Baskicko je vyhlášené skvělými fanoušky, ostrými stoupáními a špatným počasím. Fanoušků bychom u trati měli vidět davy, kopců bude také spousta a počasí také není na léto nic moc, ale v sobotu by mělo svítit slunce a bude 24 stupňů. 182 kilometry dlouhá úvodní etapa začíná i končí v Bilbau a na účastníky Tour de France čeká převýšení 3221 metrů. 

1. etapa Bilbao-Bilbao

V první polovině etapy je spousta menších stoupání, která nebudou mít velký vliv na vývoj závodu, ale ve stoupáních Laukiz a San Juan de Gaztelugatxe se budou udělovat první vrchařské body na prémiích 3. kategorie. Na těch jsou pouze 2 body za první a 1 bod za druhé místo. Teoreticky by puntíkatý trikot měl získat někdo, kdo bude bodovat ve stoupání 2. kategorie Vivero, kde je za první místo 5 bodů. Dlouhý únik by mohl posbírat první čtyři prémie, ale jisté to není. 

V druhé polovině etapy jsou čtyři stoupání, nekategorizovaný výjezd Zabaleta, stoupání Morga, Vivero a rozhodující Pike. Ryzí sprinteři typu Marka Cavendishe a Dylana Gronewegena by měli odpadnout z pelotonu daleko před cílem, nejpozději na Viveru, které měří 4,3 km a v průměru má 7 %. Je velice pravděpodobné, že dlouhý únik nevydrží až do cíle, si,né týmy totiž budou chtít na úvod Tour vyhrát a získat také žlutý trikot.

Nejdůležitější bude nepochybně stoupání Pike, které sice celkem měří přes 2 kilometry a v průměru má 9,4 %, ale druhý kilometr stoupání je mnohem těžší, než ten první, závěr má přes 15 %! Připomíná Mur de Huy, slavný výjezd klasiky Valonský šíp. A tam, jak víme, se daří lehkým výbušným závodníkům. Takže favority jsou Tadej Pogačar, Mattias Skjelmose, Tom Pidcock, Julian Alaphilippe a jim podobní. Není jisté, že se zde bude dařit Mathieu van der Poelovi a Woutu van Aertovi. Belgičan je nejspíš jediný sprinter, který by mohl vydržet na čele až do cíle.  

Z vrcholu je to na pásku 10 kilometrů z kopce, chvíli po rovině a poslední kilometr zase stoupá a to docela výrazně, v průměru má 5,5 %. Zatím nevíme, v jaké formě Pogačar je, ale jinak je to pro něj naprosto ideální etapa. Vingegaard je v podobných závodech slabší, jak to to tedy Jumbo-Visma pojme? Jak se budou jednotlivé týmy chovat? UAE Emirates by měl kontrolovat dlouhý únik a měl by Pogačarovi připravit dobrou pozici, protože každé etapové vítězství a každá bonifikační sekunda se hodí. Mezi stoupáními Vivero a Pike se pojede na plný plyn, týmy se budou prát o čelo pelotonu, aby jejich lídři měli co nejlepší pozici do stoupání. Bude to hodně tvrdé a nebezpečné.

2. etapa Vitoria-Gasteiz-San Sebastian

2. etapa z Vitoria-Gasteiz do San Sebastianu připomíná Clasicu San Sebastian, závod, který tradičně navazuje na Tour de France. Dokonce se jede i slavné stoupání Jaizkibel, které je pro Clasicu San Sebastian typické, jen se jezdí z druhé strany. Tato etapa je celkově o něco snazší než sobotní, ale kontrolovat dlouhý únik bude stát dost sil. Jaizkibel měří 8,1 km a v průměru má 5,2 %, proto ani v neděli nebudou slavit sprinteři. Etapa je vhodná především pro Van der Poela a Van Aerta a šanci samozřejmě má také Pogačar. A snad i další odolní sprinteři, například debutant Biniam Girmay, možná Jasper Philipsen a Mads Pedersen, ale budou to mít strašně těžké. 

V první i druhé etapě budou hrát roli i technické schopnosti ve sjezdech, takže jistou výhodu mají Tom Pidcock, Matej Mohorič a hlavně domácí Baskové, kteří jsou všichni výborní sjezdaři. Klidně by mohl uspět i Pello Bilbao, nebo bratři Izagirreové. Osamocenému uprchlíkovi určitě nebude vyhovovat rovinatý závěr etapy, o vítězství by měla spurtovat skupina, nebo hodně malý peloton.    

3. etapa Amorebieta-Etxano-Bayonne

Závodníci opustí Španělsko v průběhu 3. etapy, ale stále budou na území Baskicka, která zasahuje do Španělska i Francie. Cílové Bayonne by mělo sledovat první sprinterský dojezd letošního ročníku Tour de France, i když cyklisté na 194 kilometrech naberou 2667 metrů, takže mnozí sprinteři nebudou v cíli zrovna čerství. Nebude rozhodovat jen rychlost, favority proto jsou Van Aert, Girmay a Philipsen.