Loni Ben O’Connor zazářil v horské 17. etapě Giro d´Italia s cílem v Madonna di Campiglio. Dnes předvedl ještě lepší výkon v druhé etapě Tour de France s cílem v horském středisku Tignes. V dešti a chladu rozdrtil ostatní uprchlíky, druhého Mattiu Cattanea (Deceuninck - Quick-Step) porazil o více než 5 minut. Tadej Pogačar (UAE Emirates) opět porazil všechny soupeře v celkovém pořadí a udržel žlutý dres.

Bez Rogliče a Van der Poela 

9. etapa z Cluses do Tignes začala bez dvou velkých hvězd. Do etapy nenastoupili Primož Roglič (Jumbo - Visma) a Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix). Slovinec kvůli zranění z 3. etapy, Nizozemec kvůli Olympijským hrám.

na začátku etapy se bojovalo o únik zejména kvůli rychlostn prémii, která byla už na 33. kilometru. Vyhrál ji Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious) před Michaelem Matthewsem (BikeExchange) a oba se přiblížili vedoucímu Marku Cavendishovi (Deceuninck - Quick-Step). Ale souboj o dlouhý únik začal až ve stoupání Col de Saises. Wout Poels (Bahrain Victorious) v dresu nejlepšího vrchaře si dojel pro nejvíce bodů, ale musel spurtovat s Nairem Quintanou (Arkéa Samsic).  

Van Aert odpadá 

V popředí se vytvořila velmi silná skupina uprchlíků a brzo bylo jasné, že právě oni pojedou o etapové vítězství. V hlavním poli neměl nikdo důvod uprchlíky stahovat. Tempo nebylo nijak závratné, přesto už 70 kilometrů před cílem odpadl Wout van Aert (Jumbo - Visma) a definitivně přišel o šanci na celkový úspěch. Quintana mezitím sólově zaútočil na prémii Col du Pré a získal nejvíce bodů.

Kolumbijec byl první i na další prémii Cormet de Roselend, zde ale už nebyl sám, dojeli ho totiž Ben O’Connor a Sergio Higuita (EF Nippo). O´Connor dnes odstartoval se ztrátou 8:03 na Tadeje Pogačara a v průběhu etapy se dostal do virtuálního žlutého dresu. Pogačara to však absolutně nevzrušovalo. Horší bylo, že jeho domestik, Američan Brandon McNulty, udělal ve sjezdu z Cormet de Roselend velkou chybu. Z první pozice se ohlédl za sebe, ztratil směr, vyjel ze silnice a tvrdě spadl. 

Quintana doplatil na aktivitu

Poté už začalo dlouhé cílové stoupání do Tignes. Na čele se držela trojice Quintana, Higuita, O´Connor. 22 kilometrů před cílem postihla Naira Quintanu velká krize. Zkušený vrchař doplatil na snahu sbírat body na prémiích a sotva točil nohama. Když do sebe dostal trochu jídla a oblékl si teplejší bundu, vzpamatoval se, ale už nemohl bojovat o etapové vítězství. 

Ben O’Connor totiž byl příliš silný. Australan se 17 kilometrů před cílem zbavil Higuity a jel sám. Navíc jel tak dobře, že začal opět najíždět čas na Pogačara a vrátil se do virtuálního vedení. Tým UAE Emirates jel v balíku velmi pomalu, Rafal Majka, Rui Costa a Davide Formolo sice jeli před Pogačarem, ale neměli sil na rozdávání. Aktivitu proto musel převzít Ineos Grenadiers. Jonathan Castroviejo a Geraint Thomas připravili pozici k útoku pro Richarda Carapaze. Ekvádorec to zkusil, ale Pogačar byl hned za ním a sám zaútočil 4 kilometry před cílovou páskou. 

Se Slovincem nikdo jet nechtěl. Muž ve žlutém dresu už reálně nemá žádnou konkurenci. Nikdo ze soupeřů si nedělá naděje na celkové vítězství. Pogačar dorazil do cíle se ztrátou 6:02 na O’Connora, ale Carapaze, Jonase Vingegaarda (Jumbo - Visma), Enrica Mase (Movistar) a Rigoberta Urána (EF Nippo) porazil o 32 sekundy. Wilco Kelderman (BORA - hansgrohe) ztratil dokonce 45 sekund a Alexej Lucenko (Astana - Premier Tech) 1:34. 

Sedm jezdců nezvládlo etapu dokončit v časovém limitu 37:20. Mezi nimi i Arnaud Démare (Groupama - FDJ). Kromě něj na Tour končí také Jacopo Guarnieri (Groupama - FDJ), Stefan de Bod (Astana - Premier Tech), Anthony Delaplace (Arkéa Samsic), Nic Dlamini (Qhubeka NextHash), Loic Vliegen (Intermarché - Wanty - Gobert) a Bryan Coquard (BB Hotels - KTM). Mark Cavendish limit s pomocí týmových kolegů stihl o něco málo přes minutu.  

O´Connor nejbližším konkurentem Pogačara 

Po devíti náročných dnech letošní Tour de France mají soupeři Tadeje Pogačara velké ztráty. Ben O’Connor se díky úniku dostal na druhé místo se ztrátou 2:01, ale není moc pravděpodobné, že by se na pódiovém umístění dokázal udržet až do Paříže. Na třetí místo nenápadně vystoupal Rigoberto Urán, ale ztrácí už 5:18. Čtvrtý Vingegaard ztrácí 5:38, pátý Carapaz 5:33 a šestý Mas 5:47. 

Nairo Quintana si sice poslední kilometry 9. etapy protrpěl, ale dostal se na pódium, protože je novým lídrem vrchařské soutěže. Má 50 bodů, druhý Michael Woods má 42 body. V bodovací soutěži stále vede Mark Cavendish se 168 body. Matthews ztrácí 38 bodů. Pogačar vede také soutěž do 25 let s velkým náskokem před Vingegaardem.