Vítěz včerejší nejnáročnější etapy Tour de Suisse Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) naplnil opět to, na co nyní zaměřuje pozornost. A to jsou vítězné etapy: "Chci jen vyhrávat etapy, na zbytku nezáleží. Stále jsem tady, abych vyhrával. Cítím se lépe než před pádem na Tour de France v roce 2019," narážel Pinot na to, kdy musel po 18. etapě z 5. místa odstoupit ze závodu a poté se dlouho potýkal s přetrvávajícím zraněním zad.

Nyní se však zdá, že je zase zpátky, i když s jiným pojetím závodění: "V předešlé horské etapě jsem se na rozdíl od začátku etapáku už cítil velmi dobře. Takže jsem věřil, že když se dnes dostanu do úniku, mám šanci na to, abych etapu vyhrál.

Nejambiciózněji začal stoupat ze 14členné skupiny uprchlíků do 13km prudkého kopce, na jehož vrcholu byl cíl, Ion Izagirre následovaný Alexeyem Lutsenkem. Pinot začal obezřetněji: "Bylo hrozné horko, takže jsem na začátku cílového stoupání nechtěl jít do červených čísel. Ale dostal jsem se do rytmu a nakonec zaplatili všichni, kdo začali příliš tvrdě. Moje taktika byla dobrá." 

A teď už směřuje pozornost na Tour de France s cílem udělat to, co dnes: vyhrát alespoň jednu etapu. „Očekávání budou vysoká. Ale věřím si. Dobře si teď odpočinu. Nejdůležitější pro mě je zvednout ruce nad hlavu!"

Časovka proběhla podle očekávání. Tedy v případě Gerainta Thomase (Ineos Grenadiers). V časovce našel jediného přemožitele. Toho, kdo původně patřil do nejužšího okruhu favoritů celkového pořadí, ale kdo se od počátku pohyboval až ve druhé desítce průběžné klasifikace: Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl). Thomas je v takové formě, že udolal i specialistu této disciplíny, zvláště když jde o rovinatou časovku, Sefana Künga (Groupama-FDJ).

Takže co se týče souboje o pódium, Thomas byl naprosto jasný. Šlo tedy o druhé a třetí místo. Jakob Fuglsang (Israel-Premier Tech) sice zdolal Sergia Higuitu (Bora-hansgrohe) o 15 sekund, ale pořád mu v konečném účování chyběly 4. O tolik tedy prohrál svůj boj o druhé místo.

85. ročník závodu Okolo Švýcarska je za námi. Pojďme si ho zrekapitulovat. 

Závod měl osm etap. Jejich skladba postupně gradovala. Jeho průběh a výsledky výrazně ovlivnila vyšší moc. Kvůli Covid-19 odstoupilo značné množství jezdců včetně kompletních týmů, jako byly Jumbo-Visma, UAE Emirates, Alpecin-Fenix. Několika týmům zbylo z původního počtu jen minimum jezdců, což platí pro mj. EF Education či Bora-hansgrohe. Odstoupit museli i muži vnímaní jako top favorité, což zase platí např. pro Adama Yatese (Ineos), ale zvláště pro Aleksandra Vlasova (Bora-hansgrohe), který měl s ohledem na svůj projev v této sezóně, v prvních etapách tohoto závodu i na horské etapy a časovku, které ho měly čekat, jednoznačným favoritem celkového vítězství.

Vítězstvím v 5. etapě se Aleksandr Vlasov posunul do čela průběžné klasifikace.

První etapa se jela na okruhu, byla středně kopcovitá plná vrchařských trojek a i do cíle bylo nutno vystoupat. Výsledkem bylo, že do cíle dorazila jako první pouze 15ti členná skupina, z níž se prosadil Stephen Williams z týmu Bahrain-Victorious. I druhá měla ve své poslední třetině poměrně náročná stoupání, čehož využil Andreas Leknessund z týmu DSM k tomu, aby se odpoutal od skupiny z celodenního úniku a svůj náskok uhájil před početným pelotonem. Mladý Nor se posunul na 4. místo, ale Williamse z čela o 7 vteřin nesesadil. I třetí etapa se jela přes kopce, ale ty nejtěžší byly uprostřed etapy, takže nakonec svedlo souboj o etapu 59 cyklistů, z nichž nejrychlejší byl Peter Sagan (TotalEnergies). Williams i nadále kraloval. Čtvrtá byla profilově nejjednodušší, takže se o etapu utkalo opět 59 závodníků. Radoval se Daryl Impey z týmu Israel-Premier Tech. Williams stále ve žlutém. Pátá byla ve své druhé polovině velmi obtížná svými mnohočetnými sice kratšími, ale náročnými výjezdy a i cíl byl na vrcholu stoupání. Třináctka nejlepších dojela v rozmezí 10 sekund. První v cíli Aleksandr Vlasov se oblékl do žlutého. Neužil si ho, protože do další etapy kvůli pozitivnímu testu na Covid-19 nenastoupil. Do šesté horské etapy tedy odstartoval z prvního místa Jakob Fuglsang (Israel). Ovládli ji muži z denního úniku, nejšťastnější byl Nico Denz (DSM). Fuglsang udržel vteřinový rozdíl oproti Geraintu Thomasovi. Druhá horská a zároveň předposlední etapa taktéž s cílem na dlouhém kopci opět nabídla šanci cyklistům z denního úniku. Využil ji Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Do čela klasifikace jednotlivců se posunul Sergio Higuita o 2 vteřiny před Thomase. A závěrečná časovka tedy vše s konečnou platností vyřešila. 

Vrchařský dres získal hned první den z pobytu v úniku Quinn Simmons (Trek-Segafredo) a pohlídal si ho až do konce závodu. V bodovací soutěži se díky vítězství v druhé etapě dostal do čela Andreas Leknessund a držel ho až do páté etapy. Jenže Michael Matthews (BikeExchange-Jayco), kterému se nepodařilo vyhrát žádnou etapu, přestože dokázal dojet druhý a třetí, se rozhodl, že tedy alespoň zabojuje o černý dres. A udělal to nestandardním způsobem. Coby rychlý klasikář se vydal společně s vrchaři v posledních dvou klasických etapách do celodenního úniku, podařilo se mu přejet extrémní stoupání a dočkat se sprinterských prémií, jimiž si zajistil prvenství. Co se týče bílého dresu pro mladého jezdce, hned v první etapě ho získal Andreas Kron (Lotto-Soudal). Přišel o něj až v první horské etapě, kdy mu ho vzal Sergio Higuita. A ten ho také udržel až do konečného cíle. A konečně v týmové soutěži se vedení hned po první etapě ujala Bora-hansgrohe, po předposlední etapě se dostali do čela jezdci Groupama-FDJ, ale v časovce si německý tým vzal vedoucí pozici zpět.

Díky výkonu v předposlední etapě mohl do časovky nastoupit Sergio Higuita ve žlutém dresu.

Geraint Thomas tedy přidal do své už tak přebohaté sbírky vítězných etapových závodů další korálek. Jak všichni víme, je vítězem i Tour de France. Ale ve své 18ti leté kariéře, kdy posledních 14 let neopustil britský tým Ineos, ve svých 36 letech přidal k dvojnásobnému vítězství na Algarve, vítězstvím na Tour of the Alps, Tour de Romandie, Critérium du Dauphiné a Paris-Nice i tento švýcarský etapák, kde v minulosti už dokázal dojet na druhém místě. S touhle aktuální formou a započítáním všech dalších okolností to vypadá, že by mohl být lídrem Ineos-Grenadiers i na Tour de France, která startuje za 12 dnů: 1. července.