "favoritem" Tour de Suisse se pomalu a jistě stává Covid-19. Do včerejší etapy nenastoupil kvůli pozitivnímu testu jeden z horkých favoritů Adam Yates (Ineos). Nenastoupili ani dva jezdci Bahrain-Victorious Gino Mäder a Hermann Pernsteiner. Kvůli žaludečním potížím. Následně se ukázalo, že jde o Covid-19. Takže do dnešní etapy už z tohoto týmu nenastoupí nikdo. A je tedy pravděpodobné, kde hledat příčiny včerejšího vyhoření lídra průběžné klasifikace Stephena Williamse. Přidali se tak k týmu Jumbo-Visma, které odstoupilo den před tím.

Tím to ale nekončí. Ani z týmu Alpecin-Fenix dnes nikdo ze stejných důvodů neodstartuje. Ze šesti jezdců EF Education, kteří dokončili včerejší etapu, odstartují do dnešní jen dva. Jedním z nich je včera 2. a průběžně 7. Neilson Powless. Kvůli pozitivnímu testu odstoupili Urán (průběžně 13.), Bissegger, Carthy i Bettiol. O dva muže Berwicka a Hollensteina přišel tým Israele, kteří měli pracovat pro po včerejšku druhého v průběžné klasifikaci Jakoba Fuglsanga. Kvůli Covid-19 končí i Thomas Pidcock (Ineos) a Louis Vervaeke (Quick-Step). Špatně bylo v noci i Gianluca Brambillovi, takže i on je mimo hru, ale v jeho případě se zatím o Covid-19 nemluví.

Tým UAE původně stáhl ze závodu Hirschiho (12.) a Sutera. Hirschi byl pozitivně testován a Suter byl odvolán coby jeho spolubydlící, přestože jeho test byl negativní. Stejný postup zvolil tým při Tour of Slovenia, kde byl pozitivně testován Mikkel Bjerg, a tudíž skončil i jeho spolubydlící Vegard Laengen. Následně vyšel test pozitivně i Diego Ulissimu, což byla poslední kapka k tomu, aby celý tým UAE Emirates opustil závod Okolo Švýcarska.

A to nejhorší nakonec. I Bora-hansgrohe přišla při Tour de Suisse o dva muže, Antona Palzera a Aleksandra Vlasova! Muže, jenž se právě včera dostal do vedení závodu a který svými letošními výkony, kdy vyhrál mj. dva etapové závody, z toho naposledy na konci dubna závod nejvyšší kategorie UCI Tour de Romandie, se pasoval do role nejnebezpečnějšího vyzývatele Pogačara a Rogliče při Tour de France.