Mistrovství Nové Zélandu se jelo na 174 km dlouhé trati a mělo dvě rozdílné části. První polovina byla převýšením obtížná, ovšem druhá byl zcela rovinatá. 

George Bennett, výborný vrchař, odjel v první části spolu Michaelem Torcklerem. Ten na svou aktivitu posléze doplatil, když šampionát dokončil na předposledním místě s velkou ztrátou. 

Na začátku rovinaté pasáže měl osamocený Bennett k dobru na pronásledovatele 4 minuty. Ještě 20 km před cílem vedl o 2:30 min. V té době ho stíhala trojice, v níž byl aktivní Archbold. 

Shane Archbold se 16 km před cílem vydal stíhat sám Bennetta a 4 km před páskou ho dostihl. Ve sprintu pak neměl problém coby sprinter poradit si s vrchařským specialistou. 

Archbold jezdil od roku 2015 za tým BORA a v jeho dresu si v roce 2017 v 17. etapě Tour de France při pádu zlomil pánev. Trvalo 14 měsíců, než se vrátil na kolo, a rok a půl strávil v ProConti týmu Aqua Blue a Conti EvoPro. V dubnu 2019 ho opět angažovala BORA, aby především v závěrech etap podporoval sprinterskou star Sama Bennetta. Společně s ním přestoupil letos do Deceuninck-Quick Step. 

V barvách týmu BORA také v srpnu loňského roku dosáhl tento 31 letý cyklista na své první UCI vítězství, když vyhrál 2. etapu Czech Cycling Tour. Nyní si tedy připsal své druhé, a v DQS první vítězství.

 "Jsem nadšený, že budu nosit nádherný dres novozélandského šampiona a že ho budu moci předvést na některém z největších světových závodů,“ řekl Archbold. "Když jsem zaútočil na posledních 20 kilometrech, řekl jsem si teď anebo nikdy. Poté, co jsem opustil ostatní kluky ze stíhací skupiny, jsem stále věřil a dal jsem do toho všechno, abych George dostihl. Ve sprintu jsem věděl, že budu mít navrch.“ 

Poprvé bude mít možnost ukázat svůj nový dres na nadcházejícím UAE Tour (23.- 29.2.), kde bude po boku dánského národního mistra Michaela Mørkøva pracovat v rozjížděcím vlaku pro irského národního šampiona Sama Bennetta. V Deceuninck mají ještě dresy národních šampionů Bob Jungels (Lucembursko) a Fabio Jakobsen (Nizozemsko). Jungels a Kasper Asgreen (Dánsko) jsou navíc mistry svých zemí v časovce. 

Mistrovský závod žen ovládla 20 letá Niamh Fisher-Black, nová týmová kolegyně Nikoly Noskové v Bigla-Katusha. Ve finále porazila Ellu Harris z Canyon-Sram.