Náročná 1. etapa Okolo Katalánska skončila spurtem čtyřčlenné skupiny uprchlíků. Ta vznikla 22 kilometrů před cílem po útoku Luise Léona Sáncheze (Astana - Premier Tech). Ke španělskému mistrovi se přidali Rémy Rochas (Cofidis), Lennard Kämna (BORA - hansgrohe) a Andreas Kron (Lotto Soudal). 

Etapa sice nebyla ideální pro vrchaře, ale kopců bylo na trati dost. Daleko před cílem odpadl Chris Froome (ISN), po něm také Peter Sagan (BORA - hansgrohe). V rozhodujícím okamžiku zaváhal tým Movistar, který celý den pracoval v hlavním poli a stáhnul dlouhý únik, ale do skupiny uprchlíků se po útoku Sáncheze 22 kilometry před cílem nikdo z jezdců v modrých dresech nevydal. Po vzniku úniku přestali jezdci Movistaru pracovat a nechali to na dalších týmech, ty už ale nedokázaly čtyři muže na čele dostihnout.

Dva kilometry před cílem zaútočil Lennard Kämna, ale soupeři byli pozorní a rozhodovalo se až ve spurtu. Kron nejlépe načasoval spurt, Sánchez mu sice byl zdatným soupeřem, ale musel se protáhnout kolem Rochase a nemohl jet zcela naplno.

Pro dvaadvacetiletého Krona je to druhé profesionální vítězství v životě. Se ztrátou 16 sekund dojel hlavní peloton, nejrychlejší byl Dion Smith (BikeExchange). Mladý Dán je také prvním lídrem 100. ročníku Okolo Katalánska, ale bonusové sekundy se v Katalánsku nerozdávají, má tedy stejný čas jako jeho kolegové z úniku.

"Je to fantastické. Dnes jsem poprvé startoval v závodě WorldTour a už mám první vítězství. To je přece šílené. Nevím, co víc říct. Jako tým jsme dnes tvrdé pracovali, Sylvain Moniquet byl cely den v úniku a je nejlepším vrchařem závodu. Pak jsem se dostal do úniku a vyhrál spurt. Je to skvělé," říká vítěz etapy. 

Připravujeme podrobnosti.