Start 12. etapy vedoucí vinařským krajem Beaujolais byl podle očekávání plný útoků, všichni chtěli být ve skupině uprchlíků. Proto trvalo mimořádně dlouho, než se stabilní skupina vytvořila. A proto byla extrémně náročná. V úvodních kopečcích se opakovaně útočilo, hodně aktivní byl opět Wout van Aert (Jumbo-Visma), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Matej Mohorič (Bahrain Victorious) a poprvé také Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck). 

Na pozoru se museli mít také lídři na celkové pořadí, včetně Jonase Vingegaarda (Jumbo-Visma) a Tadeje Pogačara (UAE Emirates), ačkoliv se nikdo důležitý o únik nepokusil. Vingegaard byl několikrát osamocený, zatímco jeho týmoví kolegové se snažili naskočit do každého úniku. Van Aertovy útoky nakonec úspěšné nebyly, až 90 kilometrů před cílem, v polovině závodu se konečně vytvořil únik, který se postupně rozrostl.

Van der Poel, Ion Izagirre, Guillaume Martin (oba Cofidis), Matteo Jorgenson, Ruben Guerreiro (oba Movistar), Andrej Amador (EF Education-EasyPost), Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), Dylan Teuns (Israel-Premier Tech), Mads Pedersen (Lidl-Trek), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), Tobias Johannessen (Uno-X), Victor Campenaerts (Lotto Dstny) byli v úniku, do kterého se po chvíli naskočil také Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) a po delší stíhačce také Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) a Jasper Stuyven (Lidl-Trek).

Tato skupina pelotonu vyhovovala, Jumbo-Visma neměl důvod nikoho sjíždět a navíc měl vpředu svého zástupce. Vingegaardův tým nemusel moc pracovat, protože tempo pelotonu za ně převzal tým AG2R Citroen, který bizarně chránil 16. místo v celkovém pořadí Felixe Galla. A v závěru se na čele objevil tým Ineos Grenadiers. Ale žádný z týmů neměl v úmyslu dostihnout uprchlíky, proto se o etapovém vítězství rozhodlo mezi nimi. 

Do hlavního pole se vrátili také cyklisté, kteří na začátku etapy nestačili, mezi kterými byli například průběžně desátý Sepp Kuss (Jumbo-Visma) a Ben O'Connor (AG2R Citroen)

Van der Poelovi útok nevyšel

Skupina na čele spolupracovala pouze do třech rychle za sebou jdoucích stoupání, které měly rozhodnout o vítězi. Ve sjezdu z prvního z nich (Casse Froide) zaútočil Van der Poel a vzal s sebou také Amadora. Dvojice začínala druhé stoupání Croix Montmain s náskokem 20 sekund a ve výjezdu Amadorovi nastoupil a pokračoval sám. Jeho plán byl jasný - udržet se na čele až do vrcholu třetího výjezdu Croix Rosier.

To mu však nevyšlo. Van der Poel riskoval ve sjezdu, snažil se nabrat každou vteřinu náskoku, jenže ve více než pětikilometrovém stoupání s průměrem 7,7 % za sebou mnohem zdatnější vrchaře neudržel. Nejdřív si ho dojeli Jorgenson a Pinot, kteří odskočili skupině ve sjezdu. A za chvíli se dopředu vrátili také Benoot, Izagirre, Martin, Guerreiro, Teuns, Johannessen a Burgaudeau.

31 kilometrů před cílem a více než 2 kilometry před vrcholem nastoupil Izagirre a nikdo na jeho pokus nezareagoval. Jeden z nejzkušenějších mužů v pelotonu stoupal tak rychle, že na prémii měl půlminutový náskok. Van der Poel odpadl, závodníka Cofidisu pronásledovateli pouze Pinot, Jorgenson, Burgaudeau, Johannessen, Benoot a jeho týmový kolega Martin. Ve sjezdu skvělý technik Izagirre lehce navýšil náskok a také na rovině před cílovým městem Belleville-en-Beaujolais byl mnohem efektivnější než druhá skupina. 

Martin chytal pokusy o útoky a skupina nespolupracovala. Izagirre najel více než minutu náskoku a daleko před cílem bylo jasné, že si jede pro druhé etapové vítězství na Tour de France v životě. To první získal už před sedmi lety v dresu týmu Movistar. Do cíle dojel s náskokem 58 sekund před Burgaudeauem a Jorgensonem. 

Tohle je téměř baskická Tour, radoval se po dojezdu. Už start byl v Baskicku a před dvěma dny vyhrál etapu také Pello Bilbao. Ale kromě toho chci také zdůraznit, že se nám s Cofidisem prostě daří. Je to už naše druhé etapové vítězství, takže bychom na sebe měli být hrdí. Doufejme, že v tom budeme pokračovat.

Celou Tour jsem se snažil dostat do úniku, ale nedařilo se mi to. Až dnes... Guillaume a já jsme jeli celý den velmi dobře. V posledním stoupání jsem se cítil silný, trochu jsem ujel a ten útok mi zajistil vítězství. Mám z toho tak neuvěřitelnou radost, že ji opravdu jen stěží zadržuji, smál se čtyřiatřicetiletý veterán. 

Cofidis slaví druhé vítězství, zatímco mnohem větší a bohatší týmy, například Jumbo-Visma a Soudal Quick-Step stále čekají na první zářez a v efektivitě na hlavu poráží všechny konkurenční francouzské sestavy.

V celkovém pořadí se toho moc nezměnilo. Do první desítky se posunul Pinot, jinak Vingegaard před třemi horskými etapami vede s náskokem 17 sekund před Pogačarem.