"Zamiloval jsem se do cyklistiky, když mi bylo dvanáct let. Sledoval jsem Tour de France. Byl to závod, který mě přitahoval. Mám sen vyhrát tento největší světový etapový závod. To je cíl, na kterém pracuji.  Pokud se mě zeptáte, jestli můžu Tour vyhrát, pak řeknu ano,“ svěřil se Chaves novinářům. 

Tento malinkatý Kolumbijec (164 cm, 55 kg) má na svém kontě celkem 10 Grand Tours. Čtyřikrát jel Giro a pětkrát Vueltu. Nejúspěšnějším pro něj byl rok 2016, kdy skončil celkově druhý na Giru a třetí na Vueltě. 

Na Giru v tomto roce dokonce oblékl po 18. horské etapě, končící na vrcholu Risoul, růžový dres. Jenomže hned v následující, vedoucí přes tři jedničkové vrcholy, ztratil na svého největšího soupeře Vincenza Nibaliho, na kterého měl před etapou náskok ¾ minuty, víc jak 1,5 minuty a sestoupil o příčku níž. 

V dalších letech už takové výsledky nezopakoval, přestože si připsal v letech 2018 a 2019 po jedné etapě na Giru. Sezónu 2018 mu ovšem zničila mononukleóza. 

Celkem od roku 2012 získal 15 výher, z toho 3 na Giru a 2 na Vueltě, ale má také etapy z Austrálie, Švýcarska či Kalifornie. Mimořádně cenné je jeho vítězství z roku 2016 na klasice Il Lombardia. 

"Moje vítězná etapa na posledním Giro d'Italia potvrdila, že jsem úplně zdravý. Když si teď promítám mé symptomy, kterými jsem trpěl, měl jsem tuto nemoc už od roku 2017. V roce 2018 pak vypukla naplno,“ řekl věčně usměvavý Esteban. 

Mitchelton-Scott, za který Chaves jezdí už od roku 2014, bude na začátku obnovené sezóny rebrandingován na Team Manuela Fundación.   

V únoru stihl kolumbijský šampionát, kde skončil dvakrát pátý. Poté si v národním dresu Kolumbie vedl velmi solidně na Tour Colombia 2.1, kde dokončil na celkové 7. pozici, kterou si zajistil velmi dobrými výkony v obou kopcovitých etapách. A to hned v úvodní týmové časovce ztratil na borce z EF Pro Cycling víc jak 1,5 minuty. Kdyby se tak nestalo, porazili by ho jen čtyři nejlepší borci: z EF Pro Cycling Higuita, Martínez a Caisedo a z Ineosu Bernal. 

Třicetiletý Kolumbijec ale ještě nemá úplně jasno o svém závodním programu v druhé polovině letošního roku. Stejně jako jeho krajané trénoval v době pandemie ve své domovině, zpočátku dokonce jen doma na trenažéru. Naštěstí počátkem května bylo kolumbijským profesionálům umožněno trénovat venku. 

"Lidské bytosti mají schopnost přizpůsobit se změnám. Je důležité jít den po dni a pokusit se být co nejlepší, až se věci vrátí k normálu. I když si myslím, že svět po tom všem už stejný nikdy nebude,“ zakončil Esteban Chaves úvahu o následcích pandemie, která letos postihla svět.