Damiano Caruso (Bahrain Victorious) navázal na své slavné vítězství v poslední horské etapě letošního ročníku Giro d'Italia a podobným způsobem vyhrál také 9. etapu Vuelty s cílem na Alto de Velefique. Caruso byl členem dlouhého úniku, ale věřil si natolik, že už 71 kilometr před cílem odjel od ostatních uprchlíků a stabilně navyšoval náskok.

Horská 9. etapa začala rovinatým úsekem, na kterém se do úniku snažilo dostat hodně cyklistů. Proto se dlouhý únik vytvořil až po 88 kilometrech a nechyběl v něm Damiano Caruso, Romain Bardet (DSM), Rafal Majka (UAE Emirates) a dalších sedm jezdců.

Skupina se v dlouhém stoupání Alto Collado Venta Luisa trhala, ale ani to Carusovi nestačilo. Chtěl jet vlastním, o dost vyšším tempem. Proto se 71 kilometrů před cílem zvedl a sám dorazil na vrchol. Za ním jela malá skupina s Bardetem, Majkou, Julenem Amezquetou (Caja Rural - Seguros RGA) a Martinem Tusveldem (DSM).

Caruso sám překonal i menší stoupání Castro de Filabres a pokračoval směrem k poslednímu výjezdu Alto de Velefique. Z druhé skupiny mezitím odpadli Tusveld a Amezqueta a naopak sem z pelotonu dojel Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën). Jenže ztrátu na Carusa se prohlubovala a nakonec byli všichni dostiženi jezdci na celkové pořadí. S výjimkou Carusa, který dorazil do cíle s náskokem 1:05 před nejbližšími soupeři.

Ineos útočil a ztratil 

Náročnou horskou etapu chtěli využít jezdci Ineos Grenadiers k vlastnímu prospěchu. Jezdci britské sestavy zvýšily tempo v hlavním poli 73 kilometry před cílem a rychle stahovali uprchlíky, ale 40 kilometrů před cílem toho nechali. Zdálo se, že si Ineos připravuje půdu pro velký útok, ale nakonec se čekalo až na cílové stoupání.

A zde Ineos opravdu aktivní byl, konkrétně Adam Yates. Brit zaútočil už 10 kilometrů před vrcholem, ale hlídali si ho Miguel Ángel López (Movistar) a Sepp Kuss (Jumbo Visma). Roglič s reakcí čekal, ale poté si skupinu před sebou snadno dojel.

Yates to zkoušel opakovaně a paradoxně dostal do problémů Egana Bernala (Ineos Grenadiers). Ale s blížícím se cílem převzali iniciativu dva nejlepší - Roglič a Enric Mas (Movistar). Dvojice pomalu navyšovala náskok a získala bonifikaci za druhé a třetí místo (6 sekund pro Rogliče a 4 pro Mase). Roglič najel na další skupinu s Jackem Haigem (Bahrain Victorious), Lópezem a Yatesem 39 sekund.

Špatný den měl Bernal, který na Rogliče ztratil 1:05. Ještě hůř dopadl Aleksandr Vlasov (Astana - Premier Tech). Společně s Fabiem Aruem (Qhubeka NextHash) zaostal o 2:43. Krize postihla Mikela Landu (Bahrain Victorious). Bask odpadl velmi brzo a cílem projel 3:59 po Rogličovi. Novým lídrem Bahrain Victorious je proto Jack Haig.

Mas drží malý odstup 

Rozdíl mezi prvním a druhým mužem celkového pořadí je stále velmi malý. Enric Mas na lídra závodu ztrácí 28 sekund. Za ním jsou rozdíly větší. Na třetí příčku poskočí López s odstupem 1:21. Haig se dostal až na čtvrté místo a je o 1:42 horší než Roglič. Bernal na pátém místě ztrácí 1:52 a je stále nejlepším závodníkem Ineosu. Yates je za ním s odstupem 15 sekund.

Převlékal se dres nejlepšího vrchaře. V průběhu etapy body sbíral Romain Bardet a dostal se do virtuálního vedení, ale díky sólové jízdě se do čela dostal Caruso s 28 body. Bardet má 22 bodů.