Deštivá 4. etapa Giro d´Italia zavítala do kopců v regionu Emilia-Romagna a přinesla první evropské profesionální vítězství americkému vrchaři Josephu Dombrowskému (UAE Emirates). Vítěz Giro d´Italia U23 před devíti lety byl nejsilnější v cílovém stoupání do města Sestola. Druhý skončil Ital Alessandro De Marchi (ISN), ale ztráta 13 sekund mu bohatě stačila na převzetí celkového vedení. Zkušený De Marchi se poprvé v kariéře oblékl do růžového dresu. 

Útoky favoritů v cílovém výjezdu vyprovokoval Mikel Landa (Bahrain Victorious) a jen čtyři další závodníci v čele s Eganem Bernalem (Ineso Grenadiers) dokázali zareagovat. Další lídři ztratili, nejhůře dopadl João Almeida (Deceuninck - Quick-Step). 

Další úspěšný únik 

Úspěch dlouhého úniku se ve 4. etapě Giro d´Italia očekával. Tým Ineos Grenadiers neměl zájem udržet růžový dres a nechal skupině uprchlíků spoustu času. A skupina to byla opravdu velká, po padesáti kilometrech se utrhlo 25 jezdců ve složení: Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Louis Vervaeke (Alpecin - Fenix), Filippo Tagliani, Nicola Venchiarutti (Androni Giocattoli - Sidermec), Jan Tratnik (Bahrain Victorious), Filippo Fiorelli, Filippo Zana, Samuele Zoccarato (Bardiani - CSF - Faizanè), Nicolas Edet (Cofidis), Pieter Serry (Deceuninck - Quick-Step), Márton Dina, Francesco Gavazzi (EOLO - Kometa), Attila Valter (Groupama - FDJ), Quinten Hermans, Rein Taaramäe (Intermarché - Wanty - Gobert), Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation), Nelson Oliveira (Movistar), Christopher Juul-Jensen (BikeExchange), Victor Campenaerts (Qhubeka Assos), Koen de Kort, Amanuel Ghebreigzabhier, Jacopo Mosca (Trek - Segafredo), Valerio Conti a Joe Dombrowski (UAE Emirates).

Stíhání uprchlíků vedl sám Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), který se smířil s tím, že v první horské etapě o dres přijde a byl vyslán svým týmem kontrolovat situaci. Ale moc do pedálů netlačil, protože náskok vedoucí skupiny rostl. Že se tak velká skupina po prvním stoupání Castello di Carpineti rozpadne, nebylo žádné překvapení. Do úniku zavelel tým Intermarché - Wanty - Gobert a v technickém sjezdu na vodě ujeli Quinten Hermans a Rein Taaramäe společně s Chrisem Juul-Jensenem.

Hermans se obětoval pro dobro týmu, odvezl svého týmového kolegu tak daleko, jak to je šlo, vytvořil náskok jedné minuty před skupinou pronásledovatelů a 6:30 před pelotonem a ve strmém stoupání Montemolina odpadl. Na čele pokračovali sami Estonec s Dánem a oba měli dobrý důvod spolupracovat. Taaramäe před etapou ztrácel jen 57 sekund na Gannu, byl virtuálním lídrem závodu a jel o růžový dres. Juul-Jensen zase chtěl etapové vítězství.

Dvojice si vytvořila náskok až 1:20 před druhou skupinou. V pelotonu mezitím zvýšil tempo tým Deceuninck - Quick-Step. Následně se přidal Bahrain Victorious a také v hlavním poli začali mnozí odpadat. 20 kilometrů před cílem měli první dva závodníci náskok jedné minuty před Vervaekem, Oliveirou, De Marchim, Dombrowskim a Moscou. Taaramäe potřeboval ujet především Oliveirovi a De Marchimu, kteří na tom byli v celkovém pořadí lépe.

Pod posledním stoupání Colle Passerino (4,3 km, 10 %) měli Taaramäe a Juul-Jensen solidní náskok 1:05 před druhou skupinou, jenže poté zabral De Marchi, udržel se ho jen Dombrowski a náskok vedoucí dvojice se velmi rychle vypařil. De Marchimu šlo především o růžový dres, takže se snažil udržovat vlastní vysoké tempo, i když 3,5 kilometr před cílem zaútočil Dombrowski a De Marchiho utrhl. 

Dombrowski si dokázal dojet pro etapové vítězství, své první na Giro d´Italia a úplně první na evropské půdě a konečně naplnil svůj velký vrchařský talent. De Marchi projel cílem na druhém místě s odstupem 13 sekund a posunul se do čela celkového pořadí. 

De Marchi byl v cíli hodně dojatý: "Úplně jsem ztratil řeč. Upřímně řečeno, mým cílem byl dnes růžový dres. Začal jsem o tom přemýšlet před dvěma dny, ale nikomu jsem to neřekl. Dnes bylo důležité být ve správném úniku, i když jsem věděl, že to může být s tak velkou vedoucí skupinou složité. Poté jsem potřeboval trochu štěstí, abych trefil správný okamžik k útoku. Je to sen každého cyklisty, zejména Itala. Věděl jsem, že mám příležitost, ale jen jsem o tom snil. Chvíli jsem si myslel, že jsem promarnil šanci, když ti tři odjeli. Bál jsem se, že už je pozdě. Ale nikdy by ses neměl vzdát, tohle je odměna za ty tisíce útoků, které mám v posledních deseti letech za sebou.

Landa, Bernal a další v útoku

Velké věci se děly také v hlavním poli. Bahrain Victorious udával tempo v posledních kilometrech před cílovým stoupáním a měl k tomu dobrý důvod. Mikel Landa se cítil dobře a rozhodl se útočit. Jenže ještě o něco dříve nečekaně brzo odpadl João Almeida a bylo rozhodnuto o tom, kdo bude lídrem Deceunincku na na letošním Giru, protože Remco Evenepoel se držel nejlepších. Jako první zaútočil Giulio Ciccone (Trek - Segafredo), kterého si nikdo moc nevšímal. Landa ho brzo dojel a jako další reagoval Aleksandr Vlasov (Astana - Premier Tech). Následoval ostrý útok Egana Bernala a přidal se i Hugh Carthy (EF Nippo). 

Bernal, Ciccone, Vlasov, Landa a Carthy dojeli s náskokem 11 sekund před skupinou vedenou Remcem Evenepoelem. Zde se udrželi také další favorité Romain Bardet (DSM), Simon Yates (BikeExchange), Dan Martin (ISN) a Davide Formolo (UAE Emirates). Ostatní měli větší problémy. Pozzovivo, Buchmann, Nibali, Sivakov, Hindley, Soler a Bilbao ztratili 34 sekundy na Bernalovu skupinu. George Bennett (Jumbo - Visma) dorazil do cíle s odstupem 1:29. Almeida ztratil 4:21. 

Jan Hirt (Intermarché - Wanty - Gobert) projel cíle na 47. místě se ztrátou 5:20. 

De Marchi má na čele celkového pořadí náskok 22 sekund před Dombrowskim. Třetí Vervaeke ztrácí 42 sekundy. Novým lídrem soutěže o bílý dres je Maďar Attila Valter. Mezi favority na celkové pořadí je na tom nejlépe sedmý Vlasov s odstupem 1:24, pouze 4 sekundy před Evenepoelem. Joe Dombrowski si díky vítězství na vrchařské prémii Colle Passerino oblékl modrý dres lídra vrchařské soutěže. Lídrem bodovací soutěže zůstal Tim Merlier (Alpecin - Fenix).