Damiano Caruso (Bahrain Victorious) poprvé v kariéře vyhrál etapu na třítýdenním závodě a zároveň je velmi blízko druhému místu v konečném pořadí Giro d´Italia. Caruso zaútočil společně s Pellem Bilbaem (Bahrain Victorious) ve sjezdu z Passo San Bernardino, třetího stoupání od konce etapy. Caruso a Bilbao reagovali na útok týmu DSM, když ve sjezdu ujeli Romain Bardet s Chrisem Hamiltonem a Michaelem Storerem. Skupina s Bardetem a Carusem si vypracovala náskok až 50 sekund před hlavní skupinou s týmem Ineos Grenadiers v čele. 

Koalice týmů DSM a Bahrain Victorious dostihla zbylé uprchlíky a překonala švýcarský průsmyk Splügenpass. V cílovém výjezdu Alpe Motta se Bardet snažil držet Damiana Carusa, ale odpadl 2 kilometry před cílem a zkušený Ital si dojel pro vítězství. Egan Bernal (Ineos Grendaiers) s pomocí svých týmových kolegů zažehnal nebezpečí a ztratil jen 24 sekundy.  

Dlouhý únik opět bez šance 

Poslední horská etapa zamířila do vysokých hor také na švýcarském území. Na trase se tyčily výjezdy Passo San Bernardino, Splügenpass a cílové Alpe Motta. Do úniku se dostala skupina ve složení: Dries De Bondt, Louis Vervaeke (Alpecin - Fenix), Simon Pellaud (Andorni Giocattoli - Sidermec), Giovanni Visconti (Bardiani - CSF - Faizané), Felix Großschartner (BORA - hansgrohe), Vincenzo Albanese (EOLO - Kometa), Taco van der Hoorn (Intermarché - Wanty - Gobert), Matteo Jorgenson (Movistar) a Nico Denz (DSM). 

Už ze složení skupiny bylo zřejmé, že dnes si silné týmy nechtěly nechat ujet dobré vrchaře. Skupina nezískala moc času a v dlouhých výjezdech se trhala. Na Passo San Bernardino se do čela pelotonu posunul celek DSM a zvýšil tempo. Ve výjezdu přitom nikdo neútočil, DSM si to nechal až na sjezd. A podařilo se hlavní skupinu natáhnout a třem jezdcům v černých dresech uniknout. 

Zanedlouho se k Bardetovi, Storerovi a Hamitonovi přidali Caruso a Bilbao. Dostihli zbylé uprchlíky, z nichž někteří Carusovi a Bardetovi pomohli. Giovanni Visconti a Louis Vervaeke se zapojili do tempa. Ineos Grenadiers kontroloval situaci, ale britský celek musel být opatrný, Carusova skupina držela na vrcholu Splügenpassu náskok 45 sekund. Italský cyklista, před etapou ztrácel 2:29 na Bernala a další časová ztráta by pro Bernala mohla být problematická. Kromě Carusa se vpředu drželi Bilbao, Bardet a Storer. 

Skvělý Dani Martínez

Naděje Egana Bernala drželi nad vodou jeho týmoví kolegové, především Gianni Moscon, Jhonatan Narváez, Jonathan Castroviejo a také Daniel Martínez. Zatímco vpředu dřeli Storer a Bilbao, Ineos odstup mírně zkracoval. Když Bilbao odevzdal v posledním stoupání, 6 kilometrů před cílem, všechny síly ve prospěch svého lídra, Caruso mu poděkoval a pokračoval nejvyšším možným tempem. Bardet jel pouze v háku, na střídání už neměl energii. 

Vzadu si vystoupil unavený Castroviejo a dal prostor Danimu Martínezovi. Kolumbijský vrchař jel tak skvěle, že stahoval odstup, ale také se zbavoval soupeřů. Postupně odpadli Hugh Carthy (EF Nippo), Aleksandr Vlasov (Astana - Premier Tech), Simon Yates (BikeExchange) a také João Almeida (Deceuninck - Quick-Step). 

Caruso už věděl, že celkové vítězství na Giru mu nejspíš nevyjde, odstup se snížil pod půl minuty, ale ještě mohl získat etapu a chtěl také navýšit náskok před třetím Yatesem. Utrhl Bardeta a pokračoval osamoceně. Za ním už zůstal sám Bernal a pouze se snažil limitovat ztrátu. Do cíle dorazil se zpožděním 24 sekund a před závěrečnou časovkou v Miláně má náskok 1:59. V 30 kilometrů dlouhé časovce by mu to mělo stačit. 

„Myslím, že jsem nejšťastnější muž na zemi," zaradoval se Caruso při televizním rozhovoru v cíli 20. etapy. „V posledních metrech před cílem jsem myslel na tisíc věcí. Na všechno, co jsem musel obětovat a na veškerou práci mých spolujezdců. Dnes jsme závodili skvěle, obzvláště Pello Bilbao odvedl neuvěřitelnou práci. Jeho role byla zásadní. Splnil jsem si sen.“

Třetí projel cílem Martínez se ztrátou 35 sekund společně s Bardetem. Almeida ztratil 41 sekundu. Zklamal Simon Yates, o nic se v průběhu etapy nepokusil a dojel 51 sekundu po Carusovi. Drží třetí místo, ale ztrácí 3:23 na Bernala a 1:24 na Carusa. Složení milánského pódia je už v podstatě jasné, čtvrtý Vlasov ztrácí 7:07 a na třetí příčku myslet nemůže.    

„Jsem s výsledkem spokojený. Zvládli jsme to dobře. Díky dvouminutovému náskoku začnu zítřejší časovku v dobré pozici. Dnes to nebylo snadné mít před sebou v úniku silné závodníky, ale naštěstí jsem měl u sebe tři spolujezdce. Použil jsem je co nejrozumněji, abych se dostal na konec závěrečného stoupání co nejčerstvější. Vyšlo to, ale stále bylo těžké Carusa a Bardeta kontrolovat,“ říká k průběhu etapy Egan Bernal. 

Bernal, Sagan a Bouchard vítězi zbylých trikotů

V ostatních soutěžích už je rozhodnuto. Egan Bernal teoreticky může přijít o růžový dres, ale ten bílý má téměř jistý. Před Vlasovem vede o více než 7 minut. Geoffrey Bouchard (AG2R Citroen) musí časovku pouze dojet v časovém limitu a stane se nejlepším vrchařem Gira. Devětadvacetiletý Francouz má v soutěži o modrý dres 184 body a před druhým Bernalem zvítězil o 44 body. Naváže tím na stejný úspěch z Vuelty 2019. Ani Peter Sagan (BORA - hansgrohe) nemůže přijít o fialový dres pro lídra bodovací soutěže. Se ziskem 136 bodů má náskok 18 bodů před Davidem Cimolaiem (ISN) a matematickou jistotu. Po sedmi triumfech na Tour de France má v kapse první takový úspěch na Giru.