Dnes se jela nejtěžší etapa. Měřila 210 km a celkové převýšení činilo 2255 metrů. Obsahovala tři sprinterské a tři vrchařské prémie. Vrchol poslední a zároveň nejtěžší se nacházel zhruba 25 km před cílem, kam se už převážně jen klesalo. Ovšem závěrečných 800 metrů se opět zvedlo a navíc se dojezd odehrál po dlažbě. Obtížnost etapy zvyšovaly mimořádně vysoké teploty dosahují až k 36°C!

Poměrně brzo se vytvořila 12ti členná silná skupina, v níž měly dvojí zastoupení Alpecin a VolkerWessels, pro nás bylo důležité, že tam byl i Matúš Štoček z ATT Investments, který vyhrál první rychlostní prémii na 25. km. Po zhruba 45 minutách jízdy ovšem rozhodčí přerušili závod na téměř hodinu, protože přestalo fungovat radiové spojení. Zprvu to vypadalo na zrušení etapy, ale nestalo se. Takže v panujícím vedru si hlavně závodníci užili své.

Po opětovném spuštění závodu nejdřív samozřejmě vypustili únik a za ním s patřičným časovým odstupem i hlavní pole, kde poté tempo určovali především jezdci domácího Voster ATS. Ale dojíždět lidi v úniku, kteří si vypracovali náskok až 3 minuty, se jim nedařilo. Asi 90 km před cílem, když zjistili, že jejich snaha je marná, se v balíku přestalo jet.

O etapu si to nakonec rozdala šestice z původního úniku. Matúš Štoček dokončil na velmi dobrém třetím místě, když ho porazili pouze vítězný Kielich a Polák Tomas Budzinski z HRE Mazowsze.

"Matúš si protrpěl nejtěžší kopec, který měl místy až 17%. Oproti lehčím soupeřům si musel pořádně hrábnout. Ale přežil. A pak v cílovém souboji na férovku vybojoval velmi dobré třetí místo," konstatoval spokojený sportovní ředitel ATT Investments Jarda Friede.

Závodníci ATT Investments na startu etapy.

Jak viděl závod Jakub Říman, který se po většinu dne pohyboval v hlavním poli a dokončil jako druhý nejlepší z českých závodníků: "Pro mě byla rozhodující poslední vrchařská prémie, kde se peloton roztrhal. S ještě jedním závodníkem jsme si dojížděli první skupinu, která se z balíku odtrhla, ale podařilo se dojet jen zbytky té skupiny zhruba 4 km před cílem. Těžký den, těžká etapa a hrozné vedro. Myslím, že všichni jsou po dnešku hodně vyčerpaní."

Náskok šestice z úspěšného úniku, v níž byli kromě jmenovaných ještě Ryan Christensen z australského Boltonu, Thijs De Lange z nizozemského Metecu, který se po dnešku ujal s velkým náskokem vedení ve vrchařské soutěži, a týmový kolega vítěze Thon Vandebosch, byl natolik velký - víc jak 4,5 minuty - že je pravděpodobné, že právě tito jezdci se utkají ve zbytku závodu o celkové prvenství. Timo Kielich se pochopitelně dostal do průběžného vedení. Matúš Štoček na 3. místě zaostává o 7 sekund.

O náročnosti etapy svědčí i skutečnost, že ji nedokončila téměř čtyřicítka závodníků! Nebyl mezi nimi ale žádný z našich zástupců.

Timo Kielich je 22letý Belgičan, který nastoupil do Alpecinu coby stážista od srpna 2019. Podepsáno má do roku 2023. Jeho 185 cm a 74 kg ho předurčují do role sprintera. Letos se z 18 závodních dnů dostal 4x do desítky, ale žádné pódium. Takže dnes je to jeho letošní úspěch číslo jedna. Loni vyhrál etapu na Tour of Bulgaria (2.2) a to je - co se týče vyhraných závodů - zatím vše. 

Výsledky.