V závodě na 136 km čekalo cyklistky osm štěrkových sektorů o souhrnné délce 31,6 km. K mimořádné obtížnosti závodu významně přispělo velké vedro dosahující až 36 stupňů. 

V průběhu závodu docházelo k postupné selekci. Zhruba 50 km před cílem zaútočilo 11 cyklistek. Jelikož většina silných týmů měla v této skupině zastoupení, rychle si získaly náskok. 

O pár kilometrů dál si z této skupiny nastoupila 36 letá Španělka Mavi Garcia (Alé BTC Lubljana), kterou znovu obnovená sezóna zastihla ve velmi dobré formě, jak předvedla už na trojici baskických jednorázovek. Skvělou jízdou si dokázala vybudovat až tříminutový náskok. Postupně ji však docházely síly. 

Za ní odváděla výbornou práci pro favorizovanou Van Vleuten její týmová kolegyně Amanda Spratt. Aktuální mistryně světa posléze sólově zaútočila a Španělku si dojela. Společně najely do posledního stoupání v uličkách Sieny, kde už nástupu budoucí vítězky Garcia nedokázala odolat

Třetí příčku vybojovala Leah Thomas (Équipe Paule Ka), když se jí podařilo odjet 10 km před cílem ze skupiny pronásledovatelek. Za ní pak do cíle dorazily známé tváře ženské cyklistiky Anna van der Breggen (Boels Dolmans), Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) a Marianne Vos (CCC-Liv).

Annemiek Van Vleuten: "Moje kolegyně Amanda Spratt odvedla skvělou práci, takže mi to hodně usnadnila. Původně jsem si myslela, že už dojedeme ve skupině až do Sieny a tam se rozhodne. Jenže najednou byla pryč Mavi Garcia. Je velmi silná a já musela jet opravdu naplno, abych ji dojela. Piazza del Campo je tím nejkrásnějším cílem pro vítězství, takže to bylo velmi emocionální. Co se týče podmínek, snažím se myslet pozitivně: všechno, co je těžké, je pro mě dobré, protože je to také těžké i pro mé soupeřky. Mám ráda teplo a všechny ostatní dívky trpěly stejně nebo ještě víc.“ 

Z českých závodnic, které se závodu účastnily v týmu Bepink, Melissa Van Neck nedokončila stejně jako 64 dalších cyklistek. Mezi nimi byla i jedna z předpokládaných favoritek, které už tady dokázala být za poslední čtyři ročníky třikrát druhá a loni třetí, Katarzyna Niewiadoma (Canynon SRAM). 

Markéta Hájková do cíle dorazila, ale obdobně jako dalších 12 závodnic nestihla časový limit, a nebyla tudíž klasifikována. Což se podařilo pouze 45 závodnicím z původního počtu 122, které do závodu odstartovaly.