V ulicích Věčného města bylo velmi těžké udržet pozici na čele pelotonu. Na rozbitých silnicích a historické dlažbě neustále hrozily nějaké nástrahy. Mark Cavendish (Astana Qazaqstan) se nemohl spolehnout na silný sprinterský vlak, ale měl jednoho výjimečného spojence. 2 kilometry před cílem na osmatřicetiletého Brita kývnul starý dobrý kamarád Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) a pomohl mu rozjet spurt.

V chaotickém dojezdu rozjížděl sprint Andrea Pasqualon (Bahrain Victorious), ale ne pro svého lídra Jonathana Milana, který neměl dobrou pozici, ani dostatek sil pro spurt. Za Pasqualonem a Jackem Stewartem (Groupama-FDJ) se rozjel Fernando Gaviria (Movistar), jenže až příliš brzo, pouze rozjel perfektní spurt Cavendishovi. Ten získal obrovský náskok a suverénně si dojel pro 17. vítězství na Giro d'Italia. Gaviria se propadl, druhý skončil Alex Kirsch (Trek-Segafredo) a třetí Filippo Fiorelli (Green Project-Bardiani).  

"Jsem moc šťastný, bylo hrozně těžké dokončit toto Giro. Už dřív jsme byli blízko. Můj tým a mí přátelé odvedli dobrou práci. Dnes jsem měl velmi dobré a dlouholeté přátele, je to strašně emotivní," říká dojatý šampión. "Před patnácti lety jsem na Giru poprvé vyhrál etapu na Grand Tour. Je úžasné, že jsem tu teď mohl znovu vyhrát. Mám z toho opravdu velkou radost," dodal. 

"Byl jsem schovaný a viděl jsem, že má s sebou jen Luise Léona Sáncheze. Říkal jsem si, že jen pomůžu kamarádovi," vysvětlil po skončení závodu Thomas svou štědrost. 

Smolařem dojezdu byl Pascal Ackermann (UAE Emirates), který spadl a vzal s sebou několik soupeřů. Primož Roglič (Jumbo-Visma) se všem nehodám naštěstí vyhnul a slaví své první vítězství na Giro d'Italia. Na 100. místě projel cílem Karel Vacek (Corratec-Selle Italia) a úspěšně dokončil debut na třítýdenním závodě.  

Roglič porazil Thomase o 14 sekund a třetího Joaa Almeidu (UAE Emirates), nejlepšího závodníka do 25 let, o 1:15. Triumf v bodovací soutěži na své první Grand Tour získal Jonathan Milan. Naopak na svém posledním Giru se nejlepším vrchařem stává Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). 

"Užil jsem si to. Zkoušel jsem si to užívat, všechny ty emoce ze včerejška a taky ty dnešní úžasné městské kulisy. Je to krásné," říká šťastný a uvolněný Roglič. "Každé vítězství je výjimečné a jsem vděčný, že jsem tohoto vítězství mohl dosáhnout. Budu na to vzpomínat celý život." 

Spokojený je i Thomas: "Bylo to krásné. Bylo to emotivní. Po včerejšku jsem si ještě nestihl přečíst všechny zprávy, ale byl to krásný závod. S klukama jsme měli skvělou partu. Opravdu jsem si to užíval. Možná je mi 37 let, ale cítím se spíš na 27."