Van Aert je všeobecně brán za velkého favorita bodovací soutěže, díky schopnosti bodovat v hromadných dojezdech i na prémiích v jakkoliv těžkých etapách. Nejvážnějšími soupeři by měli být špičkoví sprinteři, protože největší rival Mathieu van der Poel o zelený dres nestojí: "Nezapojím se do boje o zelený dres, protože by mi to sebralo volnost v závodě, nemohl bych si dělat co chci. Zaměřím se na etapová vítězství. Možná to zkusí Jasper Philipsen."

Ale ani týmový kolega Philipsen se o bodovací soutěž moc nezajímá: "Ještě to zkoušet nebudu, nejdřív musím vyhrát aspoň jednu etapu. A když se na to zaměří někdo jako je Van Aert, je pro mě těžké pokoušet se o to samé." Philipsen bude lídrem týmu Alpecin - Fenix do hromadných dojezdů, kolega a zároveň rival Tim Merlier se na Tour nepodívá kvůli nedávné nemoci a navíc po sezóně odchází do Quick-Stepu. 

"Loni jsem byl třikrát druhý a třikrát třetí. Letos už chci rozhodně vyhrát, tvrdě jsem na tom pracoval," dodává Philipsen v rozhovoru pro Het Laatste Nieuws. Čtyřiadvacetiletý Belgičan prožil asi největší zklamání své kariéry v poslední etapě v Paříži. Na Champs Elysées nestačil jen na Van Aerta a v cíli se rozbrečel. Zatímco ostatní oslavovali konec třítýdenního trápení, Philipsen se sklenkou šampaňského v ruce litoval promarněné příležitosti.

Náladu si zlepšil na španělské Vueltě, kde vyhrál dva hromadné dojezdy a na konci sezóny zvítězil ve čtyřech jednorázovkách za sebou. Sezónu zakončil s devíti profesionálními vítězstvími a v počtu pódiových umístění byl třetím nejlepším sprinterem roku za Van Aertem a Markem Cavendishem. A letos už stihl čtyři vítězství, včetně čtvrteční etapy na Okolo Belgie. Po vysokohorském soustředění ve francouzském La Plagne je na Tour připraven.

Van der Poel zvolil zcela jinou cestu k Tour. Po krátké jarní sezóně objel Giro d'Italia, vyhrál etapu a oblékl růžový trikot. Závodního nasazení má za sebou už dostatek, teď především odpočívá a nejspíš před Tour už závodit nebude. Na Tour chce mít svobodu chodit do úniků a v rovinatých etapách se nechce zapojovat do nebezpečných spurtů. V hromadných dojezdech nepatří k nejlepším a nemá ambice zařadit se mezi špičkové sprintery. Chce zůstat klasikářem a agresivním závodníkem. Proto nemůže v bodovací soutěži konkurovat Van Aertovi.

"Není tajemstvím, že Wout je velmi odolný. A nepopírám, že tři týdny boje o zelený dres jsou velkou psychickou zátěží," říká Van der Poel pro časopis RIDE. "Nezapomeňte, že Wout už má v nohách několik Grand Tours. Myslím, že tuto kombinaci zvládne snáze."

Hodně svobody měl už na Giru, kde se po vítězství v úvodní etapě pokoušel o další triumf v únicích, ale nevyšlo mu to. Přesto byla italská Grand Tour úspěšná, Alpecin - Fenix vyhrál celkem tři etapy, kromě Van der Poela se radovali také Stefano Oldani a Dries De Bondt. Co nejvíc etapových vítězství je cílem i na Tour. V širším výběru Alpecinu je celkem deset jmen: Van der Poel, Philipsen, Vermeersch, Meurisse, Van Keirsbulck, Krieger, Planckaert, Stannard, Gogl a Dillier. Dva z nominace vypadnou. Jaká bude konečná sestava, se dozvíme až pár dní před startem.