Druhá horská etapa Okolo Katalánska končila na vrcholu velmi náročného, 18 kilometrů dlouhého, stoupání Port Ainé ve výšce 1967 metrů nad mořem. A opět se vše podstatné událo až v cílovém výjezdu. Etapa začala vytvořením silné skupiny 12 uprchlíků, ve které byli například Rigoberto Uran (EF Nippo) a Thomas De Gendt (Lotto Soudal), ale také Lennard Kämna (BORA - hansgrohe). Němec před etapou ztrácel pouze 1:33 na vedoucího Adam Yatese (Ineos Grendiers) a proto bylo jasné, že jeho přítomnost v úniku není vítána. Britský tým držel Kämnu a s ním i celou skupinu na uzdě a neumožnil uprchlíkům bojovat o etapové vítězství. 

Kämna se nechtěl se svými kolegy z úniku dohadovat a v předposledním stoupání Port d´El Cantó zaútočil a pokračoval sám. Jako první překonal vrchařskou prémii, sjezd a jako první najížděl do cílového výjezdu. To už mu však začaly docházet síly a o pár kilometrů dál byl dostižen hlavní skupinou, kterou už dlouhou dobu táhnul Rohan Dennis (Ineos Grenadiers).

11 kilometrů před cílem si Dennis vystoupil a práci převzal Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Ekvádorec měl problém s řetězem, ale dokázal ho rychle vyřešit a vrátil se na čelo skupiny. Zaútočit zkusil Steven Kruijswijk (Jumbo - Visma), nebyl to však nijak důrazný nástup a brzo se vrátil do skupiny. Ineos stále udával tempo a nechával se ničím rušit, ani útokem Estebana Chavese (BikeExchange) 7 kilometrů před cílem. 

Malý Kolumbijec rychle získal 15 sekund náskoku a stíhat se ho vydal Enric Mas (Movistar), ale dlouho nevydržel a propadl skupinou. Ani útok Naira Quintany (Arkéa - Samsic) k ničemu nevedl. V posledních kilometrech převzal tempo Richie Porte (Ineos Grenadiers), ale britskému týmu šlo pouze o udržení pozic v celkovém pořadí a Chaves na čele, ani etapové vítězství, je nezajímalo. 

Nikdo jiný neútočil a tak si Esteban Chaves dojel pro první vítězství od triumfu v horské etapě Giro d´Italia v roce 2019. Skupinu do cíle přivedl Michael Woods (ISN) s odstupem 7 sekund, třetí skončil Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), čtvrtý Adam Yates a pátý Sepp Kuss (Jumbo - Visma). 

V celkovém pořadí se toho moc nezměnilo, pouze Ineos Grenadiers dominuje ještě více. Yates vede s náskokem 45 sekund před Portem a také na třetím místě je jezdec Ineosu, konkrétně Geraint Thomas, který se posunul před Joãa Almeidu (Deceuninck - Quick-Step). Portugalec v závěru etapy nestačil a propadl se na sedmé místo. Čtvrtý je nyní Alejandro Valverde (Movistar) a pátý Wilco Kelderman (BORA - hansgrohe).