Oise je francouzský departement na severu Francie, který za svůj název vděčí stejnojmenné řece, která jím protéká.

Závod se skládá ze čtyř etap. Všechny jsou zvlněné se spoustou spíše kratších, ale mnohdy docela prudkých stoupání.

K závodu bylo vybráno 20 týmů. Jeden z ProConti kategorie: španělský Caja Rural. Většina kontinentálních a to z Francie, Nizozemska (Metec, ABLOC), Belgie (Elevate), Německa (Bike Aid), Irska (EvoPro), Británie (Saint Piran), Kanady (Premier Tech U23), Nového Zélandu, ale také Kuvajtu, Kolumbie, Venezuely a Číny. K tomu ještě čtyři domácí klubové týmy. S nimi se všemi poměří síly český kontinentální Tufo-Pardus Prostějov v sestavě Richard Holec, Pavel Gruber, Wojciech Pszczolarski, Ondřej Petr, Marek Jelínek a Radek Vlček.

V týmu Go Sport - Roubaix Lille Métropole první dva z nedávného Okolo Estonska (2.1) Evaldas Šiškevičius a Norman Vahtra. V dalším francouzském týmu St Michel - Auber93 Jason Tesson, který tak zářil začátkem května na 4 Jours de Dunkerque (2.Pro) vyhranou etapou, dvěma druhými místy a vítězstvím v bodovací soutěži. Následně pak na konci května v dalším francouzském etapáku Boucles de la Mayenne (2.Pro) přidal další vítěznou etapu. Dalším zajímavým borcem, který letos už něco vyhrál, je Aaron Gate z novozélandského Bolton Equities Black Spoke, který se stal na přelomu dubna a května celkovým vítězem International Tour of Hellas (2.1), když se k vítězství propracoval přes úvodní vyhranou etapu. A v čínském China Glory Sean Bennett, který předešlé tři roky strávil ve World Tour týmech EF Education a Qhubeka a letos si vedl docela dobře při Presidential Cycling Tour of Türkiye (2.Pro), kde v nejtěžší etapě dojel na 7. místě, což pro něj nakonec znamenalo konečnou 8. příčku za vítězným Patrickem Bevinem z Israel - Premier Tech.

Dnešní úvodní etapa Ronde de l´Oise měřila 143 km a cyklisté při ní nastoupali 1700 výškových metrů. Finále se odehrálo na cílových okruzích, při nichž se v rychlém sledu jelo přes pět z celkového počtu sedmi vrchařských prémií.

Startovalo se až v 15:30 hodin.

30 km po startu po první ze čtyř na trase vypsaných sprinterských prémií se podařil únik čtveřice. O 20 km dál dosáhli maxima v hodnotě 2:50 min. Pak jejich náskok začal klesat. 43 km před cílem byl únik dostižen, ale hned byl nahrazen jiným, v němž se ocitli tři jezdci.

To byla výrazně silnější skupina. Po dalších 10 km měli náskok 2:00 min. Artz (Metec) ale ze skupinky vypadl. Bagües (Caja Rural) a Fouché (Bolton) přesto svůj náskok navyšovali, takže 17 km před cílem vystoupal na hodnotu 2:45 min.

Aritz Bagües je 32 letý Bask, který sice nikdy nic nevyhrál, ale Vueltu už jel čtyřikrát. Jamesi Fouchému je 24 let a je šampiónem jak Nového Zélandu, tak Oceánie. V roce 2019 ho zkoušeli v Mitchelton-Scott (aktuálně BikeExchange).

Hlavní skupině se v kopcovitém závěru moc nedařilo odstup krátit. 10 km před cílem činil stále 2:30 min. Takže se je 7 km před cílem jala stíhat čtveřice cyklistů. O kilometr dál se Fouché osamostatnil na čele a dojel si sólově pro vítězství.

Bagües uhájil o 44 sekund později 2. místo. Na 3. pozici se z pětičlenné stíhací skupiny, která dorazila se ztrátou 1:19 min., prosadil Aaron Gate, týmový kolega vítěze etapy. O 16 sekund za ní přijel 60ti členný peloton, v němž byli dva cyklisté Tufo-Pardus Prostějov Richard Holec (29.)a Pavel Gruber (44.). V týmech patří Prostějovským 15. příčka.

Zítra je na programu profilově obdobná etapa. Je ovšem delší, měří 199 km a vykazuje 1900 výškových metrů.

Vítěz 1. etapy Ronde de l´Oise James Fouché

Výsledky.