211 km dlouhá etapa se třemi dlouhými výjezdy měla být dobrou příležitostí pro uprchlíky, proto se do úniku vydali samí vynikající závodníci, včetně Wouta van Aerta (Jumbo-Vims)a a Stefana Künga (Groupama-FDJ) a několika kvalitních vrchařů. Jenže nakonec první skupina nedostala dostatek prostoru a útoky favoritů v pelotonu rozhodly o etapě a výrazně zkomplikovaly situaci v průběžném pořadí. 

V první polovině etapy se závodilo především o vrchařské body na vrcholech Furka a Oberalp. Zatímco na Furce byl nejlepší Sergio Higuita (Bora-Hansgrohe) před Pascalem Eenkhoornem (Lotto Dstny), na Oberalpu si pořadí prohodili a nizozemský mistr se dostal do vedení této soutěže a v cíli etapy oblékl dres nejlepšího vrchaře.

Eenkhoorn s Higuitou však nebyli nejlepšími vrchaři v závěru etapy. 17,4 km dlouhý výjezd Albula seděl jiným uprchlíkům. Skupina se ve stoupání rozsypala a nejlepší vrchařskou formu měli Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty) a Antonio Tiberi (Bahrain Victorious). Ve výjezdu dlouho drželi náskok přes dvě minuty na hlavní skupinu favoritů, kde pracoval tým Soudal Quick-step pro Remca Evenepoela. Ale rozestup se začal rychle ztrácet po útoku týmu AG2R Citroen. 

Ayuso využil Gallův útok

Lídr závodu Felix Gall zaútočil 15 km před cílem a více než 5 před vrcholem a skupinu roztrhal. Evenepoel a Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo) a útok nereagovali a drželi vlastní tempo. S Gallem se udrželi Wilco Kelderman (Jumbo-Visma), kterému chvíli pomohl vracející se Van Aert, Romain Bardet (DSM), Pello Bilbao (Bahrain Victorious) a Juan Ayuso (UAE Emirates).

Ayuso v předchozí etapě ztratil cenný čas, ale na Albule byl jako vyměněný, 13 km před cílem zaútočil a nikdo ze soupeřů se ani nepokusil zapadnout mu do háku. Velmi rychle si dojel uprchlíky. Powless svou snahu vzdal, ale také kolem Costy a Tiberiho se mladý Španěl prohnal a na vrcholu měl náskok 45 sekund před Gallem, Bilbaem a Keldermanem. 1:03 zde ztráceli Skjelmose a Evenepoel.

V téměř 10 km dlouhém a extrémně rychlém sjezdu do cílového La Punt Ayuso prokázal také excelentní technické dovednosti, zatáčky projížděl bez zaváhání a na pásce měl 54 sekund náskoku a 10 sekund bonifikace k dobru. Za ním se ve sjezdu ještě hodně závodilo, Gallova skupina byla dostižena skupinou pronásledovatelů, včetně Skjelmoseho, ale Evenepoel se vrátit nedokázal. Ve spurtu o druhé místo byl nejlepší Skjelmose před Bilbaem, v technickém závěru ztratil Gall 4 sekundy a spadl v průběžném pořadí na druhé místo.

Celkově opět vede Dán Skjelmose, 8 sekund před Gallem a 18 sekund před Ayusem. Evenepoel klesl na čtvrtou pozici, do cíle 5. etapy dojel s odstupem 1:20 na Ayusa a 26 sekund na Skjelmoseho. Celkem ztrácí už 46 sekund, ale vzhledem k závěrečné časovce má stále šanci na celkové vítězství. Pátý Bilbao ztrácí 57 sekund. 

"Letos jsem jel dva závody a oba ve Švýcarsku. V každém závodě jsem vyhrál etapu, z toho mám radost. Teď pojedu o celkovou klasifikaci, která bude ještě těžká. Ale budeme bojovat až do konce," připomněl Ayuso své vítězství v časovce Okolo Romandie. 

Dvacetiletý cyklista překvapil svým výkonem po ztrátě ve 4. etapě. "Proč jsem se zlepšil? Nevím, tělo vám to vždycky nedovolí odhadnout. Ve středu jsem neměl dobré nohy a trápil jsem se, ale teď jsem se v této dlouhé etapě s mnoha stoupáními, vysoko nad mořem, cítil lépe. Jakmile se tempo zvýšilo, cítil jsem se lépe a lépe. Čtyři, pět kilometrů před vrcholem jsem zrychlil a věřil, že to udržím. Jestli jsem teď favoritem? Mattias Skjelmose a Remco Evenepoel jsou také v dobré pozici a mají dobrou časovku, takže to bude každopádně těsné. Myslím, že neděle bude zajímavá, ale ještě nás čekají další etapy. Pokud se mi podaří tento závod vyhrát, bude to jeden z mých největších úspěchů."