Třetí ročník etapového závodu, probíhajícího v okolí tureckého přístavního města s více než milionem obyvatel, obdržel letos poprvé statut 2.1. Odstartuje ve čtvrtek 20. února.

V dosavadních dvou ročnících se o celkovém vítězi rozhodlo vždy v etapě s dojezdem na vrcholu dlouhého stoupání. Je pravděpodobné, že tomu tak bude i letos. Tři etapy mohou snadno dospět k souboji sprinterů. Samozřejmě v konkurenci, která se tu schází, je větší šance na úspěšný únik než na úrovni World Tour. Třetí etapa však končí výjezdem na 9 km kopec s průměrem 5,8%. Tady by se mělo opět rozhodnout.

Na startu se objeví jediný World Tour tým, i když v případě Israel Start-Up Nation jde opět o mix prvního a development týmu. Do rozvojového patří kromě Daniela Turka i Kanaďan Ben Perry. Do sprintů posílají hned tři muže: Einhorna, který se pokoušel prosadit už v Kolumbii, a s ním dva Estonce: zkušeného Raima a nováčka Vahtru. Na celkové pořadí tu ale budou mít Mattea Badilattiho, který si v Kolumbii vedl poměrně velmi dobře a bude tady určitě patřit k hlavním favoritům.

Z celkového počtu 29 týmů po 6 lidech bude na startu 5 Pro Tour. Pro nás nejzajímavější je Alpecin-Fenix. I když samozřejmě na startu nebude ani Van der Poel, který zítra začíná na Algarve, ani Petr Vakoč, který také od zítřka začíná závodit na Ruta del Sol. Jedničkou a především sprinterem je Tim Merlier.

K největším soupeřům Badilattiho by měli patři Italové z týmu Sapura, kteří ovládli před pár týdny Tour de Langkawi, Danilo Celano a Pierpaolo Ficara. V týmu Leopard startuje obhájce loňského prvenství Polák Szimon Rekita. Mezi favority počítejme i výborného vrchaře Ricarda Zoidla z kontinentálního týmu Felbermayr, kam se vrátil po roce stráveném v CCC.

Z téhož WT týmu pro letošek přestoupil do týmu Mazowsze, bývalý Hurom, Pawel Bernas, jehož největší předností je sprint. Hlavně na etapy si budou dělat zálusk i v Adria Mobil. Mario Kump je špičkový sprinter, jehož bude jistit Gašper Katrašnik. V kopcovitém terénu by mohl být dobrý zkušený Janez Brajkovič. Velmi dobrým v hromadných dojezdech je i Luca Wackermann (Vini Zabú).

Pro úspěšný únik se jako nejvhodnější jeví hned první etapa, která je v její druhé polovině poměrně zvlněná . Druhá etapa je taktéž dost zvlněná, ale posledních 60 km je téměř po rovině. A čtvrtá je úplná placka. Uvidíme, jestli Daniel TUREK dostane alespoň dílčí příležitost.