Cataldo začal svou kariéru v roce 2007 v týmu Liquigas, kde se stal spolujezdcem mj. Vincenza Nibaliho a Romana Kreuzigera. Po dvou letech přestoupil do QuickStepu, kde setrval čtyři roky a potkal se tu se Zdeňkem Štybarem i Františkem Raboněm. Následovaly dva roky ve Sky (Ineos) ve společnosti mj. Chrise Froomea. Nejdéle pobyl v Astaně, kde za pět let trvající spolupráce spolupracoval s Vincenzem Nibalim, Jakobem Fuglsangem, Miguelem Lópezem či tragicky zesnulým Michele Scarponim. Poslední dva roky absolvoval v modrém dresu Movistaru jednu Tour a dvě Gira, kde byl super domestikem Valverdeho, Mase či Solera.

"Připojuji se k Trek-Segafredo v roli silničního kapitána a spolehlivého jezdce. Je to role, ke které se dobře hodím díky svým zkušenostem získaným ve skvělých týmech a po boku silných lídrů. Věřím, že moje mnohaleté zkušenosti budou významnou přidanou hodnotou v tomto pro mě novém týmu,“ řekl k přestupu Ital, který patří k důležitým pomocníkům lídrů zvláště v náročném kopcovitém terénu.

Ve své kariéře toho zase tolik nevyhrál. Ale i tak se dočkal při svých účastech na 23 Grand Tours dvou vítězných etap: v roce 2012 na Vueltě a před dvěma lety na Giru. Svou roli mimořádně schopného pomocníka do kopců potvrzují jeho dvě 12. a jedno 14. místo v konečné klasifikaci na Giro d´Italia.

Během svého působení v QuickStepu pracoval po boku současného manažera Trek-Segafredo Lucy Guercileny a je zároveň tréninkovým partnerem nového týmového kolegy Giulia Cicconeho.

Lucu znám už dlouho, dva roky jsme spolu pracovali v Quick-Stepu. Mám k němu velký respekt, jako k člověku i jako manažerovi. Když jsme spolu mluvili, získal jsem velkou důvěru v projekt Trek-Segafredo. Myšlenka splatit to, co mi v minulosti dal, bude jednou z mých největších pobídek. V Trek-Segafredo najdu také přítele a tréninkového partnera, krajana z Abruzza, Giulia Cicconeho. Byl jsem svědkem toho, když začínal s velkou cyklistikou, můj otec byl jedním z jeho prvních trenérů. Známe se dobře a bude mi potěšením jezdit nyní ve stejném týmu v důležitých okamžicích jeho kariéry,“ řekl Cataldo ke stimulům, které vedly k dohodě na roční spolupráci v novém týmu.

V Trek-Segafredo po letošní sezóně skončilo 9 lidí, přičemž jediným mimořádně známým jménem je Vincenzo Nibali, který se stěhuje do Astany. Přišlo 11 lidí, pouze tři z úrovně World: kromě Catalda ještě Gallopin (AG2R) a Tolhoek (Jumbo). Sice z Pro úrovně přicházejí Ion Aberasturi (Caja Rural) a Markus Hoelgaard (Uno-X), ale pokud bychom porovnali soupisku na rok 2022 z pohledu bodů získaných v tomto roce, pak se oba jmenovaní řadí na 4., resp. 5. místo za Mollemu, Stuyvena a Pedersena.

Mollema s Cicconem budou lídry týmu pro Grand Tours, Styuven a Pedersen povedou tým mj. na dlážděných klasikách.

"Příchod Catalda splňuje potřebu, kterou jsme pociťovali: získat zkušeného, připraveného a spolehlivého jezdce, aby se tým, kam přichází několik slibných mladíků, dobře konsolidoval. Jsem přesvědčen o jeho kvalitách jako týmového hráče: jeho schopnost podporovat lídry, zejména v Grand Tours, a neoprofesionály v jejich růstu. Je to kompletní jezdec, který může být cenným přínosem pro náš sportovní projekt," řekl k příchodu 175 cm vysokého a 64 kg vážícího matadora světového pelotonu manažer Guercilena.