Jak jsme již informovali, Bardet vynechá Tour, poprvé od jeho debutu na tomto závodě v roce 2013, a zaměří se na Giro, olympiádu a mistrovství světa, přičemž Vueltu považuje za nejlepší přípravu na tento poslední vrchol jeho plánované sezóny 2020. 

Existovala podezření, že jako francouzská hvězda francouzského týmu s dlouholetým francouzským sponzorem byl Bardet nucen jezdit Tour a že si nemohl svobodně vybírat svůj program. "Nikdy jsme Romainovi nediktovali, co má dělat. Konzultovali jsme, přeli se, diskutovali, občas měli rozdílné představy, zdůvodňovali, ale vždy jsme brali v úvahu Romainova přání," vysvětloval Vincent Lavenu a argumentoval tím, že nakazovat něco proti vůli závodníka by nebyl nejlepší způsob, jak koučovat sportovce a zvláště pak takového, jako je Bardet. 

Stejně tak Lavenu obhajoval to, že hlavní sponzor - pojišťovací společnost, která podporuje tým od roku 2000 – by možná uvítala, kdyby i letos Bardet byl vidět na Tour, ale do sportovních rozhodnutí nezasahuje: „AG2R La Mondiale nám důvěřuje. Nikdy se nesnažili mít vliv na nábor jezdců nebo na strategická rozhodnutí. Vždy je předem informujeme, když máme v hledáčku nějaké velké jméno nebo hodláme dělat důležitá rozhodnutí, a oni respektují způsob, jakým řídíme tým.“ 

Již před několika měsíci proto informovali hlavního sponzora, že Bardet by mohl v příští sezóně zacílit na Giro, že ale že počkají na odhalení tras obou Grand Tour. Nakonec se rozhodli pro Giro: „Nyní je na nás, abychom ukázali, že jsme udělali správné rozhodnutí.“ 

Existovala i varianta, že Bardet debutuje na Giru, ale pojede i Tour, i když ne jako jediný a hlavní lídr. Bardet však takovou roli odmítl, protože pokud pojede Tour, pak jedině s cílem bojovat o žlutý dres. Navíc cítí, že by absolvováním Tour ohrozil svou přípravu na olympijské hry, které se konají na kopcovité trati méně než týden po skončení Tour de France. 

Dalším jeho cílem je mistrovství světa, které se bude odehrávat na podobně kopcovité trati jako olympiáda, a cítí, že účast na Vueltě bude nejlepší formou přípravy. 

Do takto naplánovaného kalendáře zapadá zdánlivě paradoxně lépe Giro, přestože obsahuje tři časovky a je méně příznivé pro pravověrné vrchaře než v příštím roce Tour. „Trasa Tour je zjevně pro Romaina vhodnější, ale existují i ​​jiné prvky, které je nutno brát v úvahu a mezi něž patří mentální rovnováha a motivace jezdce. Je předpoklad, že se mu bude dařit víc, pokud chce něco udělat, než když by byl nucen něco udělat," doplnil Lavenu

„Je to převratné rozhodnutí, ale Romain chce objevit i jiné věci a cítit se svobodný. Konečně pojede Giro, o kterém několik let snil. Tato příležitost se dosud nenaskytla, ale příští rok je ten pravý okamžik,“ zakončil Vincent Lavenu.