Do Malajsie je to pro Evropana přeci jen kus cesty, takže sem letos z World týmů váží cestu jen dva: Astana a EF Education. Zato pro ProTeams je to šance na mj. zisk UCI bodů, takže se jich ke startu přihlásilo osm: italské Corratec a Bardiani, španělské Kern Pharma, Euskaltel a Caja Rural, americký Human Powered Health, švýcarský Tudor a novozélandský Bolton. S nimi poměří síly 12 kontinentálních týmů, resp. národních výběrů s naprostou převahou z asijského kontinentu: Malajsie, Indonésie, Číny, Japonska, Jižní Koreji, Filipín, Taiwanu, ale také z Austrálie. 

Neopakuje se tedy v tomto ohledu nejúspěšnější ročník 2022, kdy tu soutěžilo hned 6 WorldTeams. Což se také projevilo v konečné klasifikaci, kdy se v první desítce umístila vesměs samá známá jména, přičemž nejvýše stál Iván Sosa (Movistar) před Hugh Carthym (EF Education) a Torsteinem Traenem (Uno-X), tedy samí výborní vrchaři.

Je to proto, že o celkovém vítězi tady tradičně rozhoduje etapa s cílem v Genting Highlands, moderním horském středisku s hotely, kasiny, obchodními domy a tematickými parky, kam vede víc jak 20 km dlouhé a v závěru velmi strmé stoupání. 

V programu tohle stoupání nechybí ani letos, končí tu pátá z celkového počtu osmi etap. Většina ostatních má profilově vysoký potenciál skončit hromadnou koncovkou. Výjimku tvoří ještě etapa třetí, při níž se na 183 km nastoupá 3600 metrů.

Skladbě etap přizpůsobily týmy složení jezdců pro tento závod. Jde o mix obvykle hodně osvalených sprinterů a lehkých vrchařů. Ti první budou mít spoustu příležitostí utkat se o etapy, ti druzí o celkové prvenství. Mezi ty první počítejme tedy i dva české zástupce na startu, sprintery Caja Rural-Seguros RGA Tomáše Bártu a Daniela Babora (na titulním snímku coby vítěz bodovací soutěže na letošním Okolo Portugalska (2.2).

Budou-li chtít uspět, budou se muset vypořádat s konkurencí, kterou představují především Arvid De Kleijn a Maikel Zijlaard z Tudoru, Enrico Zanoncello a Lorenzo Conforti z Bardiani, Attilio Viviani z Corratecu, Gleb Syritsa a Michele Gazzoli z Astany, George Jackson z Boltonu, Mohd Saleh z domácího Terengganu atd.

Naopak mezi kandidáty celkového prvenství počítejme Jeffersona Cepedu a Simona Carra z EF Education (na snímku). 25letý Brit má letos na kontě už dvě vyhrané etapy: pátou na Tour of the Alps (2.Pro) a čtvrtou na La Route d´Occitanie (2.1) a do Malajsie přijel v roli jedničky svého týmu.

Mezi jeho nejvážnější soupeře můžeme počítat Simona Pellauda z Tudoru, Davida Gabbrura a Lucu Coviliho z Bardiani, Mikela Bizkarru z Euskaltelu, Harolda Lópeze a Vadima Pronského z Astany, Carlose Garciu Piérnu a José Parru z Kern Pharma, Jambaljamtse Sainbayara z aktuálně nejlepšího kontinentálního týmu světa podle žebříčku UCI, domácího Terengganu Polygon atd.

Závod lze sledovat prostřednictvím Eurosportu. Kvůli časovému posunu vždy v ranních hodinách se zahájením přibližně mezi 7. až 8. hodinou.