Časovka dopadla podle předpokladů. Tomu Dumoulinovi se nepodařilo stáhnout celou ztrátu, ale většinu ano. Přesto stále ztrácí 56 sekund a v současné formě Simona Yatese bude těžké s tím cokoliv udělat. Britský vrchař vždy když chtěl, tak Dumoulinovi v kopcích ujel, těžko si proto představit situaci, ve které se dostane pod tlak. A Yates je velmi sebejistý: ,,Náskok mám dobrý. Minuta sice není moc, ale naneštěstí pro fanoušky můžu být mnohem více defenzivní. Nemusím už útočit, stačí si hlídat soupeře." 

Po časovce se vše mění, na tahu je nyní Tom Dumoulin. To on bude muset útočit, jestli se ještě chce pokusit o vítězství. ,,Když teď zaútočím, Yates zaútočí dvakrát silněji, takže nevím jaký bude plán. Yates je teď příliš dobrý. Samozřejmě se nevzdávám, nemám na výběr, musím útočit. Nevzdávám to." 

Dumoulin není jediný, kdo by měl útočit. Favority Giro d'Italia nyní lze rozdělit do skupin obránců a útočníků. Jedni jsou se svým umístěním spokojení a druzí nikoliv. Mezi obránce patří Simon Yates, Domenico Pozzovivo, Rohan Dennis, Pello Bilbao, George Bennett a částečně i Patrick Konrad. 

Útočit naopak musí Tom Dumoulin, Thibaut Pinot, Chris Froome a uvidíme, jaká bude taktika mladíků Miguela Angela Lopeze a Richarda Carapaze, kteří si jedou vlastní závod o bílý trikot. Lopez vede nad Carapazem o 30 sekund a měl by spíš bránit, jenže mu nejde jen o tuto soutěž, chce výše i v absolutním pořadí a hlavně chce vyhrát etapu. Astana se nebude pouze bránit. 

Do skupiny útočníků se řadí i tým UAE Emirates, který musí být velmi aktivní v každé další etapě, aby aspoň jedno vítězství získal, jinak to bude mimořádně nepovedené Giro. Největší motivaci má samozřejmě Fabio Aru. Aspoň jedno etapové vítězství by mu částečně vynahradilo zklamání z celkového pořadí. 

Tři horské etapy budou velmi náročné. Čtvrteční dojezd na Pratonevoso se rozhodne až v cílovém stoupání, jinak je etapa rovinatá. To by měli Yates, Pozzovivo a další vrchaři zvládnout bez problémů. Ale následující dvě etapy jsou skoro celé v kopcích. Páteční etapa vede přes čtyři velká stoupání, uprostřed se tyčí prašný vrchol Colle delle Finestre, který dokázal dostat pod tlak mnohem zkušenější borce, například Alberta Contadora. Tuto etapu bude těžké kontrolovat. Kolik domestiků Yatesovi do závěru zbude? A v sobotu se také musí útočit na prvních dvou kopcích, protože dojezd do Cervinie není příliš strmý. 

Boj o celkové vítězství se po časovce zúžil na dva závodníky, ale o zbylé pódiové umístění se jich pere víc. Domenico Pozzovivo by se poprvé v životě mohl podívat na stupně vítězů, je třetí a drží náskok 39 sekund na Chrise Frooma a 1:08 na Thibauta Pinota. A věříme, že na pódium by hodně chtěl i Miguel Angel Lopez, který ztrácí na Pozzoviva 2:26. Společná snaha týmů Sky, Groupama-FDJ a Astana by mohla způsobit nějaké změny a zvraty. 

Favoritem na třetí místo je nejspíš Chris Froome, ačkoliv zatím podává nestabilní výkony. Jeden den je skvělý, další den nečekaně ztrácí a tak stále dokola. Ale na Pozzoviva mu schází málo a chce bojovat. Ve třetím týdnu by měl být teoreticky nejlepší, to se ale uvidí až na silnici. 

Thibaut Pinot se ani po roce na pódium Giro ďItalia pravděpodobně nedostane. To by museli Pozzovivo a Froome zklamat, nebo Pinot nečekaně zazářit a ujet sólo. Není to pravděpodobné, ale nedá se nic dělat, opět je několik závodníků lepších. Když útok na pódium nevyjde, vrátí se do Itálie i příští rok? Nebo mu už Marc Madiot, šéf Groupama-FDJ, nařídí soustředit se na Tour de France? 

V horách se nebude závodit jen o růžový dres a pódium. Také modrý dres nejlepšího vrchaře je ve hře. Simon Yates je zatím suverénně první, ale nejspíš se nebude snažit ho aktivně bránit. Má 91 bod, druhý Giulio Ciccone nasbíral 52 body. Mladý Ital bude odjíždět a snažit se sbírat body, zisk dresu by byl pro Bardiani CSF velkým úspěchem. Ale Ciccone chce i etapu, ačkoliv dva cíle jsou nejspíš příliš. Snad si Ciccone vybere správně a zvolí dobrou taktiku. Dres by mu slušel. O Cicconeho se zajímají WorldTour týmy Trek-Segafredo, UAE Emirates, Astana a AG2R La Mondiale a pro příští rok pravděpodobně z Bardiani odejde. 

Souboj o bílý trikot má dva favority, Miguel Angel Lopez vede před Richardem Carapazem o 30 sekund, ale je tu i nenápadný Ben O'Connor. Australan zajel skvělou časovku a ztrácí  pouze 1:56 na Lopeze. Přitom jede svou úplně první Grand Tour a může klidně skončit v první desítce. Zatím je dvanáctý a na desátého Bennetta ztrácí jen 32 sekundy. 

Ani čtvrtý Sam Oomen není daleko. Jezdec týmu Sunweb zaostává o 2:28 a má za úkol pomáhat Tomu Dumoulinovi, takže jeho útok na bílý dres se nedá očekávat. Ale souboj Lopez - Carapaz - O'Connor by mohl být zajímavý. 

Foto Sirotti