Dozvuky včerejší etapy

Patrick Bevin, Novozélanďan z Israel-Premier Tech, vítěz etapy: "Na tuto etapu jsem se těšil celý týden. Bylo jasné, že to bude těžké finále s opakovanými stoupáními a sjezdy. Týmoví kolegové mi pomohli, abych byl v dobré pozici v náročných pasážích posledního sjezdu. Věděl jsem, že pokud tohle přežiju, budu sprintovat o vítězství. Měl jsem v plánu projet poslední zatáčkou na třetí pozici. Jenže jedna věc je plán a druhá skutečnost v tak náročných dojezdech. Ale podařilo se. Vyhrát Turecko bylo hezké, ale tohle je vítězství ve WorldTour a to je skvělé. Také jsem porazil Ethana (Haytera), který je opravdu ve špičkové formě. Takže je to určitě velká výhra."

Etapa 4.: Aigle - Zinal / Val d'Anniviers

Dnes se tedy jelo do Alp. Na programu byla nejdelší, 180 km dlouhá a profilově nejtěžší etapa: celkem 4158 výškových metrů. Úvodních 55 km o nic nešlo. Pak to však začalo. Šest vrchařských prémií, z toho pět jedniček a jedna dvojka. V délce od 4,6 po 10,2 km s průměrným sklonem od 5,9 po 7,8 %, každá však obsahovala pasáže mezi 11-13 %. Navíc prémie byly opakovaně kumulovány do téměř jednolitých výstupů, takže například od 85. do 103. km závodníci absolvovali sice dvě vrchařské jedničky, ale ty na sebe v podstatě navázaly bez významnějších "odpočinkových" pasáží a z výšky 550 metrů se vyjelo do výšky 1600 metrů nad mořem. Obdobně tomu bylo v úseku směřujícímu k cíli. V závěrečných 30 km byly sice umístěny dvě další prémie první kategorie, ale ty byly odděleny jen kratičkými sjezdy. Tudíž se jen s malými "přestávkami" stoupalo z 500 do 1660 metrů. Po poslední VP sice následoval kratší sjezd, ale do cíle se bylo nutno dostat po překonání dalšího stoupání o parametrech 4 km a 5,2 %. Pořádná alpská etapa, v níž se měl nalámat dost tvrdý chleba.

Z první pětadvacítky průběžného pořadí, v níž činil nejvyšší časový rozdíl 39 vteřin, se před etapou jevili jako největší favorité Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe), ztrácející na dosavadního lídra Rohana Dennise (Jumbo-Visma) +0:27, Ben O´Connor (AG2R Citroën) +0:28 a Damiano Caruso (Bahrain Victorious) +0:30 vteřin. Neradno bylo ale podceňovat mj. i Bevina (israle), Grosschartnera (Bora), Hirschiho a McNultyho (UAE), Powlesse (EF Education), Mädera (Bahrain) a samozřejmě i Gerainta Thomase (Ineos), ztrácejícího na Dennise +0:38. Bylo by však velkým překvapením, pokud by takový profil zvládli s nejlepšími až do samého konce jak Rohan Dennis, tak Ethan Hayter (Ineos), nejvýraznější postavy dosavadního průběhu závodu.

Jak šly kilometry

Tak McNultyho jsme si mohli škrtnout. K etapě nenastoupil.

8 km po startu odjelo 12 lidí. Lotyš Tom Skujinš (Trek-Segafredo) se rozhodl, že zbaví svého krajana Neilandse (Israel) vedení ve vrchařské soutěži. A za tím cílem šel tak cílevědomě, že se mu to bohatě podařilo.

Uprchlíci získali maximálně k 5 minutám. V náročném terénu s postupujícími kilometry se vedoucí skupina zmenšovala. Před začátkem dlouhého cílového výjezdu toho nechal i Skujinš, triko vrchaře už mu nikdo stejně nemohl sebrat. Brzo po něm odpadl i Vanhoucke (Lotto), a když pak 14 km před cílem nestačil ani Knox (Quick-Step), zůstali vpředu jen dva: Óscar Rodríguez z Movistaru a Ion Izagirre z Cofidisu. Ten, když už po pádu v 1. etapě vypadl z pořadí, se pokusil získat alespoň etapu. Nepovedlo se. Poslední dva mohykáni byli dojeti 9 km před cílem.

O tempo pelotonu se starali v průběhu dne především jezdci Jumbo-Visma. A nenechali toho ani v cílovém stoupání, i když už ku pomoci Dennisovi zůstali "jen" dva. Sepp Kuss si vlezl na špic 12 km před cílem a slezl z ní po dalších 9 km! V té době ho vystřídal Kruijswijk, ale Kuss neodpadl, a když bylo potřeba v závěrečných stovkách metrů znovu přiložit ruku k dílu, opět na něj bylo spolehnutí.

Borci Jumba jeli stabilní tempo, ale natolik náročné, že z 60členné skupiny udělali v průběhu stoupání 20člennou. Postupně odpadli 13 km před cílem Hayter (Ineos), o kilometr dál Teuns (Bahrain), po něm jezdec v bílém nejlepšího v soutěži do 25 let Schmid (Quick-Step) a 9 km před cílem i Geraint Thomas (Ineos)!

To bylo ve chvíli, kdy poslední dva uprchlíci už byli na dohled a kdy atakovala ze skupiny stíhačů další z kolumbjských blech Rubio (Movistar). Postavou i stylem připomíná Miguela Lópeze, ale ani to mu nebylo nic platné. 600 metrů před cílem ho sjeli. Stalo se tak za významného přispění Luka Plappa, který jako jediný z Ineosu zůstal v čelní, zhruba 20členné skupině a opakovaně zrychloval. Vždy však za zády s Ayusem (UAE).

200 metrů před cílem atakoval ze zadních pozic první skupiny Sergio Higuita (Bora-hansgrohe) a první, kdo mu šel do háku, byl jeho týmový kolega Vlasov. Higuita v maximálním vypětí pravděpodobně přesně netušil, kdože ho to "ohrožuje", takže se Vlasov musel lehounce vyhnout jeho vybočování. A jelikož měl lepší přehled, radoval se coby druhý na pásce dříve než jeho kolumbijský kolega.

Předstartovní předpoklad, že Dennis jen těžko vydrží dnešní převýšení, se ukázal jako mylný. Za pomoci svých kolegů dokončil v čelní skupině a před zítřejší časovkou do vrchu je stále na čele průběžné klasifikace. Přispělo k tomu pravděpodobně i povědomí soupeřů, že v zítřejší časovce do vrchu se dá hodně najet, takže dnes byly útoky nedostatkovým zbožím. Nejblíže Dennisovi jsou Ayuso +0:15, který se posunul po dnešku do čela soutěže mladíků, a Vlasov +0:18 sekund.

Z favoritů dnes ztratil cenné vteřiny Caruso (Bahrain), z pořadí úplně vypadli Grosschartner (Bora) i Bevin (Israel). Výborně si naopak vedli cyklisté Groupama-FDJ, Pinot dojel 6. a Reichenbach 8., a když Molard ztratil jen pár vteřin, ujali se vedení v soutěži týmů.

Josef Černý 75 km před cílem slezl z bicyklu a přesunul se do doprovodného vozu.