Vingegaardův šéf Merijn Zeeman ještě minulý týden nechtěl stoprocentně potvrdit Dánovu účast na příštím ročníku Tour de France. Po odhalení trasy Giro d'Italia dokonce naznačil možný start na italském etapáku. Kombinace vysokých hor, velmi těžkých vrchařských etap a několika časovek by mu měla vyhovovat. Vingegaard navzdory své drobné postavě patří k nejlepším časovkářům světa, aspoň co se týká časovek v rámci etapových závodů.

Navíc trasa Tour de France ještě nebyla odhalena, vědět více budeme až ve čtvrtek v poledne. Vingegaard ale neuvažuje o jiném cíli. "Být obhájcem prvenství na Tour je vždycky těžké, ale jsem na to připraven. Vím, že bude ještě těžší vyhrát, ale to k tomu patří. Nyní mám zkušenost s tím, jaké to je vyhrát Tour. Vím, že se musím soustředit jen sám na sebe, abych mohl být na startu Tour de France v roce 2023 v co nejlepší formě," řekl pro cyclingnews.com.

Příští ročník mu jen stěží nebude vyhovovat, prootže je silný v téměř každém terénu. Pouze pokud by zcela chyběly více než půlhodinová stoupání, měl by to proti Tadeji Pogačarovi velmi těžké. Vingegaard si určitě přeje co nejdelší výjezdy ve vysoké nadmořské výšce, v těch je lepší než Tadej Pogačar. A Tour ho nesmírně motivuje, proto by se měl postavit na start. "Mám rád tu část sezóny, kdy se připravuji na velký závod. Je pro mě zajímavé zjistit, co mohu udělat lépe, v čem se můžeme poučit z předchozího roku a každý rok se zlepšovat." 

"Vždy přemýšlím o tom, jak to udělat a jak by to mohlo být lepší. Už o tom přemýšlím i pro příští sezonu. Například nechci po Lutych-Bastogne-Lutych onemocnět a zpomalit si tak přípravu na Tour de France."

"Ještě jsme s týmem podrobně nemluvili a neudělali jsme konečný plán pro rok 2023, ale cílem je vrátit se na Tour de France. Překvapilo by mě, kdyby to v plánu nebylo," dodal.


Bernal chce také zpět na Tour 

Po těžké nehodě a mnoha zraněních obětoval Egan Bernal celou letošní sezónu léčbě, návratu k tréninku a pomalé přípravě. Přesto už v příští sezóně se chce postavit Vingegaardovi, Pogačarovi a možná Evenepoelovi a dalším favoritům a bojovat o druhé vítězství na Tour. Pokud bude dostatečně silný. "Je samozřejmé, že jsou velmi silní, ale já si věřím a sám jsem vyhrál Giro a Tour. Mohla by to být velmi zajímavá Tour. Chci jet, dát do toho všechno a pak ať vyhraje ten nejlepší. To je sport."

Jenže vedení Ineos Grenadiers Bernalovi možná nevěří, protože podle zákulisních informací se snaží sehnat nového lídra, nejlépe Remca Evenepoela. "Je to normální. Který tým na světě by nechtěl mít Pogačara nebo Remca, opravdu silné jezdce? Všechny týmy chtějí mít nejlepší závodníky," řekl pro Radio Caracol. Dále řekl, že v Ineosu už teď je hned několik lídrů schopných zajet velké výsledky a vítězit: "Geraint Thomas letos skončil třetí na Tour de France, máme tu Carlitose Rodrígueze, který by mohl příští rok určitě vyhrát Grand Tour. Máme několik skvělých jezdců."

Bernal se chce vrátit na Tour, kterou v roce 2019 vyhrál, ale později už moc úspěšný nebyl. V roce 2021 kombinoval Giro a Vueltu, v Itálii vyhrál, ve Španělsku se mu to ještě nepodařilo. "Jediná ze tří Grand Tours, kterou jsem ještě nevyhrál. Pro mě osobně by bylo skvělé vyhrát všechny tři. Potom bych mohl spokojeně odejít do důchodu. Je to velmi těžký závod, ale je mi 25 let a mám před sebou ještě spoustu let."