4. a 6. etapa Giro d´Italia byly zatím jedinými příležitostmi pro vrchaře. Především čtvrteční etapa do Ascoli Piceno byla hodně těžká, nejenom kvůli stoupáním, ale zejména kvůli dešti a větru. Ineos Grenadiers se toho pokusil využít. I bez zraněného Pavla Sivakova zkomplikoval mnoha soupeřům život. Filippo Ganna po dlouhé kilometry udával vysoké tempo a v cílovém výjezdu útočili Dani Martínez a především Egan Bernal.

Bernalův útok byl dynamický a jeho tempu se přizpůsobili pouze Remco Evenepoel, Dan Martin a Giulio Ciccone. Ostatní ztratili. Docela to překvapuje v případě Simona Yatese, který před Girem zazářil na Okolo Alp a podobné výbušné dojezdy má v oblibě. Jenže Yates na Giru zatím spíše hledá formu a vyčkává. Nestačili ani Aleksandr Vlasov, Marc Soler a Hugh Carthy. Všichni ztratili jen několik vteřin, ale co to vypovídá o jejich kondici? Moc se nedaří ani Emanuelu Buchmannovi, ale stále se drží v popředí. Jiní jsou na tom o dost hůře. 

Giro už přišlo o několik favoritů. Mikel Landa musel vzdát, stejně jako Pavel Sivakov. Giulio Ciccone je pravděpodobně lídrem týmu Trek - Segafredo. Před startem sice tvrdil, že pojede pouze o etapy, ale zatím neztratil moc času a tři za sebou útočil. Vincenzo Nibali není po zranění zápěstí schopný konkurovat nejlepším. George Bennett má problém v každém těžším stoupání, ve čtvrtek promrzl a ztratil přes 7 minut. Jumbo - Visma proto mění taktiku, v lepší pozici je Tobias Foss, ale možná se nizozemská sestava zaměří na jednotlivé etapy. I v DSM se vše vyjasnilo. Jai Hindley nemá ani zdaleka tak dobrou formu jako loni a v Ascoli Piceno ztratil před dvě minuty na favority. Romain Bardet byl mnohem lepší, zaostal jen o 29 sekund za Bernalem a spol. Postupně se ukazuje, kdo by opravdu mohl jet o celkové vítězství a kdo ne. Ale rozdíly mezi favority jsou stále minimální. 

V nejlepší pozici je Remco Evenepoel. Jedenadvacetiletý Belgičan zajel dobrou časovku a dařilo se mu i v 6. etapě. Neútočí, pouze reaguje na soupeře a snaží se zvyknout si na závodní zatížení. A učí se, jaké třítýdenní závody vlastně jsou. Deceuninck - Quick-Step už nijak neskrývá, že se soustředí právě na něj. João Almeida je ze hry venku, i když ztrácí jen 4:49. Evenepoel byl blízko růžovému dresu už po 6. etapě, ale o 11 sekund mu unikl. Kdyby se sám pokusil útočit a dojel si i pro bonusové sekundy, možná by už dres měl. Jenže Evenepoel přemýšlí jinak, získat dres nebylo jeho cílem: "Růžový dres nebyl mým hlavním cílem. Průběh etapy byl hodně těžký kvůli chladu a dešti, ale při posledním stoupání jsem byl se svým pocitem velmi spokojený. Ve finále mi dobře pomohli spolujezdci. Na úpatí posledního stoupání jsme měli šest nebo pět závodníků. Po celou etapu jsem se mohl spolehnout na své kolegy a neustále mi bylo připomínáno, abych jedl a pil. Konečné stoupání se možná nezdálo příliš obtížné, ale povětrnostní podmínky ho značně ztížily. Naštěstí jsem měl dost energie. Nakonec to dopadlo skvěle.“

Je tedy jasné, že Evenepoel se pokusí zajet dobrý výsledek v celkovém pořadí a musí jet konzervativně. Útočit na dres a utrácet síly by nebylo efektivní ani pro něj, ani pro jeho tým, který by musel pracovat i v rovinatých etapách. 

Podobný plán měl také Egan Bernal, ale v průběhu etapy se tým Ineos Grenadiers rozhodl udělat závod o něco těžší: "V původním plánu bylo neztratit žádný čas, protože to byl první test v dlouhém stoupání. Nebyli jsme si jisti, jak na tom budeme, chtěli jsme jet konzervativně, ale během etapy jsem zjistil, že se cítím dobře, začalo pršet a chtěli jsme být vpředu." 

"Naskytla se příležitost kontrolovat závod a pokusili jsme se jí využít ve chvíli, kdy hrozil silný vítr. Byl to agresivní závod, konec etapy byl proti větru, závodníci v háku mohli šetřit síly, takže naše taktika nebyla úplně úspěšná. Ale nakonec to docela fungovalo, nic jsme neztratili, najeli jsme pár vteřin na některé soupeře a bereme to kousek po kousku." 

Bernal sám sebe pasoval do role největšího favorita letošního Gira, ale do konce závodu zbývá ještě příliš mnoho etap, aby se daly dělat velké předpovědi. Rozhodnou až druhý a třetí týden. V prvním závodním bloku na cyklisty čekají ještě tři etapy. Nejdříve rovinatá páteční etapa Termoli, v sobotu kopcovitý závod do Guardia Sanframondi, ve kterém se nedají očekávat velké rozdíly v cíli a v neděli horská etapa s cílem na Rocca di Cambio.