Deceuninck - Quick-Step loni vyhrál 73 závody. Byl suverénně nejlepší, druhý tým Sky měl o třicet vítězství méně. Jenže letos (k 20. 3.) se situace vyvíjí trochu jinak. Deceuninck stále vyhrává hodně, má už 18 triumfů, ale o jedno víc má na kontě Astana. A je zajímavé, že to dokázala bez jediného špičkového sprintera. 

Vítězství 2019 (WorldTour)
Astana - 19 (4)  
Deceuninck - Quick-Step - 18 (7)
Mitchelton-Scott - 13 (4)
UAE Emirates - 10 (2)
Jumbo - Visma - 8 (6)
Bora-Hansgrohe - 7 (3)
Direct Energie - 7 (0)
EF Education First - 6 (1)
Lotto Soudal - 5 (2) 
Sky - 5 (1)
Movistar - 5 (1) 
Groupama FDJ - 4 (0)
CCC - 3 (1)  
Trek - Segafredo - 3 (1)  
Cofidis - 3 (0)
Vital Concept - BB Hotels - 3 (0)  
Dimension Data - 2 (0) 
Delko Marseille Provence - 2 (0) 
Neri - Selle Italia - 1 (0)
Katusha Alpecin - 1 (0) 
Arkéa - Samsic - 1 (0) 
Bahrain Merida - 1 (0) 
Israel Cycling Academy - 1 (0) 
AG2R La Mondiale - 1 (0)

 

Od začátku roku posbírala Astana 19 vítězství, Deceuninck má 18, ale má víc výher ve WorldTour, sedm, zatímco Astana jen čtyři. Přesto jsou vítězství Astany o něco cennější, protože Deceuninck se opírá zejména o etapová vítězství, těch získal 13 a samozřejmě o jednorázové závody, kterých zatím vyhrál pět. Astana nemá žádného opravdu dobrého spurtera, kteří vždy sbírají nejvíc vítězství. Místo toho vyhrála sedm etapových závodů v celkovém pořadí.

Nejdříve uspěl Ion Izagirre na Kolem Valencie, po něm Luis Leon Sanchez na Kolem Murcie, dále Miguel Angel Lopez na Colombia Tour, Gorka Izagirre na Kolem Provence, Alexej Lucenko na Kolem Ománu, Jakob Fuglsang na Kolem Andalusie a nakonec Merhawi Kudus na Kolem Rwandy. A po dvou etapách vyhráli jezdci Astany i na Paříž - Nice a Tirreno - Adriatico a pokaždé po únicích. 

Zlepšení Astany je neuvěřitelné, loni vyhráli 30 závodů, letos jich už mají 19. Hodně pomohl přestup bratrů Izagirreových, zlepšili se Jakob Fuglsang a Alexej Lucenko, daří se Lopezovi a je třeba upozornit na to, že čtyři vítězství získali jezdci Astany ve Rwandě, kde nebyla konkurence na evropské úrovni. 

Přesto je celkem jisté, že Deceuninck v průběh roku Astanu předběhne, zejména díky sprinterům, kterých má v sestavě hned několik. A také díky klasikám. 

Spokojení s průběhem letošní sezóny můžou být i v týmech Mitchelton - Scott (13 vítězství), UAE Emirates (10) a Jumbo - Visma (8). Hodně si meziročně polepšil tým EF Education First, který v posledních letech těžko získával vůbec nějaká vítězství. Letos jich mají šest, z toho jedno ve WorldTour.  

Naopak se trápí týmy, od kterých se čekalo mnohem víc. Jediným WorldTour týmem, který stále čeká na první vítězství, je Sunweb. Německá sestava nemá dobrý rok, neprosazují se sprinteři, Tom Dumoulin se pomalu dostává do formy, ostatní lídři nezáří. Michael Matthews začal sezónu teprve na Omloop Het Nieuwsblad, ale už v první etapě Paříž - Nice se zranil. Už loni tým Sunweb moc vítězství nezískal, pouze jedenáct, a letos to vypadá ještě o něco hůř. 

Špatně je na tom také Katusha Alpecin s jedním vítězstvím, což není překvapení, protože v tomto celku to moc nefunguje a dlouhodobě se jim nedaří. Hlavním lídrem je nespolehlivý Marcel Kittel a ani Ilnur Zakarin není zárukou úspěchu, spíše naopak.   

Pouze jedno vítězství má také Bahrain Merida. Vincenzo Nibali se připravuje na Giro d´Italia a Sonny Colbrelli vyhrál v Ománu, ale v Evropě zatím na nejlepší sprintery nestačí. Nibali, Colbrelli, Matej Mohorič, Dylan Teuns a Rohan Dennis by se ale měli postupně zlepšovat.

AG2R La Mondiale je týmem, který moc vítězství nesbírá, protože se zaměřují především na vrchaře, ale jedna výhra od začátku roku je prostě málo. Na domácím území by toho měli vyhrát víc, zatím se radoval jen Alexis Vuillermoz na malém jednorázovém závodě první kategorie.  

Trápí se také Dimension Data. Mají dvě vítězství, ale čeká se od nich víc. Především na klasikách, kde se zatím neprosadil Michael Valgren a také v celkovém pořadí etapových závodů. Roman Kreuziger a Louis Meintjes nic moc nepředvedli. Mark Cavendish už není tím sprinerem, kterým býval a do své staré formy se nejspíš už nikdy nevrátí. 

Foto Sirotti, Bettini