Jak bylo před pár dny potvrzeno ze strany UCI, národní trenér Rik Verbrugghe si může užívat ten luxus, že Belgie jako jedna z pouhých šesti zemí má možnost postavit do olympijského silničního závodu maximální počet pěti závodníků a dva na časovku. Ti, kteří budou nominováni na časovku, musí být zároveň součástí pětičlenného výběru pro závod jednotlivců, a v tom právě spočívá největší komplikace. 

Tento týden začne vedení národního týmu jednat s nejpravděpodobnějšími potenciálními kandidáty na druhé místo pro časovku, tj. s Victorem Campenaertsem (Lotto Soudal), Woutem van Aertem, Laurensem De Plusem (oba Jumbo-Visma) a Yvesem Lampaertem (Deceuninck-QuickStep).

Victor Campenaerts

"Nebudeme stanovovat žádná nová kvalifikační kritéria. Výběr bude proveden v květnu na základě návrhu národního trenéra," řekl technický ředitel belgického svazu Frederik Broché. „Pokud se ukáže, že si myslíme, že v silničním závodě máme větší šanci na vítězství než v časovce, je možné, že výběr druhého muže pro časovku bude podřízen důležitosti výběru pro silniční závod.“ 

Šéf svazu, Tom Van Damme, dodal: „Rozhodnutí bude učiněno na základě výkonnosti, motivace a zaujetí pro tuto věc. To, že někdo například vyhraje prolog Paříž-Nice, neznamená, že je automaticky tou správnou volbou pro časovku v Tokiu." 

Mezitím aktuální belgický šampion v časovce Van Aert minulý měsíc prohlásil, že ​​pokud bude vybrán na časovku, bude ochoten pracovat pro své kolegy v silničním závodě. „Samozřejmě, že důležitá je moje rehabilitace,“ řekl Van Aert, který se stále zotavuje ze zranění stehna, které utrpěl při časovce na Tour de France. „Je na federaci, aby vybralo ty nejlepší a nejvhodnější. Nebudu jim radit a nemám v úmyslu ani lobovat za mou nominaci.“ 

Wout Van Aert

Držitel světového rekordu v hodinovce Victor Campenaerts po přestupu z Lotto-Soudal do NTT Pro Cycling byl minulý týden osobně v Tokiu, aby navštívil hlavní sponzory svého nového týmu a při té příležitosti si prohlédl i trať olympijské časovky. „Můžu říct, že trasa je šitá na míru pro nás Belgičany. Rozhodnout při výběru by se mělo mezi mnou a Van Aertem.

Tři místa pro silniční závod, která "zbydou" po nominaci na časovku, ještě nejsou definitivně obsazena. Součástí výběru bude jistě obhájce olympijského vítězství Greg Van Avermaet (CCC), ačkoli velmi kopcovitý profil mu dává malé šance na obhajobu v konkurenci pravděpodobně takových borců, jako je Jakob Fuglsang, Vincenzo Nibali, Egan Bernal atd. Jako nejvhodnější typy se jeví například Dylan Teuns (Bahrain-Merida), Tiesj Benoot (Sunweb) či Tim Wellens (Lotto-Soudal).

Dylan Teuns

No nechtěli bychom mít jejich starosti? I když i v rámci naší nominace tahle záležitost může hrát také významnou roli. Například rezignovat na umístění v časovce a dát přednost domestikovi s vrchařskými schopnostmi pro silniční závod. Roman Kreuziger má olympijský závod jako jednu z priorit, údajně i Zdeněk Štybar chce být přitom, logicky se nabízí vrchař Jan Hirt. Pro časovku to zatím vypadá na Jana Bártu a Josefa Černého. Tak uvidíme. Nemají to trenéři jendoduché.