Máloco se dnes událo podle předpokladů. Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix) už měl obhajobu vítězství na Kolem Flander skoro v kapse, ale v tom nejméně pravděpodobném závěru závodu prohrál. Kasper Asgreen (Elegant - Quick-Step) byl jediným závodníkem, který se nizozemského mistra dokázal po všech 19 krátkých stoupáních udržet a na papíře měl být mnohem pomalejší. Jenže po 255 kilometrech náročného závodění rozhodují zbylé síly a těch měl Asgreen víc. Nechal Van der Poela táhnout celý poslední kilometr závodu a čekal na poslední stovky metrů. Van der Poel (úplně stejně jako loni v souboji s Woutem van Aertem (Jumbo - Visma)) se držel na pravé straně silnice a hlídal si Asgreena u levé ruky. Asgreen zahájil sprint a s ním okamžitě i Van der Poel, ale Dán dokázal spurt udržet delší dobu a favorita porazil. 

Pro třetí místo si dojel Greg Van Avermaet (AG2R Citroen). Zkušený Belgičan ujel se svým krajanem Jasperem Stuyvenem (Trek - Segafredo) 2,5 kilometru před cílem ze skupiny pronásledovatelů a ve spurtu byl starší Van Avermaet silnější. Na Stuyvena zbylo čtvrté místo, pátý dokončil Sep Vanmarcke (ISN) a až šestý Wout van Aert.


Nejdříve pár vyloučení

Druhý monument letošní sezóny začal únikem sedmi závodníků ve složení: Stefan Bissegger (EF Nippo), Jelle Wallays (Cofidis), Mathias Norsgaard (Movistar), Mathijs Paaschens (Bingoal), Fabio Van Den Bossche (Sport Vlaanderen - Baloise), Nico Denz (DSM) a Hugo Houle (Astana). A také několika diskvalifikacemi. Za potyčku na začátku závodu a nebezpečné chování byli vyloučeni Otto Vergaerde (Alpecin - Fenix) a Jevgenij Fedorov (Astana - Premier Tech). Později stejný osud potkal Michaela Schära (AG2R Citroen), který hodil svůj bidon fanouškům u trati, ale mimo vyznačenou zónu pro odhazování odpadků. Svůj omyl si okamžitě uvědomil, ale bylo pozdě, přísní rozhodčí ho zastavili. 

Elegant - Quick-Step aktivní už sto kilometrů před cílem

Závod ovlinilo i několik pádů, problémy měli jezdci Elegant - Quick-step, včetně Kaspera Asgreena a Juliana Alaphilippa, dále Alexander Kristoff (UAE Emirates) a další. Prvním vážným útokem byla kolektivní ofenziva týmu Elegant - Quick-Step více než sto kilometrů před cílem ve stoupání Molenberg. K ničemu to moc nevedlo, ale spousta jezdců zde ztratila nějaké síly. 

70 kilometrů před cílem se zvedl Søren Kragh Andersen (DSM). Dlouho však v úniku nevydržel. Na čele mezitím zůstal osamocený Stefan Bissegger. Do cíle zbývalo 56 kilometrů a Švýcar soupeřům ujel v předposledním průjezdu Oude Kwaremont a v prvním přejezdu Paterbergu. Na Kwaremontu zaútočil z hlavní skupiny Yves Lampaert (Elegant - Quick-Step), ale pouze připravil půdu pro nástup Mathieu van der Poela. 

První problémy Wouta Van Aerta

S Van der Poelem vydržel jen Asgreen, Wout van Aert měl horší reakci a musel se dotáhnout dopředu až za Kwaremontem. Také na Paterbergu zaútočili Van der Poel a Asgreen v tandemu a Van Aert opět jen dotahoval. To byly první náznaky problémů největšího favorita závodu. Poté začal chaos, Asgreen a Van der Pole byli dostiženi a v čelní skupině se objevil Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), Florian Sénéchal (Elegant - Quick-Step), Tim Wellens (Lotto Soudal), Marco Haller (Bahrain Victorious) a dotáhli se sem také Christophe Laporte (Cofidis) a Julian Alaphilippe (Elegant - Quick-Step). 

Mistr světa zaútočil na Koppenbergu, dojel Bisseggera, ale za ním se situace opět měnila po nástupu Van der Poela a Van Aerta. 42 kilometry před cílem se tak na čele vytvořila skupina osmi jezdců ve složení: Alaphilippe, Van Aert, Van der Poel, Haller, Pidcock, Bissegger, Laporte a Wellens. To samozřejmě vůbec nevyhovovalo týmu Elegant - Quick-Step. Ve druhé skupiny zůstali Asgreen, Van Avermaet, Matteo Trentin (UAE Emirates) a další. Peter Sagan (BORA - hansgrohe) byl až ve třetí skupině. Druhé skupině se však podařilo vrátit na čelo a Alaphilippe získal k ruce Sénéchala a Asgreena. 

Drtivý útok Van der Poela na Oude Kwaremont 

Z první skupiny se opakovaně útočilo, aktivní byli Rakušan Haller a také Alaphilippe. Ale až nástup Kaspera Asgreena 25 kilometrů před cílem měl efekt. Udrželi se jen Van der Poel a Van Aert a společně dorazili pod Oude Kwaremont. Zde drtivě zaútočil Mathieu van der Poel a zbavil se vyčerpaného Van Aerta. Problém měl i Asgreen, ale v asfaltovém stoupání se dokázal vrátit, zatímco Van Aert měl už příliš velkou ztrátu.

Na Paterbergu už Van der Pole neútočil, s Asgreenem vyjeli bok po boku a pokračovali ve spolupráci, zatímco Van Aerta šněroval poslední helling závodu a bylo jasné, že na vítězství už myslet nemůže. Náskok vedoucí dvojice postupně rostl a Van Aert byl pohlcen skupinou pronásledovatelů. Asgreen se s Van der Poelem střídal až do mety 1 kilometru před cílem. Poté zůstal na druhé pozici a čekal na správný okamžik zahájení spurtu. Začal docela brzo, ale hrálo mu to do karet, protože se dokázal dostat na Van der Poelovu úroveň a když ho začal pomalu předjíždět, Nizozemec se psychicky zlomil a přestal šlapat. 

Van Avermaet překvapivě na pódiu

Ve druhé skupině bylo stále o co závodit, protože Van Aert byl zpět a jedno místo na pódiu bylo volné. Toho využil Greg Van Avermaet, který v závodě sice dost trpěl, ale 2,5 kilometru před cílem nastoupil a zachytil ho jen Jasper Stuyven. Ve spurtu byl rychlejší Van Avermaet a už počtvrté v životě se postavil na stupně vítězů Kolem Flander. 

Třetí až sedmé místo obsadili domácí Belgičané, za Van Avermaetem a Stuyvenem dojeli Vanmarcke, Van Aert a Gianni Vermeersch (Alpecin - Fenix).