Hlavní souboj se odehrál mezi Simonem Yatesem (Mitchelton-Scott) a Tomem Dumoulinem (Sunweb). Mistr světa v časovce byl favoritem, ale lídr závodu se nenechal z růžového dresu vysvléknout. Na prvním mezičase ztrácel na Dumoulina 21 sekundu a na druhém mezičase 48 sekund. Poté Dumoulin ještě trochu zabral a najel na Yatese 1:15. Tím snížil ztrátu v celkovém pořadí na 56 sekund. A v horách bude muset útočit. 

Yates je s výkonem a výsledkem spokojený: ,,Jsem opravdu šťastný. V první polovině jsem se cítil dobře, chytil jsem rytmus a neztrácel moc času. Ale v posledních deseti kilometrech jsem snad tisíckrát zemřel. Myslel jsem si, že ztratím mnohem víc, ale udržel jsem se a jsem spokojený." 

,,Změní to moji taktiku. Asi naneštěstí pro fanoušky můžu být mnohem defenzivnější. Uvidíme. Mám velký náskok na jezdce za Tomem. Nejde jen o něj, ztrácí jen minutu, ale za ním už je větší odstup. Je to dobrý náskok.", dodal. 

Hodně si v celkovém pořadí pomohl Chris Froome (Sky). Na Dennise v časovce ztratil 35 sekund a skončil pátý. Poskočil o tři příčky na průběžné čtvrté místo se ztrátou 3:50. Dostal se před Thibauta Pinota (Groupama-FDJ), který podal zoufalý výkon, ztratil 3:19 a skončil až v sedmé desítce. Na vedoucího Yatese nyní ztrácí 4:19. 

Spokojený však může být Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida). Ztratil jen 2:20 a udržel průběžné třetí místo. Odstup na Yatese narostl na 3:11, ale před Froomem má náskok 39 sekund. 

Nejšťastnějším mužem v Roveretu byl jednoznačně Rohan Dennis. Australský mistr předvedl perfektní výkon. Byl nejrychlejší na všech mezičasech. Nejtěsnější souboj svedl s Tonym Martinem (Katusha Alpecin). Na prvním mezičase byl o 15 sekund rychlejší, na druhém však trochu ztratil a vedl jen o 6 sekund před Martinem. Poslední kilometry byl zase vynikající, v cíli porazil německého šampióna o 14 sekund. 

,,Samozřejmě jsem na Giro přijel vyhrát etapu. Doufal jsem, že se mi to podaří už v Jeruzalémě, ale i tato etapa byla mým cílem. Vyhrál jsem etapu a vrátil se do první desítky, je to pro mě velký den. Budu se snažit udržet pozici tak dlouho, jak to bude jen možné. Bude to asi šílené v posledním týdnu. Některé to bude hodně bolet, včetně mě. Jet na celkové pořadí ve třetím týdnu je pro mě novinka. Budu to brát den po dni a snažit se udržet v Top 10.", řekl v cíli Rohan Dennis. 

Těsný souboj svedli favorité v soutěži o bílý dres. Lepší byl Miguel Angel Lopez (Astana), Richarda Carapaze (Movistar) porazil o 10 sekund. Ale oba se v absolutním pořadí propadli, Lopez klesl o dvě místa na sedmou pozici, Carapaz o tři příčky na deváté místo. 

Nečekaným výsledkem šokoval Fabio Aru (UAE Emirates). V neděli chtěl vzdát, ztratil spoustu času a prožil nejhorší den kariéry. Ale také si trochu odpočinul a hlavně získal velkou motivaci a klid. Dokončil na 6. místě se ztrátou 37 sekund, jen 2 sekundy za Chrisem Froomem. Jenže v cíli mu byla přidělena penalizace 20 sekund za hákování a spadl na osmé místo. V horách by však mohl ještě útočit na etapová vítězství. 

Čeští cyklisté pojali časovku spíše odpočinkově. Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) dojel 67. (+3:22), Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) 126. (+4:51) a Jan Hirt (Astana) 157. (+6:02). 

17. etapa Riva del Garda - Iseo (155 km)

Následující etapa je vhodná pro sprintery a hromadný dojezd, ale ve třetím týdnu bývají všichni unavení a sprinterské týmy části nechtějí tvrdě pracovat a sjíždět únik. Uprchlíci tedy mají šanci uspět. První devadesát kilometrů etapy je o dost těžších, s mnoha kopci, druhá část je rovinatá. 

Foto Sirotti, RCS sport/La Presse