Dnešní 181 km dlouhá etapa byla poměrně dost deštivá, což cyklistům hodně znepříjemnilo život. Zvláště pak ve stoupání a následném sjezdu z posledního kopce, který byl poměrně technický, díky čemuž se startovní pole nadělilo na vícero skupin.

Dokonce proti druhé skupině, v které byl i Dan Turek a která zaostávala za čelem závodu zhruba půl minuty, už jezdili auta v protisměru!

V průběhu etapy se tradičně vytvořil únik dne, bylo v něm původně pět lidí, ale Pawel Bernas se po určité době vrátil do balíku. Ten kontrolovaly World Tour týmy Bora hansgrohe, který veze žlutý dres, a Israel Start-Up Nation, jmenovitě Andreas Schilinger a Daniel Turek, kteří tahali snad tři čtvrtiny etapy.

Docela jsem byl rád, že jsem dnes měl práci na čele pelotonu. V dešti je to nejlepší pozice. Nikdo na vás necáká vodu a špínu,“ s trochou nadsázky pro náš web řekl Dan Turek.

Aktivita pelotonu se výrazně zvýšila s blížícím se závěrečným kopcem, který měl 3 km a 5% a nacházel se 23 km před cílem. Bora musela v té chvíli mj. řešit komplikaci v podobě defektu lídra závodu Patricka Konrada, ale zvládla to.

Z českých cyklistů ve vedoucí skupině nakonec dojel i Petr Kelemen (CCC Development Team), který dokončil na 10. místě jako druhý z Čechů. Nejlepším byl Adam Ťoupalík (Elkov-Kasper), s nímž ve vedoucí skupině zůstali oba nejlépe postavení týmoví kolegové Karel Hník a Michal Schlegel. František Sisr, s nímž se původně počítalo do spurtu, najel do rozhodujícího stoupání ze zadní pozice a už se dopředu nedostal.

Sprint ovládli papírově největší favorité sprinterských etap: Pascal Ackermann z Bora-hansgrohe před Rudy Barbierem z Israel Start-Up Nation. Francouz se i díky tomu ujal vedení ve sprinterské soutěži. Adam Ťoupalík na 3. místě za ním zasotává o pouhý jeden bod.

„Na ty úplně nejlepší jsem neměl, ale nato, že nejsem založením sprinter, si 5. místo docela cením. Nejdůležitější je, že v první skupině zůstal Karel Hník, který je od nás nejlépe postavený, a tudíž pro tým nejcennější,“ komentoval etapu Adam Ťoupalík.

Na prvních místech celkového pořadí se nic nezměnilo. Karel Hník se ovšem posunul o jedno místo na průběžné osmé, jelikož včerejší překvapení, mladý Bergstrom Frisk (Bike Aid) zaostal. A Petr Kelemen se posunul dokonce o dvě místa hned za Karla Hníka. To, že Bergstrom Frisk nedokončil v první skupině, vyneslo Petra Kelemena do čela soutěže o bílý dres!

Elkov-Kasper ztrácí na 2. místě týmové soutěž 1:15 na Vini Zabú KTM. Před třetím Bike Aid má nejlepší český tým už náskok 2:50 min.

Zítra je na pořadu 12,5 km dlouhá časovka do vrchu, při níž budou muset cyklisté překonat převýšení 627 výškových metrů. Jde o náročný profil, ovšem časové rozdíly v první desítce celkového pořadí jsou poměrně značné.

Například Badilatti z 3. pozice ztrácí na druhého Muhlbergera 50 vteřin. Karel Hnik na šestou pozici Poláka Brozyny ztrácí víc jak minutu, ale na Rebellina, který je o místo před ním, jen 5 sekund. Krom toho na prvních deseti místech jsou ti, kteří dokázali nejlépe vyjet dlouhý kopec ve včerejší etapě, takže nějaké převratné změny se nedají očekávat.