Zcela zmatený a organizačně nezvládnutý byl dojezd 1. etapy Etoile des Bességes v Bellegarde. Na pětikilometrovém okruhu dojeli vedoucí cyklisté odpadlíky a museli se vyhýbat autům a motocyklům. Toho využil Alexys Brunel (Groupama - FDJ), profesionál prvním rokem, který si díky pozdnímu nástupu 3 kilometry před cílem dojel pro své první profi vítězství. 

Druhý dojel Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale), třetí Belgičan Edward Planckaert (Sport Vlaanderen - Baloise), čtvrtý Alex Kirsch (Trek - Segafredo) a pátý Scott Thwaites (Alpecin - Fenix). Očekávaný sprinterský souboj o vítězství se nekonal. Závod také výrazně ovlivnil boční vítr a terezíny, které dělily hlavní pole. 

Brunel převzal dres lídra závodu, dres pro nejlepšího mladého závodníka a trikot pro vedoucího jezdce bodovací soutěže. "Jsem strašně hrdý. Tohle je moje první vítězství mezi profesionály, navždy si to budu pamatovat. Jsme hrozně šťastný, je to neuvěřitelné. Dal jsem vše do jednoho nástupu a byl to ten pravý," zářil jedenadvacetiletý vítěz etapy. 

Brunel získal 500. vítězství v historii týmu Groupama - FDJ, pod vedením zkušeného manažera Marca Madiota.