Po včerejším "rozjetí" v rámci krátké rovinaté časovky tříčlenných sestav dnes úplně jiný program. 157 km a 2330 výškových metrů. Naprostá většina padala na vrub tří dlouhých stoupání jdoucích rychle po sobě od 55. do 125. km. Co se tady nadrobilo, to se dalo ještě lepit po absolvování poslední vrchařské prémie, odkud do cíle zbývalo víc jak 30 km ve sjezdu a po rovině. Navíc všichni museli mít v hlavě povědomí, že zítra bude co se týče konečného pořadí ještě malinko hůř. Cíl totiž bude na pověstné Planině krásných dívek po 7 km výjezdu o průměrném sklonu 8,5%.

Od startu vznikaly pokusy o únik. V jednu chvíli se s třemi dalšímí cyklisty ocitl před pelotonem i Petr Kelemen. Ale také se padalo. Kolega Petra Kelemena ze včerejší časovky Robin Froidevaux si takto zlomil dva prsty a závod pro něj skončil.

Úspěšný byl až únik 14 cyklistů, kde byl i Michael Boroš. Ve stoupání na první vrchařskou prémii se skupina zmenšila o 3 lidi, Boroš vepředu však zůstal. Závodilo se i v pelotonu, který měl ztrátu mezi 1 - 2 minutami, takže se vzadu také odpadalo. Jedním z těch, kteří nestačili, byl Matěj Zahálka jedoucí v dresu českého šampiona.

VP vyhrál zkušený Švýcar Roland Thalmann (Vorarlberg) před Ivanem Morenem (Kern Pharma) a tihle dva se také odpoutali od zbytku skupiny v úniku. Po 85 km měli na devítku pronásledovatelů 1 minutu a na peloton 2:40. 

Michael Boroš se aktivně zapojoval do sbírání bodů na prémiích a docela se mu to dařilo. Při speciální tzv. K70 byl 2., při druhé sprinterské bral 3. místo za vedoucí dvojicí.

Ještě před nájezdem na nejtěžší VP dne poodjel z pelotonu Karel Vacek s Reubenem Thompsonem z Groupama-FDJ Conti a Novozélanďanovi se podařilo doskočit do druhé skupiny.

Karel Vacek

Ta se při stoupání na druhou VP zmenšila na 5 lidí, tahali ji oba borci Groupama-FDJ Conti, ale Michael Boroš se v ní stále držel. Jenže nevydržel a v průběhu stoupání i on z této skupiny, kde byli ještě zástupci Lotto-Soudal a britského Trinity, vypadl. Po etapě však získal dres nejaktivnějšího jezdce.

I v pelotonu se jelo ostré tempo, takže jednak zkrátil odstup na čelo závodu na 2 minuty, jednak se oddělovaly skupinky vpředu a jednak se početně dále zmenšoval. Jedním z těch, kdo nestačili, byl i Adam Ťoupalík.

Vedoucí dvojice přejela vrchol VP s náskokem 1 minutu na čtveřici pronásledovatelů. Obě skupiny se spojily při stoupání na třetí VP, ovšem chyběl při tom už Ivan Moreno. Na vrcholu měla pětice náskok 1:30 min. Jenže následoval sjezd a rovinatý úsek, na němž peloton vyvíjel mimořádnou snahu o dostižení uprchlíků. Jenže pětice vepředu byla velmi silná a dokázala náskok udržovat. 

Tak se pokusili dojet dopředu sólově dva borci z novozélandského Bridglane (Drew Morey) a Jumbo-Visma Devo (Lars Boven). Jenže neuspěli. Pelotonu se sice dařilo mírně náskok snižovat, ale na dojetí to nestačilo.

V užších městských ulicích a po dlažbě to takticky nejlépe zvládl Roland Thalmann ve velmi těsném dojezdu před Lennertem Van Eetveltem z Lotto-soudal U23.

Morey a Boven přijeli o minutu později. Spurt početného pelotonu, který dorazil o dalších 45 sekund později, vyhráli cyklisté Elkov-Kasper Dominik Neuman a Michael Boroš.

Petr Kelemen

Petr Kelemen dokončil v hlavním poli na 22. místě a po etapě mu jako nejlepšímu z Čechů i Tudor Cycling patří 13. příčka: "Cílem bylo podržet Yannise Voisarda v co nejlepší pozici do celkového pořadí. Jenže po prvním kopci ke mně přijel, že se necítí moc dobře. Uklidňoval jsem ho, že v tom dalším se mu to rozjede a ať mi zůstane na zadním kole. Po kilometru nejtěžšího kopce chtěl, abych na něj počkal, tak jsem si pro něj couvnul, ale byl na tom opravdu špatně. Tak jsem se rozhodl jet na sebe. Jenže mezitím mi čelo ujelo, tak jsem si nastoupil, ale po chvilce mi seklo a trošku jsem si uříznul nohy. Teprve nahoře se mi podařilo dostat se přes kolonu do popředí. Únik se snažili sjet hlavně kluci ze St Michel, ale moc se jim to nedařilo. Na 5 km rezignovali. Do spurtu jsem už nešel, protože jsem toho měl docela plné zuby. Po volnu, které jsem měl po mistrovství republiky U23, rovnou do takového tempa je docela náročný. Ale zvládl jsem to dobře a jsem přesvědčený, že každým dnem to bude lepší. Asi se stávám jedničkou týmu, protože jsem nejlépe postavený v GC. Uvidíme tedy zítra na Planině krásných dívek."

Hlavní skupina měla 35 lidí. Z českých cyklistů v ní dokončil ještě Karel Vacek na 25. místě. Ostatní čtyři cyklisté Elkov-Kasper načetli ztrátu od 9 do 24 minut.

Dominik Neuman, dnes nejlépe postavený český cyklista v etapě: "Ve druhém kopci se začalo v pelotonu závodit, pole se roztrhalo a za vrcholem jsme sjeli skupinu s Borošem. Společně jsme zůstali ve skupině 35 cyklistů. Přejeli jsme poslední kopec a připravovali se na spurt skupiny. Jezdci v úniku byli opravdu silní a dojet jsme je nezvládli. Jsem moc rád, že jsem v tak těžkých stoupáních vydržel v hlavním poli a podařilo se mi vyhrát spurt balíku.“ 

Michael Boroš

Výsledky.