"Zatím jsem si užil každý kilometr tohoto závodu, a tak mi to připadá jako ideální čas říct, že tohle je mé poslední Giro d'Italia a že rok 2023 bude moje poslední sezóna v roli profesionálního cyklisty," řekl Cavendish na tiskové konferenci, obklopen svou rodinou, manželkou a třemi dětmi, den po svých 38. narozeninách. 

"Cyklistika byla mým životem více než 25 let. Žil jsem svůj sen. Cyklistika mi dala možnost poznat svět a potkat neuvěřitelné lidi. Jsem hrdý na to, že mnoho z nich mohu nazývat přáteli. Miluji tento sport víc, než si dokážete představit, a nedokážu si představit, že bych se od něj příliš vzdálil. To je jisté. Když víte, že to není napořád, je snadné užívat si každý pocit, který tento sport nabízí," dodává současný britský šampion. 

Během dlouhé kariéry stihl vyhrát 34 etapy na Tour de France a o rekord se dělí s Eddym Merckxem, 16 etap na Giru a 3 etapy na Vueltě. Na Tour de France se dvakrát stal vítězem bodovací soutěže, na Giru ji vyhrál v roce 2013 a na Vueltě v roce 2010. Vítězství získal na 16 Grand Tours z 22 účastí. Je také trojnásobným mistrem světa na dráze a hlavně se stal mistrem světa na silnici v Kodani v roce 2011 a vyhrál také monumentální klasiku Milán-Sanremo v roce 2009. 

Právě sezóna 2009 byla jeho pravděpodobně nejlepší, protože po triumfu v Sanremu si připsal tři etapy na Giro d'Italia a následně šest etap na Tour! O rok později zkombinoval Tour a Vueltu, celkem triumfoval osmkrát a právě těchto letech dominoval hromadným dojezdům jako málokdo před ním a nikdo po něm. Od roku 2013 byl opakovaně odepisován jako závodník za vrcholem kariéry, ale ještě v roce 2016 se vrátil na světovou špičku a v dresu podceňovaného jihoafrického celku Dimension Data vyhrál čtyři etapy na Tour.

34. vítězství na Tour de France získal 9. července v Carcassonne.

Následující čtyři roky byly opět velmi neúspěšné, částečně také kvůli dlouho neléčené mononukleóze. V letech 2017 a 2018 získal jen dvě vítězství na menších závodech, v letech 2019 a 2020 žádné, Cavendish se obával, že jeho kariéra skončí dřív, než si představoval. Ale v sezóně 2021 se ho ujal Quick-Step a jeden z nejlepších cyklistů posledních dvou dekád přistoupil na minimální mzdu, jen aby se mohl vrátit k vyhrávání závodů. A vyšlo to dokonale, vyhrál jich hned deset, včetně čtyř etapy na Tour, kterými vyrovnal starý rekord Eddyho Merckxe, nejlepšího cyklisty historie.

Generační výměna v Quick-Stepu odsunula Cavendishe na druhou kolej a Brit musel hledat nové angažmá. Našel ho v Astaně, kde se mu bez velké týmové podpory nedaří podle představ, ale kazašský celek mu pravděpodobně dá šanci rozloučit se s Tour de France a bude moci usilovat o 35. etapu.