Mezi nejlepší v celkovém pořadí nepatřil a ani nevyhrál etapu, přesto patřil k protagonistům  106. ročníku Giro d'Italia. Mezi největší osobnosti Corsa Rosa ho dostala jeho tvrdohlavost. Gee neúnavně naskakoval do dlouhých úniků a bojoval o etapová vítězství. Čtyřikrát dojel druhý a dvakrát čtvrtý. Druhý skončil byl také v bodovací a vrchařské soutěži, ale nakonec se na pódium podíval. V Římě byl totiž vyhlášen nejaktivnějším jezdcem celého Gira. 

Tým Israel-Premier Tech byl především díky němu na Giru hodně vidět, i když žádné vítězství nezískal. Pětadvacetiletý rodák z Ottawy ale nezávodil jen o čest, svému týmu přinesl 990 bodů do světového žebříčku UCI (víc než třeba celkově čtvrtý Damiano Caruso). A ty v IPT potřebují, protože chtějí zpět do WorldTour a body jsou klíčem k postupu. 

Podepsat s Geem novou smlouvu samozřejmě dává smysl a protože v Israel-Premier Tech mají o Kanaďany enormní zájem, kvůli sponzorům, pojistili si ho až do konce roku 2028. "Věděli jsme, že Derek má v sobě velký motor, když jsme ho před pár lety angažovali do našeho kontinentálního programu U23. Na letošním Giru však dokázal, že umí závodit a má schopnost vyrovnat se nejlepším jezdcům v profesionálním pelotonu. Pro Dereka to bylo skutečné uvedení do společnosti a proto jsme se ho rozhodli odměnit tím, že jsme roztrhali jeho neoprofesionální smlouvu a podepsali s ním novou šestiletou smlouvu, která mu zajistí budoucnost," říká Sylvan Adams, majitel týmu.

"Dereka znám od dětství, kdy vyhrával regionální závody v Kanadě, když doprovázel svého otce, proti kterému jsem závodil. IPT je Derekovým přirozeným domovem, stejně jako pro další nadějné Kanaďany a Izraelce, které máme v development programu. S Derekem teprve začínáme. Od tohoto talentu očekáváme v blízké budoucnosti velké věci," dodává Adams, který se ohledně cyklistiky často rozhoduje značně emotivně a srdcem.

Gee jezdí na nejvyšší profesionální úrovni letos poprvé, ale daří se mu. "Mít na začátku roku na programu jen závody WorldTour byla určitě úžasná zkušenost. Moci se účastnit tak prestižních závodů opravdu ukazuje důvěru, kterou ve mě tým měl. Pomohlo mi to závodit s větší sebedůvěrou. Giro dopadlo úplně jinak, než jsem čekal. Jsem opravdu rád, že jsem mohl ukázat, proč ve mě tým měl důvěru, a přinesl jsem nějaké výsledky," říká Gee.

"Podepsat novou smlouvu pro mě bylo neuvěřitelně snadné rozhodnutí, vím, že pět let je dlouhá doba, obzvlášť v cyklistice, ale v tomto týmu se cítím jako doma. Vztah, který mám s jezdci, personálem a vedením, a směr, kterým se tým z hlediska výkonnosti ubírá, je něco, čeho bych chtěl být dlouho součástí. Zároveň mi to dává stabilitu, abych mohl udělat krok zpět a vyzkoušet jako jezdec nové směry, o kterých jsem před Girem možná ani neuvažoval," vysvětluje všestranný cyklista, který se cítí dobře zejména v únicích, ale je kvalitním vrchařem i časovkářem a rád by se prosadil i v klasikách. 

"Upřímně řečeno, nedokážu přesně říct, jakým směrem se chci jako jezdec vydat a čeho chci v tomto směru dosáhnout, ale zatím mi po Giru leží na srdci hlavně to, abych získal nějaké vítězství. Tolik druhých míst ve mně vyvolalo obrovský hlad po prvním vítězství a doufám, že jednoho dne získám etapu na Grand Tour. Rád bych se dál rozvíjel, aniž bych si nutně vybral nějakou specializaci, a prostě uvidím, jakým směrem mě závodění zavede."

Spokojený je také Kjell Carlstrom, generální ředitel týmu Israel-Premier Tech: "Derek Gee je fenomenální jezdec, kterého považujeme za budoucího lídra našeho týmu. Jeho fyzická a psychická síla z něj dělá jednoho z nejzajímavějších cyklistů v profesionálním pelotonu, a když si uvědomíme, že je to teprve jeho první rok profesionální kariéry, nemůžeme se dočkat, co dokáže v budoucnu. Tím, že jsme s ním podepsali smlouvu až do roku 2028, pokládáme základy pro Derekův rozvoj v nejlepšího jezdce, jakým může být. Kromě Derekova závodnického talentu je to skutečně jeden z nejmilejších a nejskromnějších jezdců, s nimiž jsme měli tu čest pracovat, a myslím, že celý cyklistický svět to viděl na Giru. Budoucnost s Derekem v barvách IPT vypadá skvěle."

Doposud nejdelší kontrakt v profesionálním pelotonu patřil Juanu Ayusovi, která s UAE Emirates podepsal do konce roku 2028. Do roku 2027 mají smlouvy některé největší hvězdy, především Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard, ale také Filippo Ganna, Tom Pidcock, Jay Vine a talentovaný Oscar Onley z DSM a někeří závodníci, kteří jsou zatím v kategorii U23, nebo dokonce mezi juniory. Platí to pro vítěze Závodu míru juniorů Jorgena Nordhagena, který s Jumbo-Visma uzavřel smlouvu už loni a Nizozemci si ho pojistili do konce roku 2027. O rok starší Švýcar Jan Christen má na stejně dlouhou dobu smlouvu v UAE Emirates.