Zhruba 30 km po startu přijeli cyklisté do poměrně slušných kopců, v nichž se nacházely dva klasifikované do vrchařské soutěže. Kopce končily přibližně 60 km před cílem, pak už to bylo převážně v klesání a po rovině.

Hned od počátku byl mimořádně aktivní Simon Pellaud (Androni), kterému šlo prvořadě o vrchařský dres, a ten také získal, jelikož obě prémie vyhrál.

Vpředu se to zpočátku trošku přelévalo, až se vytvořila poměrně silná skupina, v níž byli kromě Pellauda také Kolumbijec Barón z domácího kontinentálního Illuminate, Sebastian Henao (Ineos) a hlavně Óscar Sevilla (Medellin), který projel první čarou druhé rychlostní prémie.

V době, kdy sjeli z kopců, to znamená 60 km před cílem, měli před hlavní skupinou náskok 2:50 min.

Peloton vedli vybraní domestici UAE, kterým šlo o sprint a etapu, a EF, kteří chránili oranžový dres vedoucího závodníka průběžného pořadí. Takový náskok totiž dostával do virtuálního vedení Óscara Sevillu.

Jenomže terén uprchlíkům moc nenahrával. Jejich náskok se postupně tenčil, přestože všichni měli zájem spolupracovat, jelikož na čele pelotonu se srovnali hned tři cyklisté EF. Cílem uprchlíků a zvláště pak Sevilly bylo dojet ještě alespoň na poslední rychlostní prémii 22 km před cílem a to se podařilo. Sevilla opět plný počet bodů. Pak byli dojeti.

EF se stáhli z čela a nahradili je UAE a Israel. Za UAE Fabio Aru! Tak ten sem nepřijel vítězit. A za Israel Dan Turek. Na metě 6 km mu ale končila šichta.

V posledních kilometrech na špici Deceuninck a Ineos. Na koho jel Ineos, nebylo úplně jasné, protože jejich sprinter Basso v průběhu etapy vzdal. Za nimi to jistilo UAE. Pár lidí to ještě zkusilo sólo, ale marně.

Opět šel Hodeg jako první do spurtu, kam ho ukázkově dovezl jeho rozjížděcí vlak. Jenže 100 metrů před cílem už i jemu bylo jasné, že ho zase Molano udělá. Jenže ten měl jiného mimořádně zdatného soupeře, takže ani ruce nahoru se nekonaly. A kdože to byl? Edwin Ávila (Israel) potvrdil, že včera to měl být on, na koho měl kolega Einhorn jet.

Všechny dresy zůstavají po etapě původním majitelům. A protože poprvé byly vypsány i vrchařské prémie, dres si oblékne Simon Pellaud. Zítra bude mít tři příležitosti, i když při té poslední už půjde o vítězství v etapě, takže tam Simona nejspíš nečekejme.

Zítra velmi podobná etapa s jednou zásadní odlišností: závěr je do kopce přes vrchařskou trojku. Takže sprinteři mají volno a na řadu přicházejí lehčí borci s dynamitem v nohách. Tenhle typ ztělesňuje nejlépe Julian Alaphilippe. Ale vepředu by mohl uviset i Ávila. Higuita a Martínez (EF) by to měli také zvládnout. Nebo Sevilla z úniku? Nejspíš to bude zajímavé.