Co si ještě Alessandro Covi stačil pohlídat ve včerejší etapě, na to málo početná podpora od jeho týmu dnes už nestačila. Opět se krystalicky potvrdilo, že cyklistika je týmový sport.

Od 10. km po startu se začalo stoupat na vrchařskou prémii, jejíž délka se pohybovala kolem 7 km, ale hlavně měla průměrný sklon 9,1%! Ještě před začátkem stoupání se před pelotonem utvořila pětičlenná skupina ve složení Honoré (Quick-Step), Van Avermaet (AG2R), Van der Hoorn (Intermarché) a dva závodníci Sport Vlaanderen Berckmoes a vítěz úvodní etapy Herregodts.

Jenže špičkoví vrchaři a favorité celkového pořadí se rozhodli zaútočit na průběžného lídra hned v prvním mimořádně obtížném stoupání. A povedlo se. Původní únik byl rychle zlikvidován a na čele se utvořila mimořádně silná 15členná skupina. A Covi v ní nebyl. Marná pak byla snaha dvou jeho pomocníků. Proti takové přesile moc šancí neměli. A to i když pomáhali závodníci Lotto-Soudal a nakonec musel na špici pracovat i samotný Covi.

Vpředu totiž jeli čtyři borci Bahrainu (Caruso, Haig, Poels, Landa), tři Astany (López, Lutsenko, Tejada), dva Ineosu (Narváez, Rodriguez), a dále Sosa z Movistaru, Yates z BikeExchange, O´Connor z AG2R, Vansevenant z Quick-Stepu, Cepeda z Caja Rural a Rodriguez z TotalEnergies. Mimořádná síla. Z favoritů zaspali především cyklisté Bora-hansgrohe.

Nejvíc bodů na vrchařských prémiích sbíral Lutsenko, takže se po etapě přiblížil Barrenetxeovi (Caja Rural) na rozdíl 6 bodů.

V závěrečných 20 km, po sjezdu z poslední VP, se v hodně zvlněném terénu začalo v čelní skupině bojovat o etapu i žlutý trikot. Takže 10 km před cílem jela vpředu dvojice Poels a Lutsenko s náskokem 25 vteřin. A ve skupině za sebou měli dost lidí na to, aby případné pokusy o dojetí byly likvidovány, což postihlo O´Connora, Cepedu, Vansevenanta i Yatese.

O etapu si to tedy rozdali dva zkušení borci. Poels musel z první, Lutsenko se přes něj pokoušel dostat, ale Nizozemec o několik centimetrů vedoucí pozici uhájil. Čímž si zajistil i průběžné vedení v závodě, jehož zítřejší závěrečná etapa má cíl na vrcholu 6,5 km stoupání. Ještě to bude zajímavé.