Etapa se jela v nehostinné krajině s minimem vegetace. A cyklistům podle očekávání komplikoval práci silný vítr. Ten také zapřičinil, že se peloton roztrhl na dvě části, přičemž v té první měl tým Romana Kreuzigera pouze Enrica Gasparotta. Bylo zásluhou hlavně i cyklistů NTT, že se obě skupiny zase spojily, byť do poměrně očesaného hlavního pole.

Vepředu se v té době pohybovali čtyři jezdci z úniku dne, který vyprovokoval Heinrich Haussler (Bahrain-McLaren) před bonusovým sprintem a ve skupině patřil k nejaktivnějším. Cyklisté NTT, zvláště pak Gasparotto s Keuzigerem byli aktivní ve sjíždění úniku, ale v pelotonu si to ošefovávali spolujezdci Hausslera, kteří vědomě únik udržovali v naději na možný konečný úspěch. A kdyby to snad nevyšlo, tak si na čelních pozicích hlavní skupiny opečovávali Marka Cavendishe.

O všem rozhodlo prudké kilometrové stoupání do cíle, které místy dosáhlo až 11%. Z úniku se pokusil nastoupit 21 letý Andreas Kron (Riwal), ale Haussler měl na to, aby šel přes něj. Jenže ani jemu to nevyšlo. Nejlepší z hlavního pole pár desítek metrů před cílem Hausslera s Kronem dojeli a přespurtovali.

Nejsilnější byl Rui Costa, Hausslerovi jeho úsilí nakonec stačilo na 2. místo těsně před dotírajícím Nacerem Bouhannim (Arkéa-Samsic). V samé špici se v krátké závěrečné rovince pohyboval i modrý dres NTT, který patřil lídrovi pro tento závod, Carlosu Barberovi, který projel přes cílovou pásku na velmi dobrém 5. místě!

V čase vítěze bylo v cíli klasifikováno pouze 18 cyklistů, z týmu NTT mezi ně patřil ještě na 13. místě Janse Van Rensburg.

Roman Kreuziger dojel do cíle ve společnosti Enrica Gasparotta na 31. místě se ztrátou 15 sekund na vítěze.

Kvůli větru a závěrečné prudké stojce jsou hned po první etapě mezi jezdci docela "zajímavé" časové rozdíly. Například tým vítěze etapy UAE ztrácí na 15. místě týmové soutěže na vedoucí Total Direct už skoro 3 minuty.