Ayuso svým výkonem překvapil, ve zvlněném chronometru na 25,7 km zajel průměrnou rychlostí přes 47,5 km/h a porazil všechny specialisty. Prokázal tím svůj obrovský talent a potenciál pro etapové závody. Na prvním mezičase po 10 kilometrech přitom ztrácel 5 sekund na nejrychlejšího Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step) a byl čtvrtý průběžně. Ještě mnohem dramatičtější situace ovšem byla v celkovém pořadí, protože na tomto mezičase ztrácel Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo) už 24 sekund na Evenepoela zdálo se, že je na nejlepší cestě ke ztrátě celkového vítězství.

Jenže Skjelmose si perfektně rozložil síly a počkal si na stoupání ve druhé polovině časovky. Na vrcholu se situace změnila naprosto zásadně, Ayuso se dostal do vedení s náskokem 6 sekund před Evenepoelem a především Skjelmose získal ztracený čas zpět a měl odstup pouze 10 sekund. A pořadí zůstalo stejné až do cíle. Ayuso dojel s náskokem 8 sekund, Skjelmose ještě sekundu stáhnul a na třetí příčce ztratil 9 sekund.

O jeho celkovém vítězství proto nebylo vůbec pochyb, Ayusa v součtu všech etap porazil o 9 sekund, Evenepoel poskočil na třetí příčku s odstupem 45 sekund. Za Belgičanem už byla pořádná časová propast, Wilco Kelderman (Jumbo-Visma) ztratil přes dvě minuty, na pátém místě se umístil Romain Bardet (DSM). Francouzskému vrchaři k tomuto výsledku pomohl také Pavel Bittner (DSM). Český cyklista svůj debut na Okolo Švýcarska zakončil 79. místem v časovce a 109. místem v celkovém pořadí.

Naprosto jednoznačným poraženým poslední etapy je Rakušan Felix Gall (AG2R Citroen). Před etapou ztrácel jen 8 sekund na Skjelmoseho, jenže na necelých 26 kilometrech časovky ztratil 3 minuty a 26 sekund a spadl až na osmé místo konečného pořadí. 

Jistým zklamáním byl taky výkon a výsledek Wouta van Aerta (Jumbo-Visma), který byl velkým favoritem časovky. Van Aert na pátém místě ztratil 28 sekund a ze Švýcarska odjíždí bez vítězství v etapě. Vyhrál sice bodovací soutěž, ale od přípravného závodu před Tour de France rozhodně očekával mnohem víc. Nejlepším vrchařem byl vyhlášen nizozemský klasikář Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny).