Posledních 1600 metrů 9. etapy Giro d´Italia s cílem na vrcholu stoupání Campo Felice rozhodlo o etapovém vítězství i růžovém dresu. Závodníci zde najeli na prašnou cestu a ta nejvíce vyhovovala Eganu Bernalovi (Ineos Grenadiers). Kolumbijský vrchař zařadil 500 metrů před cílem na velký převodník, zabral veškerou silou, až se mu zadní kolo na nezpevněném povrchu smýkalo, prohnal se kolem zbylých uprchlíků Koena Bouwmana (Jumbo - Visma) a Geoffreye Boucharda (AG2R Citroën), utrhl Giulia Cicconeho (Trek - Segafredo) a dojel si pro vítězství. 

Ciccone ztratil 7 sekund, stejně jako Aleksandr Vlasov (Astana - Premier Tech). S odstupem 10 sekund dojeli Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step) a Dan Martin (ISN). A to bylo zásadní pro celkové pořadí. Bernal se totiž dostal před Evenepoela a také do čela celkového pořadí. Attila Valter (Groupama - FDJ) sice bojoval o udržení maglia rosa, ale v nejtěžší části prašného úseku odpadl a dokončil se ztrátou 49 sekund. 

Dlouhý boj o únik 

Prozatím nejtěžší etapa tohoto ročníku Giro d´Italia byla opět dobrou příležitostí pro uprchlíky a závodníci si to uvědomovali a spousta jich se snažila uniknout. šest vrchařských prémií lákalo specialisty na kopce. Útočili velmi silní závodníci, ale neobešlo se to bez karambolů. Tvrdý pád na hlavu měl Matej Mohorič (Bahrain Victorious) ve sjezdu ze stoupání Passo Godi. Mohorič překvapivě neztratil vědomí, ale s otřesem mozku byl donucen vzdát. 

Konečný únik byl hodně silný, tvořili ho Tony Gallopin, Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën), Luis Léon Sánchez (Astana - Premier Tech), Giovanni Visconti, Filippo Zana (Bardiani - CSF - Faizanè), Matteo Fabbro (BORA - hansgrohe), Nicolas Edet (Cofidis), Simon Carr, Ruben Guerreiro (EF Nippo), George Bennett, Koen Bouwman (Jumbo - Visma), Einer Rubio (Movistar), Tanel Kangert (BikeExchange), Michael Storer (DSM), Bauke Mollema (Trek - Segafredo) a Diego Ulissi (UAE Emirates). 

Jenže uprchlíci moc času nedostali. Tým Groupama - FDJ je překvapivě držel zkrátka. Pro vrchařské body na vrcholcích stoupání si dojížděl Bouchard a posunul se do čela soutěže o modrý dres. Jezdci v první skupině si začali nastupovat, když si uvědomili, že moc velký náskok nemají. Zkusil to Bennett, ale neúspěšně. Lepší byli Carr a Bouchard. Francouz svému britskému soupeři nastoupil 5 kilometrů před cílem a pokračoval sám. Za ním se vydal Bouwman a dostihl ho 1500 metrů před cílem, už na gravel úseku. Jenže to nebylo nic platné ani jednomu z nich. Pouze několik vteřin za nimi se rozjel tým Ineos Grenadiers a vypustil do útoku Egana Bernala.

Boj o každou sekundu

Bernal využil zaváhání Remca Evenepoela. Belgičan byl ve skupině favoritů příliš vzadu, na prašné cestě se necítil nejlépe a nemohl okamžitě reagovat na Bernalovo zrychlení. Nejdéle se udržel Ciccone, ale i jeho Kolumbijec urval z háku. Bernalova převaha byla jasná, ale rozdíly v cíli moc velké nebyly. Ciccone a Vlasov zaostali o 7 sekund a Evenepoel se v posledních metrech závodu zmáčkl a dojel pouze 10 sekund za vítězem. Jenže kromě odstupu v cíli získal Bernal i 10 sekund bonifikace a dostal před Evenepoela s náskokem 15 sekund. 

Vlasov je také velmi blízko, na třetím místě ztrácí jen 21 sekund. Ciccone má odstup 36 sekund a Valter se propadl na páté místo se ztrátou 43 sekund. I devátý Simon Yates (BikeExchange) ztrácí jen 55 sekund. 

Pro Bernala je to velmi emotivní okamžik. Po zdravotních problémech se zády je zpět v nejlepší formě. V prvním rozhovoru po dojezdu se rozbrečel: „Nemůžu uvěřit tomu, co se stalo. Právě jsem vyhrál svou první etapu na Grand Tour,“ poznamenal překvapivý fakt. V roce 2019 sice vyhrál Tour de France, ale ani jednu etapu. 

„Obětoval jsem toho tolik, abych tu teď byl, zvláště po loňské Tour de France. Proto jsem velmi šťastný. Cítil jsem se dobře, ale nevěděl jsem, jestli dnes mohu zaútočit na etapové vítězství. Ale příležitost přišla, protože jsem od týmu dostal velkou důvěru. Řekli mi, že můžeme vyhrát a převzali odpovědnost. Tohle vítězství je pro tým, protože ve mě věřil.“


Bouchard si došel pro modrý dres nejlepšího vrchaře, ale nedokázal skrýt zklamání z vývoje posledních stovek metrů etapy. Francouz chtěl vyhrát, modrý dres je pouze cenou útěchy. Navíc má jen 3 body náskoku před Bernalem. Ten vede i soutěž do 25 let. Lídrem bodovací soutěže zůstal Tim Merlier (Alpecin - Fenix).  

Jan Hirt (Intermarché - Wanty - Gobert) dokončil na 34. místě se ztrátou 1:18 a v celkovém pořadí je 39. Od Bernala má odstup 21:52.