První etapa mezi Prostějovem a Uničovem měřila 151 km a cyklisté v jejím průběhu nastoupali necelých 1700 výškových metrů. Obsahovala dvě sprinterské a dvě vrchařské prémie.

Chvíli po startu přišel únik pětice závodníků ve složení Andersen z Uno-X, Huppertz z Lotto – Kern Haus, Koster z Metecu, Lindner z P&S Metalltechnik a Papierski z Vosteru. Únik si peloton nechal postupně odjet a ve vytrvalém dešti dlouho nejevil známky větší aktivity. 

Pětice na čele však jela velmi aktivně a v pelotonu za ní se začalo pořádně závodit až 25 km před cílem ve stoupání k hradu Bouzov. Do té doby se o tempo staraly především World týmy BikeExchange a Intermarché-Wanty.

Ačkoliv se peloton snažil a ve stoupání na Bouzov a ve sjezdu z něj se začalo nastupovat, tak na posledních rovinatých kilometrech se už nepodařilo tři cyklisty z původní pětice dojet.

“Závěr byl úplně rovný a až sto metrů před cílem byla zatáčka do leva o devadesát stupňů. Věděli jsem, že tam musíme být na čele, jinak už nebude možné se na mokré silnici na čelo dostat. Kluci mi to výborně rozjeli a do zatáčky najel jako první Michael Kukrle. Já jsem nakonec šel přes něj a ve spurtu skupiny prohrál pouze s Jonasem Kochem z Wanty. Páté místo je fajn, ale škoda, že se nám nepovedlo zlikvidovat únik,” zhodnotil závěr etapy dnes nejlepší český závodník Dominik Neuman. 

V čase hlavní skupiny dojeli všichni čeští cyklisté s výjimkou Petra Kelemena (Elkov Kasper) a Mathiase Vacka (Gazprom), kteří ztratili 2:46 min.

V pátek závod pokračuje druhou a také nejdelší etapou měřící 203 km z Olomouce na Pustevny.