Vítěz včerejší první etapy Remco Evenepoel se k závodění vrátil po měsíční pauze od jeho vítězství na Lutych-Bastogne-Lutych. V prudkém stoupání do cíle se v jeho samém závěru dokázal odpoutat od většině soupeřů: "Byla docela zima a to vždy ztěžuje závod. Závěr byl docela strmý. Nečekal jsem, že se první den v tak výbušném závěru budu cítit tak dobře. Jsem šťastný.“

Asi 10 km před cílem byl vidět, jak si mezi auty dojíždí zpátky do pelotonu: "Musel jsem nutně zastavit, abych si odskočil vyprázdnit močový měchýř. Věděl jsem, že fouká protivítr a mezi auty nebude problém dostat se zpátky."

Na svém facebookovém profilu uvedl tým Quick-Step Alpha Vinyl, že Evenepoel jel v průběhu svého 28 sekund trvajícího rozhodujícího ataku při průměrném sklonu stoupání 10,2% průměrem 760 wattů a maximem 880 wattů, přičemž dosáhl průměrné rychlosti 28,2 km/hod.

Dnešní druhá etapa z Ulviku do Geilo měřila pouhých 124 km. Úvodních 35 km bylo jen mírně zvlněných, ale pak přišlo na řadu téměř 29 km dlouhé nepravidelné stoupání o průměrném sklonu 4,3%, v jehož průběhu se cyklisté vyšplhali od úrovně mořské hladiny až do výšky 1240 metrů nad mořem. To byla také jediná vrchařská prémie tohoto dne. Odtud se pak v mírně zvlněném terénu převážně klesalo až do cíle, který se nacházel o zhruba 450 metrů níže. V něm první tři získali 10, 6 a 4 bonusové sekundy, v průběhu etapy bylo možno získat na rychlostních prémiích další vteřiny v hodnotě vždy od 3 do 1. Vypsány byly na 32. a 99. km.

Bohužel do etapy nenastoupil Zdeněk Štybar.

Bezprostředně po odmávnutí ostrého startu se do úniku pustili čtyři lidi: Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen), Emil Vinjebo (Riwal), Jeppe Aaskov Pallesen (ColoQuick) a po včerejšku nejlepší vrchař Hakon Aalrust (Coop). Situaci se Aalrustovi nejspíš rozhodl komplikovat Van Poucke, nejlepší vrchař nedávno skončeného Okolo Maďarska, kteréžto ocenění získal právě z pobytu v únicích. Se zpožděním se za nimi vydal ještě Manuele Tarozzi (Bardiani), ale moc se mu to samotnému nedařilo a tak počkal na peloton, v němž vládl totální klid a na špici Josef Černý. 

Když se však najelo do stoupání, náskok uprchlíků, který se původně vyšplhal nad 5 minut, klesl a z pelotonu začali odpadat sprinteři, včetně např. Kristoffa (Intermarché). V polovině stoupání byl únik dostižen. Přesto Van Poucke vrchařskou prémii získal a přiblížil se k Aalrustovi na 2 body.

Na náhorní planině kolem silnice víc jak metrové závěje sněhu. Trošku bizarní pohled. Vepředu necelá padesátka lidí. O tempo se staral především Ineos, který tu měl všech 6 závodníků, zdatně jim sekundovali čtyři jezdci Israele. Pevně zabudovaný tu jel i Remco Evenepoel, o něhož se pečlivě starali Rémi Cavagna a Kasper Asgreen. Druhá početná skupina se sprintery, v níž byli nejaktivnější závodníci Uno-X, měla 40 km před cílem ztrátu přesahující 4 minuty. 

Čelní skupina se v následující fázi na větru rozdělila, na čele zůstalo zhruba 25 závodníků a za nimi desítka včetně např. Madse Pedersena (Trek-Segafredo), Ciana Uijtedebroekse (Bora-hansgrohe) a Estebana Chavese (EF Education), kterému se dva jeho kolegové snažili pomoci dostat se zpátky. V první skupině pro to ale neměli sebemenší pochopení.

Víc jak kilometr před cílem se na čelo posunuli všichni tři muži Quick-Stepu, jenže na osmistovce už byl na špici Evenepoel v závěsu s Asgreenem. Za nimi se naskládala početná grupa Jumbo-Visma, která se do té doby jen pasivně vezla. Do spurtu pak vyslali Mike Teunissena, jenže ani ten nestačil na Ethana Haytera (Ineos). Třetí dokončil Tobias Johannessen (Uno-X) a v součtu získaných bonifikací za včerejší i dnešní etapu se posunul do čela celkové klasifikace. 

Hayter a Evenepoel ztrácejí jedinou sekundu. Zítra se však bude silně lámat chleba. Na trase čekají dvě VP, jedna dvojka a dvě jedničky, z toho ta druhá je umístěna v cíli po víc jak 12 km dlouhém a docela strmém stoupání. A Johannessen je skvělý vrchař!