Výsledky Romaina Bardeta mají už několik let klesající tendenci. Vítězit začal už ve 22 letech, o rok později skončil šestý celkově na Tour de France a v roce 2016, ve 25 letech, se dostal na pařížské pódium Tour de France. Porazil ho pouze Chris Froome, který vyhrál také ročník 2017, ve kterém dojel Bardet třetí. V té době byl největší francouzskou nadějí a po velmi dlouhé době Francouzem, který mohl uvažovat nad celkovým vítězstvím. Jenže něco se pokazilo a následující tři roky skončily zklamáním. 

Na Bardeta byl vytvořen takový tlak, že se snažil z vlivu Tour de France vymanit. Chtěl startovat na Giro d´Italia, zkusit klasiky v Ardenách a na kostkách, ale v dresu AG2R La Mondiale měl povolen jen jeden velký cíl - Tour de France. Špičkový vrchař se proto začal zajímat o jiné angažmá. Po dvou letech bez jediného vítězství odešel do mladého celku DSM. Zde rozhodně nezískal nejlepší možný kontrakt z ekonomického pohledu, ale našel úplně nové prostředí, ve kterém dostane příležitost vyzkoušet si i jiné závody. 

„V AG2R La Mondiale jsem byl od druhé sezóny mezi profesionály tlačen do role lídra,“ ohlíží se Bardet za devíti lety v domácím týmu.Proto jsem se nikdy nemohl zlepšovat a vyvíjet ve stínu. V týmu DSM mohu nejen klidněji pracovat, ale pojedu i na závody, ve kterých budu týmu pomáhat. Bez sebemenší ambice pro sebe,“ říká v rozhovoru s l´Equipe. 

„Díky tomu se zbavím části tlaku. Tým se mnou a mými zkušenostmi počítá. To je jisté, ale už nejsem jediným lídrem. Je tedy na mně, abych potvrdil, že jsem si tento status v AG2R zasloužil. Mezi lety 2013 až 2018 jsem se téměř šest let nepřerušovaně zlepšoval. To bylo docela zvláštní. Ale skončil jsem v takové rutině, která mi už nevyhovovala. Musel jsem riskovat, chtěl jsem začít znovu a oživit svou kariéru," dodává. 

Bardet zatím nemá ve svém oficiálním programu žádný závod. Vrátit by se měl na jarní klasiky, velmi náročné jednorázovky v kopcích mu vždy šly. Na Lutych - Bastogne - Lutych zajel jedno třetí a dvě šestá místa, na Kolem Lombardie byl čtvrtý a jedenáctý. A také získal stříbrnou medaili na světovém šampionátu v Innsbrucku. A loni si poprvé vyzkoušel monument Kolem Flander a dojel na 25. místě. Právě dlážděné klasiky by mohl jet i letos, jako domestik pro Tiesje Benoota a Sorena Kragha Andersena.   

Po náhlém odchodu Marca Hirschiho bude Bardet lídrem na ardenské klasiky a poté se možná představí na Giro d´Italia. Záležet bude na trati závodu, je však jasné, že trasa letošní Tour mu nevyhovuje. Pokud bude startovat, bude útočit na etapy. To má v plánu celý tým DSM, který si na posledním Tour připsal tři triumfy.