Zájem veřejnosti o časovku družstev na Mistrovství světa nebyl nikdy příliš velký a postupně ochladl i vztah některých významných týmů k této akci. Letos se závodu zúčastní 12 celků WorldTour, jediný profesionální kontinentální tým a 8 družstev kontinentálních. Účast tedy není malá, ale některé celky WorldTour a skoro všechny profikontinentální stáje odrazuje zejména fakt, že nemůžou konkurovat specialistům na tuto disciplínu. Z WorldTour letos vynechají Bahrain Merida, Lotto Soudal, Groupama - FDJ, UAE Emirates, Dimension Data a EF - Drapac. 

Trať letošního Mistrovství světa v časovce družstev vede jedním směrem. Startuje se v Ötztalu a hned po startu je kratší kopec a následuje dlouhá klesavá a rovinatá část. Po více než 40 kilometrech se v obci Kematen in Tirol začne stoupat do obce Axams. Celý kopec měří 4,6 kilometru a má průměr 5,7 %.   

Toto stoupání bude pro výsledek klíčové a výrazně ovlivňuje skladbu týmů. Udržet dobré tempo a zároveň celé družstvo pohromadě nebude vůbec snadné. Někteří závodníci se musejí obětovat, očekáváme, že do cíle budou dojíždět čtyřčlenné sestavy. Technicky složité bude udržet tým pohromadě i v dlouhém sjezdu. Pořadatelé vymysleli trať, která je opravdu velmi atraktivní, ačkoliv není většinou moc technická. 

Ať už je trať jakákoliv, favorité se moc nemění. Některé týmy se na časovku družstev soustředí, jiné ne. Dlouhodobě je nejlepší sestavou BMC, už dva roky sice jezdci amerického týmu nezískali zlato, ale na jiných významných závodech časovky družstev vyhrávají. Letos BMC vyhrálo časovku družstev na Tirreno - Adriatico, Kolem Švýcarska a Tour de France. Na Critérium du Dauphiné skončili druzí za Sky. 

BMC v současné podobě končí a sestava, kterou vypiloval trenér a bývalý profesionál Marco Pinotti, se rozpadne. V BMC je těžké vybrat správné složení a do šestičlenné sestavy se tentokrát prosadili Rohan Dennis, Greg Van Avermaet, Tejay van Garderen, Stefan Küng, Damiano Caruso a Patrick Bevin. Trochu překvapivě chybí americký mistr Joey Rosskopf, který skončil druhý v časovce na Vueltě. Ale tým je to velmi silný a patří k favoritům. 

Vítězství obhajuje německý Sunweb. Jejich jízda byla v Bergenu malým překvapením, ale s Tomem Dumoulinem v týmu je možné ledacos. Dumoulin jede i letos, ale neznáme jeho současnou formu v časovce. Na Deutschland Tour byl silný a rozhodně patří k velkým favoritům individuální časovky, ale v družstech záleží především na vyrovnané sestavě a spolupráci. Dumoulina doplňují Wilco Kelderman, Søren Kragh Andersen, Chad Haga, Michael Matthews a Sam Oomen. Další titul by nás překvapil, medaile ne. 

Už tři světové tituly má Quick-Step Floors. V širokém kádru Quick-Stepu najdeme závodníky, kteří kromě časovky umí i do kopce, například Bob Jungels, Laurens De Plus a Max Schachmann. Neradno je podceňovat, ačkoliv letos žádnou významnou časovku družstev nevyhráli. 

V těžkých časovkách patří k nejlepším tým Sky. Sestava v čele s Michalem Kwiatkowskim a Jonathanem Castroviejem musí patři k favoritům. Sky zatím žádný titul z této disciplíny nemá (jen dva bronzy) a letos má poslední příležitost. Tak silný tým jako na Dauphiné ale už sportovní ředitelé dohromady nedají.

Mezi mírné favority na medaili musíme zařadit i LottoNL Jumbo, protože celému týmu se letos mimořádně daří. Na start se nepostaví nijak hvězdná sestava, ale možná bude o toto lépe spolupracovat. Za nizozemské Lotto nastoupí Jos van Emden, Tom Leezer, Koen Bouwman, Timo Roosen, Neilson Powless a Danny van Poppel. 

Souboj kontinentálních týmů

Český kontinentální tým Elkov Author se poprvé nominoval na světový šampionát a bude to zajímavé porovnání sil se slavnými a bohatými celky. Očekává se, že se pojedou dva závody, jeden mezi WorldTour týmy a druhý mezi kontinentálními týmy. Mezi těmi by měl být Elkov nejlepší, ale je možné, aby porazil i třeba některý tým WorldTour? Případně jediný profikonti celek CCC Sprandi Polkowice? Jsme hodně zvědaví. Sestava je kompletně česká, oporami jsou Josef Černý a Jan Bárta. Všechny síly musí pod kopec odevzdat Alois Kaňkovský a Vojtěch Hačecký a dále bude pokračovat čtveřice až do cíle.

Kromě Elkov Author jedou Dukla Banská Bystrica, italský Sangemini - MG-Kvis, německý Lotto - Kern Haus a rakouské celky Hrinkow Advarics Cycleang, Felbermayr - Simplon Wels, Vorarlberg Santic a domácí Tirol.   

Foto Sirotti