Francie čeká vítězství na Tour de France už 33 let a letos opět leží všechna zodpovědnost na Romainu Bardetovi. Lídr týmu AG2R La Mondiale je nyní jediným francouzským cyklistou schopným zvítězit, protože Thibaut Pinot se radši tlaku na Tour vyhýbá a už dva roky za sebou se soustředil na Giro ďItalia. Jedině oni dva mají v současné generaci francouzských závodníků potenciál vyhrát třítýdenní závod. Julian Alaphilippe je spíše klasikář, Pierre Rolland se stal lovcem etap, Warren Barguil také, Tony Gallopin nikdy nebyl dost kvalitní vrchař a Guillaume Martin a David Gaudu se zatím připravují na úlohu lídrů. Bardet je proto jedinou nadějí domácích na vítězství na Tour. 

Naštěstí se s tlakem veřejnosti vyrovnává dobře, ale netěší ho, že by měl být zařazen jen jako specialista na Tour de France. Už letos zvažoval start na Giro ďItalia, které ho díky svým těžkým stoupáním hodně láká, ale tým AG2R La Mondiale mu to zatrhl. Tour je pro AG2R až příliš důležitý závod a start na Giru by ohrozil výsledek na Tour. Bardet se proto aspoň vydal na jarní klasiky a zazářil. Skončil druhý na Strade Bianche, v nejtěžším ročníku historie této jednorázovky. A třetí dojel na monumentu Lutych - Bastogne - Lutych. Na obou závodech se mu vyplatila ochota útočit a riskovat. 

Po klasikách si odpočinul a začal opět trénovat s cílem připravit se na Tour de France. A to se snad daří, protože na Critérium du Dauphiné obsadil třetí místo celkově, opět útočil a sám dodal, že výkonnost ještě před Tour vylepší: ,,Závod byl dobrý, ale chtěl jsem víc. Radši bych vyhrál etapu a byl blíž žlutému dresu, ale cítil jsem se dobře a jsem s kondicí spokojený. Letos jsem na Dauphiné byl trochu pozadu s formou, protože Tour začíná později."

,,Zlepšoval jsem v průběhu závodu, po každé etapě jsem na tom byl o trochu lépe a to je dobrý základ pro přípravu a vyladění kondice na Tour de France," dodal Bardet. A opravdu byl hodně vidět, nejvíce se snažil útočit na Gerainta Thomase, zkoušel to ve stoupání i ve sjezdu, což je jeho oblíbený způsob útoku. Navíc měl k ruce velmi silný tým, především Pierre Latour si vedl výborně. Pomáhal Bardetovi v horách a sám skončil sedmý celkově a vyhrál bílý dres pro nejlepšího mladého závodníka. 

Právě AG2R La Mondiale dokáže na Tour v kopcích konkurovat i Sky. Francouzský celek vše směřuje na Tour, vybírá své nejlepší závodníky a cíleně je připravuje na etapy, které se na Tour objeví. Převážně vrchařská sestava se letos zaměřila i na časovku družstev, ve které patřila k nejhorším ve WorldTour a přineslo to úspěch. Na Dauphiné ztratil AG2R La Mondiale 1:30 na mimořádně silný tým Sky, ale jen kolem půl minuty na také velmi silné sestavy Mitchelton-Scott a Quick-Step Floors. Francouzi tak mají naději, že týmová časovka na Tour neskončí katastrofou. 

Tým AG2R La Mondiale by letos měl být hodně kvalitní, protože k dlouholetým oporám přibyli další posily. Například Švýcar Silvan Dillier bude platný v časovce, na rovinách i na kostkách. A dokáže tahat i v kopcích. Podobně jako zkušený Tony Gallopin, další nováček v týmu. V kopcích by měli pomáhat Pierre Latour, Alexis Vuillermoz, Mickaël Chérel, Ben Gastauer, Alexandre Geniez a Mathias Frank. Na roviny se hodí Belgičané Oliver Naesen a Stijn Vandenbergh. A do týmu se můžou dostat i Axel Domont, Alexis Gougeard a Cyril Gautier. Vybrat z nich osmičku startujících nebude snadné. Úplnou jistotu má jen Romain Bardet. 

Bardet je vynikající vrchař, navíc odvážný, rád útočí i ve sjezdu a stále vymýšlí, jak prolomit nadvládu Chrise Frooma a týmu Sky. Zatím se mu to nepodařilo. Druhý skončil před dvěma lety a třetí loni, ale jen s minimálním odstupem od Mikela Landy, domestika Chrise Frooma. Omezuje ho slabá časovka. Pokud tým AG2R La Mondiale zvládne eliminovat ztráty ve 3. etapě, ještě bude před Bardetem individuální časovka předposlední den závodu. Naštěstí není příliš dlouhá, měří 31 kilometr a je dost těžká, což by mu mělo vyhovovat. Přesto je jasné, že mu chybí všestrannost, kterou disponuje Froome, Tom Dumoulin a další specialisté na třítýdenní závody. 

Musí útočit a k tomu budou nejvhodnější krátké vysokohorské etapy. Například 108 kilometrů dlouhá etapa z Albertville do La Rosiére, která se jela už na Dauphiné a pak i 17. etapa na pouhých 65 kilometrů. Sedět by mu měly i etapy s dojezdem ze sjezdu. Například 10. etapa do Le Grand Bornand, 16. etapa do Bagneres-de-Luchon a 19. etapa do Laruns.

Romain Bardet si před Tour de France věří, ale bude muset hodně útočit v kopcích. Proto je jedním ze závodníků, na které se na Tour těšíme nejvíc. Umí vytvořit dramatické závody a zvrátit nepříznivý vývoj závodu ve svůj prospěch. Snad bude v ideální formě a zkomplikuje závod týmu Sky. 

Foto Sirotti