Dramatická úvodní etapa UAE Tour přinesla souboj sprinterů a klasikářů  několika týmů na větru, ale zajímavé je také celkové pořadí závodu. Tadej Pogačar dokázal dojet šestý bez ztráty a navíc snížil ztrátu na lídra Mathieu van der Poela o 2 sekundy, díky druhému místu na rychlostní prémii. João Almeida byl ještě aktivnější, vyhrál dvě prémie a vybojoval 6 sekund, ale v cíli ztratil 3 sekundy, stejně jako Adam Yates. 

Obhájce vítězství byl jediným závodníkem Ineos Grenadiers, který se v čelní skupině udržel a díky tomu může myslet na druhé vítězství v řadě za sebou. Ale v cestě mu nyní stojí individuální časovka na 13 kilometrů. Zvládne ji stejně jako Almeida a Pogačar? Nebo snad ještě lépe? 

Pogačar je považován za největšího favorita závodu, lídr UAE Emirates si v první etapě vedl velice dobře a stále k sobě měl Mikkela Bjerga a Fernanda Gaviriu. „Byla to velmi těžká etapa, ve které jsme nakonec odvedli dobrou práci jako tým. Bohužel nám uniklo etapové vítězství, ale myslím, že jsme ukázali, že jsme silní. Můžeme bojovat a zvládli jsme to dobře. Díky tomu máme dobrou výchozí pozici pro nadcházející dny,“ říká dvaadvacetiletý Slovinec. 

Pogačar dokonce v samotném závěru pokrýval útoky soupeřů a snažil se vytvořit pozici pro Fernanda Gaviriu. Kolumbijský sprinter se rozhodl pro nečekanou taktiku, když 1800 metrů před cílem zaútočil a nečekal na spurt. Byla to chyba, ale aspoň dokázal, že není pouze sprinterem. Pro UAE Emirates je však podstatné umístění Pogačara, který je celkově pátý s odstupem 7 sekund za Mathieu van der Poelem. 

O ambicích favoritů bude mnohem jasněji po pondělní individuální časovce na 13 kilometrů. Ta bude zcela rovinatá a velmi rychlá. K dobrému výsledku bude potřeba jen velký výkon a dobrá aerodynamika. A na to se těší Portugalec João Almeida, lídr sestavy Deceuninck - Quick-Step. Ten pojal úvodní etapě velmi aktivně, vyhrál dvě rychlostní prémie a těsně před cílem se pokusil o únik, ale soupeři si ho pohlídali. „Nikdo nepočítal s tím, že to takhle dopadne. Byli jsme na správném místě v pelotonu s pěti lidmi. Je to sedmidenní závod s několika stoupáními a krátkou časovkou. Důležitá je každá sekunda,“ vysvětluje Almeida svou aktivitu v průběhu etapy.

„Vyhrát UAE Tour není snadné, ale mnoho lídrů na celkové pořadí je teď pozadu. Pogačar a Yates jsou zjevně v dobré kondici, protože potřebujete dobré nohy, abyste se na terezínu dostali do první skupiny. Kdo z nás je nejlepší časovkář? To se uvidí,“ dodává čtvrtý muž loňského Giro d´Italia. 

Almeida, Pogačar a Yates by neměli podcenit ani další schopné vrchaře z první skupiny. Mezi nejlepšími dojeli Damiano Caruso (bohužel spadl v dojezdu etapy) a Fausto Masnada, týmový kolega Almeidy z Deceuninck - Quick-Step. O celkové klasifikaci bude jasněji po časovce na 13 kilometrů, přímý přenos Eurosportu začíná v 11:45. Favorit Filippo Ganna startuje ve 12:48.