Včerejšímu dojezdu do cíle, který nejlépe zvládli závodníci Quick-Stepu, předcházely dvě pravoúhlé zatáčky. U cedule 400 metrů se peloton prohnal kolem posledního muže z úniku Španěla Ruize z Kern Pharma. Přes obě zatáčky provedl peloton na špici Remco Evenepoel a 150 metrů před cílem uvolnil pozici Julianu Alaphilippovi. A ten už neměl sebemenší problém.

Remco projel ty poslední zatáčky dokonale. Řekli jsme si, co má dělat, když dojde na sprint. On má úžasné vsazení po zatáčce,“ řekl Alaphilippe. A Evenepoel ho doplnil: „Skoro to vypadalo, že únik už nesjedeme. Ještě 10 km před cílem měla čtveřice náskok 2 minuty. Ale pak si začali nastupovat, což je o časovou výhodu nakonec připravilo. Byli jsme s Julianem domluveni, že ho po zatáčce nechám předjet zleva a pak už to bylo zcela jasné. Znovu jsme dokázali, že máme silný tým. Dokonce jsem z toho měl husí kůži.“

Dnes čekala cyklisty etapa, kterou z hlediska obtížnosti překoná jen etapa poslední, tedy šestá. Během dnešních úvodních 20 km nastoupali 500 výškových metrů k první vrchařské prémii. Následovala zvlněná část, po níž zhruba v polovině etapy najeli na okruh, v němž je dvakrát čekaly obtížné výjezdy, z nichž dva byly klasifikované. Nejprve 1,1 km o průměru 13 %, ovšem s maximem přes 16 %, a poté 3,6 km se 7,4 %, ovšem v prostřední části s 12 % úsekem. Z vrcholu druhého zbývalo do cíle 25 km s dalšími dvěma stoupáními. Posledních 8 km se odehrálo ve sjezdu a po rovině. 

Žlutý a zelený dres patřily před etapou Primoži Rogličovi, puntíkatý Ibonu Ruizovi z Kern Pharma a modrý pro nejlepšího mladého jezdce Remco Evenepoelovi. Vedení v týmové soutěži patřilo Quick-Stepu.

Silné týmy moc pochopení pro realizaci úniku outsiderů dnes neměly. První vrchařskou prémií projelo hlavní pole pohromadě, vyhrál Vingegaard před Evenepoelem, alespoň bod bral Ruiz jedoucí v puntíkatém. Teprve po 40 km se podařilo odjet trojici ve složení Polanc (UAE), Houle (Israel) a Cristián Rodríguez (TotalEnergies). Na 100. km měli náskok téměř 4 minuty. Druhá VP byla umístěna 67 km před cílem. Přivlastnil si ji Polanc před Rodríguezem.

60 km před cílem při stoupání na třetí VP, tentokrát 2. kategorie, se drobný francouzský vrchař osamostatnil na čele, takže prémie byla jeho. A o 20 km dál si stále dokázal držet odstup 4 minuty na prořídlý peloton, ktérému vévodila početná ekipa Ineos Grenadiers, jedoucí na Adama Yatese. Ten se vůdčí role ujal 25 km před cílem a bylo jeho dílem, že se vedoucí skupina výrazně zredukovala a že zanedlouho byl dojet i Cristián Rodríguez, který však ještě předtím stačil vyhrát i poslední vrchařskou prémii a potvrdit tak po dnešku vedení ve vrchařské soutěži.

Na čele se tak vytvořila 16členná skupina favoritů, kde po dvou lidech měl Ineos (Yates, Martínez), Jumbo-Visma (Roglič, Vingegaard), Quick-Step (Evenepoel, Alaphilippe) a TotalEnergies (Rodríguez, Latoure). V závěru však Rodríguezovi přeci jen vydané síly chyběly a stejně jako Soler (UAE) z vedoucí skupiny vypadli. Roglič se mohl stoprocentně spolehnout na Vingegaarda, který mu dokázal pohlídat většinu z několika mála pokusů o nástup. 

Takže 3 km před cílem se Alaphilippe detailně dohodl s Evenepoelem na koordinaci činností s cílem zopakovat včerejší představení. A skoro se jim to povedlo. 1,3 km před cílem šel Evenepoel na špic a stejně jako včera maximálním tempem připravoval pro Alaphilippa příhodnou pozici do spurtu, který byl také jako včera do mírného stoupání. Tentokrát se ale našel člověk, který dokázal aktuálního světového šampiona porazit.

Pello Bilbao si v posledních kilometrech počínal velmi aktivně a vyplatilo se. O délku předního kola protnul cílovou čáru před Alaphilippem. Ten stejným rozdílem předčil třetího Vlasova, který se posunul na průběžné 3. místo, jelikož Rémi Cavagna dnes pochopitelně na vrchaře nestačil.

Bilbaa cílová bonifikace vynesla na průběžné 5. místo. Roglič i nadále vede o 5 sekund před Evenepoelem. Alaphilippe se zítra oblékne do zeleného coby vedoucí muž bodovací soutěže, v mladících je stále jednička Evenepoel a v týmech se na 1. místo posunul tým Jumbo-Visma.