Ekvádorec se nyní připravuje v domácím prostředí v provincie Carchi před svým červencovým návratem do Evropy. Giro je jeho hlavním cílem a vrcholem přeplánované sezóny. 

Carapaz pro letošní sezónu přestoupil z Movistaru do Ineosu, kde podepsal na tři roky, a v jeho dresu stihl před nástupem koronavirové pandemie pouze jeden závod: Tour Colombia 2.1. Zde měl přidělenu roli superdomestika Egana Bernala, takže si sice připsal tři umístění do desítky, ale celkově na nejlepší nestačil a skončil "až" na 30. místě.

"V podstatě začínáme úplně od základů. Připravuju se tak, aby moje forma vrcholila na Giro d´Italia. Mám svůj osvědčený způsob přípravy, a tím se budu řídit,“ řekl Carapaz novinářům. 

Carapaz dosud absolvoval čtyři Grand Tours: dvakrát Vueltu a dvakrát Giro, kde dosáhl výrazně lepších výsledků. V roce 2018 zde skončil 4. za vítězným Froomem jako nejlepší z Movistaru, když pro sebe získal 8. horskou etapu s cílem v Montevergine di Mercogliano. 

A loni se smál jako třetí vzadu, když využil taktické bitvy mezi největšími favority Nibalim a Rogličem. Do růžového dresu se dostal vítězstvím v horské 14. etapě s cílem v Courmayer (Skyway Monte Bianco) a vedoucí postavení dokázal udržet až do cíle ve Veroně.  

27letý Carapaz podepsal s Ineosem s tím, že by měl být lídrem týmu právě na Giru a tento jeho cíl zůstává zachován i po revizi závodního kalendáře. 

Carapaz nebude součástí týmu Ineos pro Tour de France, kde všichni tři poslední vítězové - Egan Bernal, Geraint Thomas a Chris Froome - budou v osmičlenném výběru. 

Tažení za obhajobou na Giru zahájí na etapáku Vuelta a Burgos (28. července - 1. srpna), poté absolvuje Tour de Pologne (5. – 9. srpna) a Tirreno-Adriatico (7. – 14. září). Giro je naplánováno na 3. až 25. října.

Mezi největší soupeře tohoto 170 cm vysokého a 62 kg vážícího etapového jezdce by měli v Itálii patřit Vincenzo Nibali, Remco Evenepoel a Jakob Fuglsang. 

"Je to úplně jiná situace. Závody jsou nahuštěny do pouhých tří měsíců. Myslím, že nás čeká mnoho překvapení. Pro mě osobně to bylo hodně neobvyklé, jelikož jsem nikdy nestrávil tolik tréninkových dnů v domácím prostředí,“ zakončil Richard Carapaz. 

Cyklista, který během své dosavadní kariéry dosáhl 8 prvenství. Vedle celkového vítězství se může pyšnit celkem třemi vítěznými etapami na Giru, zbylé 4 výhry má z Vuelta Asturias (2.1).