Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe) vyhrál královskou etapu Kolem Baskicka s cílem v Arrate na vrcholu stoupání Usartza. Německý vrchař jel 22 kilometry sám a s velkým náskokem zvítězil. 

Astana měla v plánu útočit na etapu a žlutý dres, ale nic se jim nedařilo. Ve stoupání Izua byl v úniku Luis Leon Sanchez (Astana), přesto kazašský celek pracoval v hlavní skupině a Sancheze stáhnul. Maximilian Schachmann (BORA - hansgrohe) měl problém udržet se ve skupině, ale Ion Izagirre (Astana) zaútočil až kilometr před vrcholem a ničeho tím nedosáhl. Schachmann ve skupině uvisel.  

Buchmann unikl z hlavní skupiny ve sjezdu z nejtěžšího kopce Izua společně s Luisem Leonem Sanchezem (Astana), Sergiem Henaem (UAE Emirates) a Valentinem Madouasem (Groupama - FDJ). 

Sanchez byl 25 kilometrů před cílem svým týmem stažen do hlavní skupiny, kde pracoval pro Iona Izagirreho. 22 kilometry před cílem zaútočil Buchmann na zbylé dva soupeře a ihned jim odjel. Na vrcholu předposledního stoupání Trabakua měl náskok 1:20 na peloton, kde pracovala pouze Astana a už byl ve virtuálním vedení, protože před etapou ztrácel 1:10 na svého týmového kolegu Maximiliana Schachmanna. 

Astana nedokázala Buchmanna stahovat a ostatní týmy nechtěly pomáhat. V Eibaru, před cílovým stoupáním Usartza, měl Buchmann 2 minuty náskoku na hlavní skupinu a jel si nejen pro etapu, ale i pro žlutý dres. 

Na začátku cílového kopce zaútočil Jakob Fuglsang (Astana), poté zkoušeli odjet také Mikel Landa (Movistar), Ion Izagirre a Adam Yates (Mitchelton - Scott), ale už bylo pozdě, Buchmann byl daleko před nimi. 

Bývalý německý mistr dojel s náskokem 1:08 před Izagirrem, Yatesem a Fuglsangem. 1:24 ztratili Tadej Pogačar a Daniel Martin (oba UAE Emirates) a Schachmann dokončil na devátém místě s odstupem 2:04 a udržel se na pódiu. 

Buchmann má před poslední etapou velký náskok 54 sekund na Izagirreho. Schachmann ztrácí 1:04 a Daniel Martin 1:32, stejně jako pátý Fuglsang. 

Foto Bettini