"Jsem v této kategorii prvním rokem a určitě je to můj největší úspěch, skok kupředu. Dnešní den je jako ve snu. Mám nyní dobré období a zlepšuji se. Na čele v závěru bylo pět Norů a my jsme měli druhý vláček. Bylo to trochu hektické, ale taktika byla stanovena v závěru na mě a jsem šťastný, že jsem nezklamal. V posledních stovkách metrů jsem byl na třetí pozici a začal spurtovat tak dvě stovky metrů před páskou," řekl v cíli loni stříbrný na juniorském mistrovství Evropy Pavel Bittner. 

Je si však vědom, že v sobotu a neděli to bude více o elitních vrchařích. "Pro mě to bude další neznámá a když budu moci klukům pomoci, tak udělám vše pro jejich úspěch," naznačil, že lídry české sestavy pro celkové umístění jsou jiní. Konkrétně Mathias Vacek a Petr Kelemen.

Vidět byli v úvodní etapě se startem v Jeseníku a cílem v Rýmařově i další čeští jezdci. Na vrchařských prémiích dvakrát bodoval Petr Kelemen, v závěrečných okruzích cílového města byl v samostatném úniku Vojtěch Řepa a vyhrál jednu sprinterskou prémii. 

"Kluci předvedli skvělý taktický výkon. Byli vidět, jezdili aktivně a hlavně se podařilo udělat závěr pro soupeře hodně těžký. Tím, že museli stíhat Řepu jsme my mohli pošetřit na spurt a Pavel výkon všech korunoval tím nejlepším způsobem," řekl reprezentační trenér Tomáš Konečný. 

Za vítězným Bittnerem spurtovali Wessel Krul z Nizozemska a Španěl Jon Golzarri Barrenetxea. Vítěz prologu Soren Warenskjold z Norska projel cílem na 15. místě ve stejném čase jako vítěz, a to bezpečně stačilo k uhájení žlutého trikotu, Bittner se posunul na páté místo a oblékl i zelený trikot bodovací soutěže.